Traseul Aria Protejata "Vedea - Dunare"

Teleorman
Avansati
  • Nivel – mediu/avansați
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 30 km
  • Suprafață – pavat/nepavat
  • Tip bicicletă – MTB

            Traseul înconjoară Aria Protejată “Vedea Dunăre” și a fost declarată Sit Natura 2000 – are o suprafață de 22,874 ha și este situată în regiunea biogeografică continentală, la limita dintre județele Giurgiu și Teleorman. Cuprinde un sector din Lunca Dunării și sectorul inferior al râului Vedea. Interesant de remarcat este faptul că mare parte a ariei este teren agricol arabil.

            Aria Protejată “Vedea Dunăre” este un sector al Dunării cu numeroase ostroave (ostrovul Gâsca, ostroavele Cama – Dinu – Păsărica), păduri de luncă, lacuri (Pietrișu), mlaștini, canale și stufărișuri, cu locuri extrem de importante și interesante pentru biodiversitate.

            Este o zonă naturală extrem de frumoasă, care merită văzută pe un traseu de bicicletă.

            Traseul pornește din dreptul comunei Bujoru pe DN5C și ne îndreptăm către comuna Pietroșani, unde facem o buclă și ne întoarcem și coborâm de-a lungul Dunării până ne intersectăm cu râul Vedea, după care mergem înspre nord pe malul râului Vedea până ne intersectăm cu DN5C care ne va duce înapoi în Bujoru.

Obiective turistice din zonă

Muzeul Poliției de Frontieră, Giurgiu

Acum 60 de ani, pe data de 20 iunie 1954, a fost dat în folosință podul metalic de peste Dunăre, care leagă orașele Giurgiu și Ruse, denumit la insistențele sovieticilor "Podul Prieteniei", fiind la acel moment cel mai mare pod-mixt - rutier și feroviar - din Europa.

            În anii 1950-1952, pentru lucrătorii implicați în construcția podului, a fost construită o clădire pentru activități de club și cinema. A continuat să funcționeze ca centru cultural, scena sa fiind gazda comunității din Giurgiu pentru spectacole și festivități.

            La 24 iulie 2002, pentru a sărbători 138 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră, clădirea a devenit sediul Muzeului Poliției de Frontieră din România, singura instituție de acest gen din România.

            Împărțită în șase săli de expoziție, plus sala de spectacole, instituția găzduiește colecția permanentă a muzeului, alcătuită din steaguri de luptă, expoziția de uniforme istorice de frontieră "De Veghe la Fruntarii", expoziția uniformelor actuale ale țărilor europene, modelele de bărci fluviale ale Poliției de Frontieră, arme curente și, de asemenea, din timpul a două războaie mondiale, epoleți, insigne, decorațiuni, publicații istorice și un tablou mare reprezentând bătălia de la Călugăreni.

Monumentul Eroilor, Giurgiu

Ansamblul cuprinde o serie de monumente care au fost dedicate tuturor eroilor care și-au pierdut viața în luptele care au avut loc pe teritoriul țării noastre.

            Inițial, au fost construite două monumente la inițiativa locuitorilor în anul 1905, în memoria eroilor care au căzut în Războiul de Independență din 1877-1878.

            Ulterior, au fost adăugate monumentele eroilor care au căzut în cele două războaie mondiale. În anul 2013, acestea au fost refăcute și re-modernizate.

            În interiorul ansamblului a fost construită o cruce în memoria eroului căpitan Daia Marin, care s-a născut în 1919 în satul Malu, județul Giurgiu și a murit în comuna Blăjel, în timpul luptelor pe care armata română le-a purtat în anul 1944, în zona Sibiului.

Catedrala Sf. Alexandru, Alexandria

În 1836, la doi ani de când Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), regele Țării Românești a întemeiat orașul, locuitorii au ridicat o biserică de lemn care sărbătorea Sfântul Alexandru, care în scurt timp a devenit prea mică pentru toți locuitorii. De aceea, după un efort solid, episcopia orașului a reușit să construiască, între 1869 și 1898, Catedrala actuală, sfințită de Mitropolitul Iosif Gheorghian la 6 decembrie 1898.

            Catedrala impresionează prin gravitatea sa arhitecturală, dar și prin dimensiunea impunătoare: 42 m lungime, 26 m lățime, înălțimea maximă în turnul mare fiind de 45 m. Catedrala are forma unei cruci la interior și a unei nave la exterior, cu un portal frumos străjuit de coloane în stil corintic.

            Deasupra pronaosului există două turnuri, unde sunt clopotele și ceasurile. Elementele decorative specifice Catedralei Sf. Alexandru sunt: ​​pictura de pe perete și paravanul altarului (în stil neogotic, înalt de 10 m) executat de către echipa de pictori formată din Constantin Artachino, Constantin Pascali și faimosul Ștefan Luchian, în 1898, în stil bizantin, în tehnica de ulei. În același an a fost așezat pavajul din mozaic de marmură. Pe paravanul altarului au adăugat mai târziu icoanele Sf. Spiridon și Sf. Filofteia.

            Candelabrul mare, candelabrul mic și sfeșnicele împăratului au fost realizate din bronz auriu de către casa Weidekamp Kettling A.C din Viena, prin reprezentantul său la București, Hans-Herzog. Biserica sfântă a trecut prin reparații importante după cutremurele din 1940 și 1977.

Parcul Aquaventura, Roșiorii de Vede

Aquaventure este unul dintre cele mai mari băi termale și parcuri balneare din județul Teleorman.

            Accesul în parcul de aventuri presupune o taxă de 10 lei și pentru închirierea unui șezlong trebuie să plătești suma de 2,5 lei. Începând cu ultima săptămână din august, accesulo în parc este gratuit.

            Serviciile disponibile în parc includ un restaurant și organizarea de petreceri tematice. Programul zilnic al Aquaventure este de la 9:00 la 22:30.

Crama Unicom

Adresă: Strada Negru Vodă 100-102, Alexandria 140043

Telefon: 0247 312 904

Pensiunea President

Adresă: Strada Oltului 32, Roșiori de Vede 145100

Telefon: 0347 417 435

UE RO GOV INTERREG