Noutati

si articole
AISSER Călărași, la Conferința Anuală  a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria

AISSER Călărași, la Conferința Anuală a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria

Miercuri, 7 octombrie, am avut onoarea de a fi prezenți la Conferința Anuală a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria, cu două proiecte de suflet, ce au fost prezentate în cadrul evenimentului ca exemple de succes în implementarea programului la nivelul regiunii transfrontaliere.

        Participarea noastră la evenimentul ce s-a derulat online, pe platforma Zoom, a fost posibilă printr-un interviu realizat între directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România - Bulgaria (BRCT Călărași), Nicoleta Mincu, și președintele AISSER, Andrei Stoian.

        În cele ce urmează redăm integral interviul în care s-au purtat discuții despre INTERREG V-A și influența programului în regiunea transfrontalieră, importanța și aportul proiectelor implementate de Asociația AISSER și partenerii săi în comunitățile locale, precum și despre planurile de viitor ale celor trei asociații partenere – AISSER Călărași, „Sport for You and Me” din Vidin și Club Sportiv ACTIS din Călărași - în proiectele finanțate în cadrul programului transfrontalier.

 

Viața în cele două țări vecine, România și Bulgaria, s-a schimbat semnificativ în ultimii 30 de ani. Cum considerați că INTERREG a influențat această schimbare în regiunea de graniță dintre România și Bulgaria?

          Programul INTERREG V-A a avut și continuă să aibă o influență majoră în schimbarea regiunii de graniță, fie că vorbim de proiecte de infrastructură, educaționale, fie de promovare turistică a zonei transfrontaliere. Pentru a realiza o schimbare la nivel regional și, implicit, la nivel local, sunt necesare investiții durabile, capabile să genereze plusvaloare comunităților în care sunt realizate. Aici, din punctul nostru de vedere, în calitate de beneficiar lider și partener a cinci proiecte derulate prin INTERREG V-A, programul a jucat un rol important și continuă să fie un actor important în dezvoltarea regiunii de graniță datorită mai multor factori esențiali: este un program eficient și rapid – odată lansat programul, s-au deschis într-un timp optim apelurile de proiecte; este un program cu reguli clare – în perioada de implementare, fie că vorbim de exercițiul financiar 2007 – 2013, fie că vorbim de 2014 – 2020, au existat puține modificări la nivel de proceduri de lucru, metodologii, instrucțiuni etc.; sistemul de decontare este optim pentru beneficiari - după depunerea documentelor justificative, se verifică și se rambursează fondurile europene într-un timp relativ scurt; nu are reguli nescrise și funcționează după un principiu foarte puternic - Toleranţă zero faţă de fraudă! Cred că toți acești factori fac din INTERREG V-A un program de finanțare accesibil pentru toate tipurile de beneficiari care vor să aducă o schimbare în bine în regiunea noastră.

 

Cum considerați că proiectele dumneavoastră au îmbunătățit calitatea vieții oamenilor din regiune?

        Așa cum spuneam mai devreme, pe lângă proiectele date ca exemple de succes la Conferința anuală a programului, noi, Asociația AISSER, suntem implicați în comunitățile regiunii transfrontaliere prin mai multe investiții realizate prin INTERREG V-A. Pe lângă proiectele de promovare turistică, am dezvoltat proiecte în domeniul educației, ce au avut un aport considerabil în viața multor tineri liceeni români și bulgari, deopotrivă. Ne-am implicat activ în viața a peste 1.200 de adolescenți prin proiectele „Young Project Manager in CBC area” și „Young Volunteer”, menite să aibă o valoare adăugată în beneficiul comunităților din aria transfrontalieră româno-bulgară.

        În ceea ce privește proiectele de dezvoltare turistică prin activități sportive în mijlocul naturii, precum mersul pe bicicletă, plimbările cu caiacul, drumețiile sau alergarea – am avut o surpriză foarte plăcută să constatăm că ele au fost foarte bine primite de comunitățile locale, și spun asta datorită numărului mare de cereri de participare primite la acțiunile pilot din perioada de implementare a proiectelor.

        Proiectele derulate împreună cu partenerii noștri români și bulgari - „Danube on 2 Wheels”, „RowAdventure” și „Green Tourism Products” – vin să dezvolte un nou tip de turism aflat la granița între turismul de agrement, turismul ecologic și cel sportiv. 

