Traseu Alexandria - Cernetu - Branceni - Alexandria

Teleorman
Incepatori
  • Nivel – începători/mediu
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 45 km
  • Suprafață – pavat
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Alexandria – Cernetu – Ștorobăneasa – Beiu – Brânceni – Țigănești – Calomfirești – Poroschia – Alexandria

            Plecăm din Alexandria pe DJ504și coborâm înspre satul Cernetu. De aici ieșim pe DJ506 și coborâm și mai mult spre sud, înspre satul Beiu, trecând prin comuna Ștorobăneasa. Din satul Beiu pornim spre vest, pe DJ506B, traversăm râul Vedea, ne intersectăm cu DN51 și începem să urcăm înapoi spre Alexandria trecând prin comuna Brânceni, comuna Țigănești și satul Poroschia.

Obiective turistice din zonă

Catedrala Sf. Alexandru, Alexandria

În 1836, la doi ani de când Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), regele Țării Românești a întemeiat orașul, locuitorii au ridicat o biserică de lemn care sărbătorea Sfântul Alexandru, care în scurt timp a devenit prea mică pentru toți locuitorii. De aceea, după un efort solid, episcopia orașului a reușit să construiască, între 1869 și 1898, Catedrala actuală, sfințită de Mitropolitul Iosif Gheorghian la 6 decembrie 1898.

            Catedrala impresionează prin gravitatea sa arhitecturală, dar și prin dimensiunea impunătoare: 42 m lungime, 26 m lățime, înălțimea maximă în turnul mare fiind de 45 m. Catedrala are forma unei cruci la interior și a unei nave la exterior, cu un portal frumos străjuit de coloane în stil corintic.

            Deasupra pronaosului există două turnuri, unde sunt clopotele și ceasurile. Elementele decorative specifice Catedralei Sf. Alexandru sunt: ​​pictura de pe perete și paravanul altarului (în stil neogotic, înalt de 10 m) executat de către echipa de pictori formată din Constantin Artachino, Constantin Pascali și faimosul Ștefan Luchian, în 1898, în stil bizantin, în tehnica de ulei. În același an a fost așezat pavajul din mozaic de marmură. Pe paravanul altarului au adăugat mai târziu icoanele Sf. Spiridon și Sf. Filofteia.

            Candelabrul mare, candelabrul mic și sfeșnicele împăratului au fost realizate din bronz auriu de către casa Weidekamp Kettling A.C din Viena, prin reprezentantul său la București, Hans-Herzog. Biserica sfântă a trecut prin reparații importante după cutremurele din 1940 și 1977.

Gara din Alexandria

Gara din Alexandria a SUPRAVIEȚUIT încă din anul 1895, trecând prin două războaie și un cutremur, fără ca timpul sau calamitățile să-i afecteze fațada. Locația stației este singura clădire din oraș care arată la fel chiar și după un secol de la înființarea sa.

            La fel ca toate celelalte străzi din Alexandria, aceasta a fost proiectată de austriacul Otto von Moritz, care a făcut planurile orașului. Pe strada gării se aflau cele mai importante instituții din primii ani de existență ai Alexandriei. Aici se aflau primăria, policlinica, oficiul poștal și gara. Aici a fost de asemenea locul de promenadă pentru elita orașului timp de mai mulți ani.

            La 61 de ani de la înființarea orașului Alexandria, a apărut gara orașului. Calea ferată a fost creată din motive economice pentru a conecta direct orașul cu cel mai sudic punct al țării, Zimnicea. Procedurile de expropriere de la proprietarii de terenuri pe care urma să fie construită gara au durat peste doi ani.

            Construcția gării a necesitat ruperea unei străzi și schimbarea arhitecturii inițiale a orașului. Stația a fost inaugurată în 1895, devenind prima clădire de pe strada numită Strada Gării timp de mai mulți ani.

            După 118 de ani de la înființarea sa, gara a rămas singura construcție din oraș a cărei înfățișare nu s-a schimbat aproape deloc. Clădirea în care funcționează astăzi gara a trecut prin două războaie, dar a fost protejată de bombardamente. Nici cutremurul nu a zgâlțâit clădirea. Atât exteriorul cât și interiorul clădirii păstrează aspectul de acum 118 de ani, de la forma ferestrelor până la burlanele de aerisire. Chiar și cărămida, despre care se spune că a fost adusă tocmai din Italia în ziua construcției sale, a rămas aceeași.

            Clădirea a devenit un monument istoric prin decizia Ministerului Culturii, fiind printre puținele monumente de acest tip din reședința județului.

Red Hotel

Adresă: Str. 1 Mai( Intrarea pe langa Politia Municipala), 140074 Alexandria

Telefon: 0745 616 147

Crama Unicom

Adresă: Strada Negru Vodă 100-102, Alexandria 140043

Telefon: 0247 312 904

Hanul cu Noroc

Adresă: Alexandria, jud. Teleorman, sos.Alexandria-Rosiori,nr.1, 140001 Alexandria

Telefon: 0247 406 013

UE RO GOV INTERREG