Noutati

si articole
Peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Bulgaria

Peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Bulgaria

Peștera Prohodna din Bulgaria, denumită și „Ochii lui Dumnezeu”, este una dintre cele mai frumoase peșteri din această țară și, totodată, una dintre cele mai ușor de vizitat.

Iată mai jos detalii despre acest loc unic din Bulgaria, care să te pregătească pentru o oprire la Prohodna, de unde nu ai cum să pleci fără o duzină de poze spectaculoase.

Această peșteră de dimensiuni impresionante se află la 1,5 kilometri de satul Karlukovo din Bulgaria, iar cele două găuri din tavan, formate prin eroziune și denumite de către localnici „Ochii lui Dumnezeu”, sunt motivul principal pentru care a devenit atât de faimoasă și căutată de către turiști.

Peștera Prohodna aparține de Parcul Geologic Iskar-Panega din nordul Bulgariei și se află în Cheile Karlukovo, având o lungime totală de 262 de metri. Spre deosebire de alte peșteri, la Prohodna se ajunge ușor atât cu mașina, pentru cei mai comozi, cât și cu bicicleta, pe care o poți lua cu tine până la intrarea în peșteră.

 

Prohodna are două intrări, cunoscute drept Intrarea Mare și Intrarea Mică, cu o înălțime de 35, respectiv 45 de metri. La Intrarea Mare se poate practica bungee jumping, așa că dacă ești amator de senzații tari, poți încerca și această experiență aici. Totodată, la Prohodna există și un perete special amenajat pentru a escalada. Peștera poate fi vizitată folosind oricare dintre cele două intrări.

 

Cele două găuri din tavanul camerei centrale reprezintă motivul pentru care Prohodna este atât de cunoscută printre turiști, tocmai pentru că, formate prin eroziune, acestea sunt așezate simetric și au aspectul unor ochi umani care privesc în interiorul peșterii.

 

Felul în care este luminată peștera prin „Ochii lui Dumnezeu” permite realizarea unor fotografii sublime, iar sala centrală a peșterii este și locul în care au fost filmate scene din cunoscuta producție bulgarească „Time of Violence”.

 

Cercetările au arătat că peștera ar fi fost locuită de oameni încă de pe vremea neoliticului.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita peștera Prohodna este sezonul cald, pentru că vremea frumoasă va fi cel mai probabil de partea ta, însă poti vizita Prohodna și primăvara sau toamna.

 

Peștera este accesibilă 24 de ore din 24, pentru că nu există un program de funcționare sau vreo taxă de intrare. Cu toate acestea, îți recomandăm să nu te aventurezi pe traseu noaptea, mai ales pe 2 roți 😉.  

UE RO GOV INTERREG