Noutati

si articole
Descoperiți Silistra – Paradisul caiselor din Bulgaria

Descoperiți Silistra – Paradisul caiselor din Bulgaria

Deși este un tărâm plin de povești și folclor autentic, și mai ales de istorie neîmblânzită care continuă și astăzi prin clădirile monument de excepție, Bulgaria rămâne totuși încă insuficient de cunoscută și de neexploratată de către turiști, mai ales regiunea de Nord-Est.

Silistra, un mic oraș de pe malul Dunării sau, așa cum îl cunosc localnicii drept Paradisul caiselor din Bulgaria, oferă o listă nesfârșită de lucruri de făcut pentru a descoperi regiunea. Și este cu siguranță în afara drumurilor turistice bătute.

 

 Lucruri de făcut pentru a descoperi paradisul caiselor – orașul Silistra

 

Mic-dejun bulgaresc – banitsa și boza

Primul lucru de făcut dimineața este să vă răsfățați un mic-dejun bulgăresc – banitsa și boza. Cafeneaua cu cea mai bună banitsa din lume, pe care aș vrea să o recomand nu este top fancy, dar nu clar nu dezamăgește. Banitza lor vă va uimi!

 

Parcul Central din Silistra

După micul-dejun, este timpul pentru un tur cu bicicleta în parcul central. Este un parc foarte frumos care se află pe malul Dunării, unde veți găsi o parte dintre vestigiile antice ale orașului Dorostotum, sculpturi moderne și copaci seculari.

 

Cufundați-vă și descoperiți istoria, stilul de viață și etnografia orașului

Acum este timpul pentru o imersiune culturală. Există trei muzee și o galerie de artă de explorat în Silistra:

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie oferă o machetă a vechiului Durostorum, astfel încât să vă puteți face o idee unde au fost amplasate toate zidurile Cetății. Rămășițele unora dintre ziduri există încă în mai multe locații din oraș. Muzeul prezintă artefacte din trecutul antic prin numeroasele sale necropole găsite și conservate acolo.

 

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic își propune să reprezinte modul în care au trăit oamenii din această regiune și din toate satele ei, precum și tradițiile și ritualurile lor.

 

Galeria de Artă

Galeria de Artă are o colecție bogată de picturi ale celor mai cunoscuți artiști bulgari, printre care Vladimir Dimitrov – Maistora (Maestrul).

 

Fortul Medjidi Tabia

Celebrul Fort Medjidi Tabia este situat în partea de sud a orașului și pentru a ajunge la el trebuie să urcați în jur de 300 de scări. În timpul verii este foarte cald și este de preferat să mergeți acolo dimineața devreme sau după-amiaza târziu.

Calea către Fort este pur și simplu minunată – așa de liniștită și verde... stai, te odihnești și continui să urci. În partea de sus veți vedea Fortul. Are forma de hexagon și este bine conservată. A fost construit între 1841 și 1853.

Fortul a făcut parte din sistemul de fortificații otoman folosit în timpul războiului Crimeei (1853 - 1856) și al războiului ruso-turc din 1877 - 1878. Este cel mai bine conservat dintre toate cele șase facilități din sistem. Numele Fortului înseamnă „Fortul Alb”, așa cum puteți vedea din culoarea zidurilor din interior. Odată ce ați terminat partea de muzeu, puteți ieși din fort urmând poteca care își tânjește zidurile. Este o potecă îngustă, dar foarte frumoasă și umbrită vara.

 

Biserica Ortodoxă „Sf. Petru și Pavel”, Moscheea Kurshumlu și Biserica Arminiană „Surp Astvadzadzin”

 

În plus puteți vizita și frumosul „Sf. Petar și Pavel”, biserica ortodoxă „Moscheea Kurshumlu” în centrul orașului și biserica arminiană „Surp Astvadzadzin”. Biserica ortodoxă și biserica armeană „Surp Astvadzadzin” sunt situate aproape una de alta. În vremuri, în oraș locuia o comunitate armeană, dar doar câțiva bătrâni mai trăiesc astăzi. Toate străzile din cartierul armean își păstrează numele armenești. De asemenea, există puține magazine de artizanat, cunoscute la nivel local sub numele de „Armenii”.

 

Rezervația naturală Srebarna

 

Dacă doriți să explorați regiunea pe două roți, dincolo de orașul de pe malul Dunării, atunci mergeți să descoperiți natura din apropiere de Silistra, până la Rezervația Naturală Srebarna.

Srebarna este o rezervație naturală situată la 20 km vest de Silistra și cuprinde Lacul Srebarna și împrejurimile sale. Este situat pe Via Pontica, o rută de migrare a păsărilor între Europa și Africa. Rezervația a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983.

Un traseu eco se află în jurul lacului, astfel încât să puteți face o plimbare și să admirați pelicanii și cormoranii ce trăiesc pe lac. Dacă decideți să rămâneți peste noapte în zonă, puteți găsi cazare autentică direct la localnici.

UE RO GOV INTERREG