Noutati

si articole
Clisura Dunării pe bicicletă, de la Orșova la Ciucăru Mare

Clisura Dunării pe bicicletă, de la Orșova la Ciucăru Mare

Traseu: Orșova – Ciucăru Mare

Distanța: 52 km

Total urcare verticală – 1.420 m

Dificultate: medie

Acest traseu este o tură deloc aglomerată, prin zone cu peisaje extrem de frumoase.

Traseul trece prin: Orșova – Eșelnița – Dubova – Vf. Ciucarul Mare – Orșova

Traficul pe această șosea este ca și inexistent și mașinile care trec pe lângă tine păstrează distanța față de cicliști. Defileul Dunării este absolut genial, cu un peisaj de poveste și malul sârbesc are avantajul de a fi la înălțime, astfel având o panoramă extraordinară spre culoarul format prin munți de Dunăre.

 

Ca și profil, traseul este destul de plat în general. Există o urcare mai grea între kilomterul 40 și 42 cu o diferență de nivel de + 100 metri și încă o coborâre (care se transformă în urcare la întoarcere) chiar la începutul traseului. E lungă de 3,5 km și cu o diferență de nivel de -120 m.

Să descoperi această zonă pe bicicletă este ideal, fiindcă poți parcurge o distanță destul de mare însă la o viteză redusă astfel încât să te bucuri de priveliște… și ce priveliște! 🙂

Orașul Orșova se află pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I, în zona de vărsare a Râului Cerna în Dunăre, Golful Cerna. O parte a orașului a fost inundată în anul 1970 pentru a realiza Lacul de Acumulare Porțile de Fier I, iar populația a fost mutată într-un oraș nou în anii 1966 - 1971. În zona localității au fost găsite urme ale așezării daco-romane Dierna, așezare care a făcut parte din provincia romană Dacia (Castrul Dierna).

Zona este de o frumusețe de nedescris. Oriunde privești, peisajele te invită la admirație și multe fotografii.

Tot de aici de pe Ciucarul Mare se poate vedea și Golful Dubova, cu peisaje la fel de spectaculoase. Golful Dubova este locul unde Dunărea își trage sufletul după ce s-a înghesuit prin strâmtoarea Cazanele Mari.

Vf. Ciucărul Mare se află în Munții Almăjului, în Parcul Natural Porțile de Fier. Acesta este unul dintre cele mai frumoase trasee de bicicletă din zona Dunării.

UE RO GOV INTERREG