Un traseu liniștit deloc aglomerat, de-a lungul canionului format de râul Rusensky – Lom, cu peisaje frumoase si multe atracții de vizitat.
Traseul pornește din dreptul satelor Basarbovo – Krivina. În drumul nostru, putem vizita mânăstirea Sf. Dimitrie Basarbovo. De aici ne continuam drumul prin canion de-a lungul râului Rusensky – Lom.
Drumurile sunt destul de bune, pavate, dar sunt si porțiuni de drum cu pietriș sau drum de pământ.
Traseul ne duce prin satele Malkoya Sandzhak si Krasen. De aici traseul de bicicleta poate avea doua rute diferite dar cu întoarcere în același loc, satul Bojicen.
Astfel din sat putem cobora înspre sud până la confluența râului Rusensky – Lom cu râul Cherni – Lom iar de aici urcăm pe malul râului Rusensky – Lom înspre Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo si urmăm cursul râului până înapoi în Bojicen.
O a doua ruta poate coborî în Bojicen pe malul râului înspre confluenta râului Rusensky – Lom cu Chervin – Lom si apoi urcam înspre satul Bojicen. Iar de aici plecam înapoi spre Basarbovo pe același traseu.
Mănăstirea Basarbovo este situată la sud de fluviul Dunărea și la aproximativ 10-11 km de orașul Ruse. Numele provine de la apropierea sa de orașul Basarbovo și dedicat Sf. Dimitrie din Basatbovo, locuitor al mănăstirii în secolul al XVII-lea.
Deși istoria timpurie a mănăstirii nu a fost complet elucidată, se crede că a fost construită între secolele XII și XIV, în timpul celui de-al doilea imperiu bulgar.
Mănăstirea are vedere la râul Rusenski Lom și către canionul săpat de apele sale de-a lungul secolelor. Deși aceasta este singura mănăstire săpată în stâncă care funcționează în această zonă, există aproximativ 40 de biserici de-a lungul acestui canion.
Destinația reală este alcătuită dintr-o frumoasă grădină prin care un drum duce la o fântână, despre care se spune că a fost săpată chiar de călugărul Dimitrie. Se spune că apele sale ar avea puteri curative.
În 1956 a fost adăugată o capelă, construită în 1937, și două încăperi și o peșteră. Peștera în care a dormit Sfântul Dimitrie se află mult mai sus față de aceste adăugiri, la care se ajunge urcând 48 de trepte; lângă peșteră există o biserică săpată în rocă cu o mare icoană a sfântului. O altă peșteră adiacentă a fost recent transformată într-un mic muzeu. Pe terenul mănăstirii există un mic cimitir, unde au fost îngropați mai mulți călugări.
Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo - un punct de reper protejat de UNESCO - sunt situate pe teritoriul Parcului Natural Rusenski Lom.
Un traseu special familiarizează turiștii cu istoria Bisericilor săpate în piatră din Ivanovo și a parcului natural. Punctul de plecare al traseului de 9 km este satul Ivanovo. Începe la gara din sat și continuă prin satul Ivanovo fie de-a lungul defileului din apropierea Garvalov Yalak, fie pe șoseaua de la Ruse către Bisericile săpate în piatră din Ivanovo până la râul Rusenski Lom. Se ajunge la parcarea de la biserici, unde turiștii vor găsi întotdeauna un ghid desemnat de Muzeul Regional de Istorie din Ruse.
Un complex de biserici, capele, mănăstiri și chilii s-au dezvoltat în vecinătatea satului Ivanovo. Aici primii pustnici săpat chiliile și bisericile în timpul secolului al XII-lea. Picturile murale din secolul al 14-lea stau mărturie talentului excepțional al artiștilor care aparțin Școlii de pictură din Tărnovo.
Cele cinci monumente istorice din acest grup (capele, biserici etc.), care datează din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, servesc drept exemple care deschid calea pentru dezvoltarea caracterului distinctiv și măiestria artei în timpul celui de-al doilea stat bulgar - 1187-1396. Bogăția, varietatea chiliilor, capelele, bisericile, complexele mănăstirii, soluțiile arhitecturale originale - toate într-un mediu natural magnific - confirmă valoarea acestei grupări istorice extraordinare.
Adresa: Str. Velcho Bikilov 9, s. Ivanovo, Cartierul Ivanovo Rousse, 7088 satul Ivanovo
Telefon: +359 88 255 3287