Pe locuri... Fiți gata... Start!
Cu maaare chef de ducă, începem aventurile cu bicicleta în regiunea transfrontalieră româno-bulgară! Prima aventură o vom organiza într-un cadru cu totul și cu totul special, alegând un traseu cicloturistic transfrontalier proaspăt identificat anul trecut, pe care îl vom străbate de la Călărași (RO) la Parcul Biosferei Srebarna – Silistra (BG).
Pentru că este un traseu cu un grad de dificultate ridicat recomandăm participarea pasionaților de ciclism cu un nivel de pregătire mediu – avansat.
Plecarea, așa cum v-am obișnuit, va fi de la sediul Centrului turistic „Danube on 2 Wheels”, dimineața, de la ora 8:00, unde ne vom echipa corespunzător, vom discuta despre traseu și, fără să piedem timp prețios, o vom lua la pedale spre Chiciu, pentru traversarea cu bacul către zona de vamă de la Silistra.
Pentru a vă face o idee despre destinația aventurii noastre de astăzi vă prezentăm mai jos câteva detalii despre Parcul Biosferei Srebarna, ce este situată în apropierea satului Srebarna, municipul Silistra.
Parcul este situat la 2 km sud de Dunăre și la 16 km vest de Silistra.
Faima Parcul Biosferei Srebarna este dată de faptul că se află exact pe ruta păsărilor migratoare din Europa spre Africa - Via Pontica și, pe de altă parte, de speciile unice și diverse de păsări de apă care trăiesc aici. Parcul acoperă Lacul Srebarna și împrejurimile sale - aproximativ 660 de hectare de zonă păzită și o zonă-tampon de circa 540 de hectare.
Istorie
Primul bulgar care a arătat un interes deosebit față de acest loc este Alexi Petrov, care a vizitat parcul în 1911. Peste câțiva ani, el s-a întors pentru a explora zona și păsările. În 1942, situl a fost declarat refugiu pentru păsările de apă, iar în 1948 a primit și statutul de rezervație de păsări. În trecut, nu numai bulgarii erau impresionați de acest loc frumos. Acesta era vizitat de austrieci precum Felix Kanitz si Edward Hodek, acesta din urmăs criind chiar un articol despre rezervație intitulat „Casa călătoarelor“. În articolul sau, el explică concetățenilor săi cât de uimitor este acest loc dintr-o țară frumoasă și puțin cunoscută, Bulgaria. Un alt cercetător care a vizitat Srebarna a fost Otomar Reiser. El este autorul cărții „Materiale despre păsările Bulgariei“, al cărui al doilea volum este dedicat faunei bulgare.
Lacul Srebarna, în lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO
Datorită habitatului speciilor rare aflate pe cale de dispariție, în 1983, lacul Srebarna este inclus în lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO. În 1965, rezervația a fost inclusă în lista celor mai importante zone umede din Europa, iar zece ani mai târziu, în 1975, a fost declarată zonă umedă în temeiul Convenției de la Ramsar, un acord internațional privind conservarea biodiversității. În plus, rezervația a fost inclusă în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei sub programul „Omul și Biosfera“ și, de asemenea, în lista zonelor importante de habitate avicole din Europa. Scopul este de a conserva biodiversitatea unică, trăsătură ce a făcut lacul popular în rândul comunității științifice bulgare și europene de la începutul secolului al XX-lea.
Rezervația adăpostește 22 de specii rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție de animale și plante, în conformitate cu Lista Roșie Europeană de animale și plante amenințate la nivel mondial și plante și 149 de specii în conformitate cu Cartea Roșie a Bulgariei.
Există 41 de specii de mamifere, 11 specii de reptile și 10 specii de amfibieni, 24 de specii de pești și - lucrul pentru care Parcul de la Srebarna este renumit - 221 de specii de păsări ce cuibăresc aici. Acestea includ pelicanul dalmatin, cormoranul mic, țigănușul, lopătarul, lebăda mută, stârcul roșu, gâsca cu cap alb, gâsca cu gât roșu, gâsca cenușie, rața, eretele de stuf. Aici este singurul loc tradițional de reproducere al egretei mari.
Flora și fauna rezervației Srebarna
Rezervația este, de asemenea, bogată în plante. Are stuf și alte 139 de specii de plante, dintre care 13 sunt rare și protejate de extincție. Există aici specii endemice de broaște, de sălcii și multe altele.
Insulele plutitoare de stuf (plauri) sunt un alt lucru interesant care poate fi văzut în Lacul Srebarna. Aceste insule, numite „kochki” de populației locale, nu se scufundă niciodată, deoarece urmează mișcarea verticală a apei. Acest lucru face viața mai ușoară pentru păsările care locuiesc pe lac, pentru că își fac cuiburile pe aceste insule în mișcare.
În ianuarie 2018, au fost observați și vulturi pe teritoriul rezervației. Prădătoarele folosesc rezervația ca bază alimentară. Păsările mănâncă pești, gâște și rațe mici. Uneori, fură prada altor păsări, precum vulturii pescari. Ei urmaresc și păsările care se scufundă sub apă. Vulturii cuibăresc în copacii bătrâni, înalți din jurul iazurilor.
În Srebarna se găsește și un muzeu de istorie naturală, unde se pot vizita exemplare împăiate din fauna lacului. O altă atracție interesantă este posibilitatea oferită turiștilor de a urmări păsările prin intermediul unei camere video amplasate pe lac. De asemenea, în jurul rezervației este creat un drum ecologic, unde vizitatorii se pot bucura de priveliștea plăcută din foișoarele de observare special construite sau se pot relaxa pe pajiștile de agrement.
Sursă: EasyGuide