        Din acest motiv, proiectele încurajează un stil de viață sănătos și promovează resursele patrimoniului natural și cultural din zona transfrontalieră româno-bulgară. Și toate acestea sunt astăzi posibile datorită rezultatelor celor trei proiecte, care reunesc toate mijloacele necesare pentru practicarea acestor noi tipuri de pachete turistice integrate: peste 105 trasee turistice ce reunesc toate activitățile sportive dezvoltate prin proiecte - ciclism, drumeții/ alergări și plimbări cu ambarcațiuni pe Dunăre; șase strategii comune pentru valorificarea patrimoniului natural și cultural al zonei de graniță; trei site-uri web cu detalii despre trasee și atracțiile turistice din România și Bulgaria; trei aplicații mobile cu hărți interactive, ce pot fi consultate oriunde, direct de pe telefon de către turiștii interesați să descopere regiunea transfrontalieră româno-bulgară; centre turistice operaționale care așteaptă să fie vizitate în Călărași și Belogradchik, complet dotate cu echipamente sportive și tehnice pentru turiștii dornici de aventură în mijlocul naturii nealterate.

 

Cât de important este pentru noi, oamenii acestor timpuri, să fim proactivi, să includem mișcarea în programul nostru?

        Dincolo de scopul general al proiectelor anterior menționate, de promovare turistică, obiectivul acestora este însăși încurajarea unui stil de viață sănătos. Și acest obiectiv vizează toate categoriile de grupuri țintă care vor să descopere frumusețea naturală și culturală a regiunii transfrontaliere într-un mod activ: sportivi profesioniști sau amatori, familii cu copii, precum și persoane cu dizabilități. Pachetele turistice dezvoltate sunt distincte pentru fiecare grup țintă în parte, fiecare având specificitatea lui. Amatorii de mișcare și profesioniștii au o anumită atracție față de trasee cu un grad de dificultate cel puțin mediu, familiile cu copii aleg în primul rând trasee cu un grad ridicat de siguranță, dar care oferă o gamă largă de atracții pentru cei mici, pe când persoanele cu dizabilități sunt cele care vin pentru a se bucura de ceea ce noi numim „normalitate”.

        Legat de acest grup țintă vulnerabil, vreau să vă spun că noi, toți partenerii, am avut o plăcere deosebită de a petrece timp cu ei. Această implicare a reprezentat pentru noi o provocare să ne depășim limitele, să promovăm egalitatea și libertatea de mișcare a persoanelor cu dizabilități.

        Pe lângă latura de promovare turistică a zonei de graniță România – Bulgaria și cea de promovare a mișcării în aer liber, evenimentele sportive dedicate exclusiv persoanelor cu dizabilități au fost menite să atragă atenția asupra barierelor cu care se confruntă cei mai puțin norocoși dintre noi, un semnal de alarmă pe care dorim să îl tragem cu privire la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate și accesul lor deplin și egal în societate.

        Ei reprezintă pentru noi modele în viață prin simplul fapt că zâmbesc continuu și că știu să aprecieze lucrurile mărunte, pe care noi, ceilalți, nu mai știm să le remarcăm, pentru a ne bucura. Sunt sinceri, sunt foarte puternici, curioși și empatici.

 

Ce lucruri noi ați aflat/învățat despre comunitățile cărora v-ați adresat prin activitățile proiectelor?

        Am aflat că pentru ei contează în primul rând empatia. Să ai capacitatea și dispoziția de a le înțelege nevoile. În toate acțiunile pilot am organizat în prima parte o ședință tehnică, în care aflam cât mai multe date despre participanți, pentru a le cunoaște nivelul de anduranță, așteptările și nevoile lor, după caz. Aceste ședințe tehnice ne-au ajutat nu numai să creăm evenimente frumoase și interesante pentru participanți, ci și să organizăm aceste acțiuni cât mai aproape de așteptările lor și adaptate pe cât posibil condițiilor prevăzute și neprevăzute specifice fiecărui grup țintă și fiecărui tip de activitate sportivă.

        În plus, pentru că tot am vorbit mai devreme despre grupurile țintă ale proiectelor, cu accent pe acele persoane mai puțin norocoase dintre noi, vreau să vă spun ce am învățat eu de la un tânăr cu ambele picioare amputate după un accident suferit în copilărie, din cauza unui proiectil de tanc, ce a explodat în curtea vecinilor pe când avea doar 7 ani.

        Este vorba despre Costinel Mugea, căruia noi și toată lumea, de altfel, îi spunem Costi. Este un tânăr de 29 de ani, pe care l-am cunoscut în vara anului trecut, când am organizat o acțiune pilot în cadrul proiectului „RowAdventure” pentru persoane cu dizabilități. El a devenit astăzi ambasadorul proiectelor noastre, datorită determinării lui de a-și depăși condiția fizică și puterii și perseverenței ce-l caracterizează în atingerea țelului său - de a participa la Campionatul Mondial de Canotaj, la categoria Paralimpici.

        Este o vorbă care spune așa: Când viața îți pune în cale greutăți, totul depinde de alegeri. El a ales să se înarmeze cu ambiție și perseverență și este pregătit să arate tuturor că performanța poate fi atinsă chiar și cu ambele picioare amputate.

        Primul pas în acest sens a fost făcut de Costi în clipa în care s-a suit pentru prima dată, în vara anului trecut, la un eveniment marca „ROW for FUN”, într-un caiac cu flotoare, special adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Odată ce a pus mâna pe padelă, ne-a uimit prin abilitatea lui de a mânui acest echipament și l-a determinat pe partenerul nostru, Daniel Bănățeanu, președintele Asociației Club Sportiv ACTIS, să-l înscrie ca sportiv profesionist la Clubul Sportiv Municipal Călărași, unde se antrenează astăzi alături de cei care reprezintă pepiniera elitelor sportului nautic.

        Și primele rezultate remarcabile nu au întârziat să apară! Costi a participat la începutul acestui an la Campionatul Național de Ergometru, unde a îmbrăcat tricoul de campion național și a fost recompensat cu medalia de aur de către cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea, Elisabeta Lipă, președinte al Federației Române de Canotaj și multiplă campioană olimpică la canotaj. La această competiție, la care a luat parte pentru prima dată în viața lui, cu o mare încărcătură emoțională, a reușit uluitoarea performanță de a scoate același timp cu al campionului mondial de paralimpici.

        Costi este pentru noi o revelație și o dovadă incontestabilă că dizabilitatea nu înseamnă inabilitate.

 

Ce planuri de viitor aveți privind parteneriatul pe care l-ați dezvoltat în aceste proiecte?

         Toate aceste proiecte și rezultatele lor, clar, ne motivează să continuăm ceea ce am început prin alte investiții cu fonduri europene. Deși suntem asociații mici implicate în parteneriatul acesta, vom continua să scriem proiecte care să vină să acopere cât mai mult din nevoile comunităților locale în domeniile vizate de noi, desigur ținând cont de experiența noastră.

        Un vis al nostru este să reușim să creăm o bază nautică, pe malul brațului Borcea, la care să aibă acces toți turiștii interesați să descopere din caiace tărâmul acesta unic din zona de graniță. Noi deja tatonăm terenul de ceva timp, am creat și un draft de proiect, dar avem nevoie de spațiu și, ulterior, să identificăm surse de finanțare, pentru a depune un proiect ce poate fi realizat numai în parteneriat cu autorități publice locale.

 

Ce gânduri despre cooperare doriți să împărtășiți participanților la Conferința Anuală a Programului INTERREG V-A România – Bulgaria?

          Prin cooperare, idei comune și țeluri comune putem să punem umărul la dezvoltarea regiunii de graniță și la îmbunătățirea condițiilor de trai, astfel încât să stopăm trendul alarmant de depopulare a multor zone cu potențial important atât din România, cât și din Bulgaria. După cum știm cu toții, la începutul acestui an, orașul Vidin a câștigat titlul nedorit de capitală mondială a declinului populației, asta în primul rând că de aici au plecat mai toți tinerii.

          Această problemă reală cu care ne confruntăm la nivel transfrontalier poate fi eradicată în timp dacă venim cu soluții comune. Oricine poate contribui la sprijinirea acestor comunități! Așa cum o asociație mică, precum este AISSER, dintr-un oraș din provincie, a reușit să identifice parteneri viabili alături de care să dezvolte proiecte de investiții în varii domenii în care au experiență, în valoare de peste 2,15 milioane de euro (din care peste 2,12 milioane sunt fonduri europene) în aproximativ 3 ani, suntem de părere că da, oricine poate! Trebuie doar să aibă determinarea și puterea de muncă necesare să pornească pe acest drum!

UE RO GOV INTERREG