Ruta traseului este Bregovo – Balei – Kudelin – Vrăv – Novo Selo – Florentin – Negovanovți – Kapitanovți – Vidin
Un traseu destinat începătorilor, familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități, de 43 km și destul de plat. Șoselele sunt într-o stare bună, astfel că nu pun nici un fel de probleme bicicliștilor.
Plecăm din Bregovo, oraș situat la granița cu Serbia, și pedalăm de-a lungul graniței trecând prin satul Balei și virăm la dreapta înspre Dunăre, trecând prin satele Kudelin și Vrăv. Traseul urmează apoi drumul județean de-a lungul Dunării înspre satul Florentin, trecând prin Novo-Selo.
Din Florentin ne îndepărtăm de Dunăre și înaintăm pe drumul 122 spre sud, pentru a ajunge la punctul de finiș al traseului, Vidin, traversând în drumul nostru satele Negovanovți și Kapitanovți.
Muzeul Regional de Istorie din Vidin este una dintre cele mai vechi instituții științifice și culturale din oraș. Începutul activității muzeului în regiunea Vidin este undeva în jurul anului 1910, când a fost înființată Societatea Arheologică și a fost amenajată prima colecție muzeală.
Muzeul este structurat în mai multe secțiuni:
- Arheologie (departamentele de Pre-Istorie, Antichitate și Evu-Mediu) - expoziția bogată a secțiunii este situată în clădirea restaurată Konaka (1977).
- Numismatică - peste 30 mii de monede.
- Etnografie - expoziția a fost amplasată în Krastata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din 1969.
- Ținuturile bulgare sec XV-XIX-lea - expoziția se află în muzeul Konaka (Vechea stația de poliție turcă).
- Istorie modernă
- Istorie recentă
- Relații publice
Adresa Muzeului de Istorie Regională Vidin este Str. Tsar Simeon Veliki nr. 13, 3700 Vidin.
Krastatata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din Vidin a fost construită în 1801 pentru nevoile armatei otomane din Vidin. Mai târziu, după Eliberare, este utilizată de armata bulgară.
Clădirea este construită pe 2 etaje, cu o suprafață totală construită de 1260 m pătrați. Are forma unei cruci de unde își are originea și numele.
În perioada 1965 - 1967 clădirea a fost restaurată și transformată într-un muzeu care astăzi face parte din Muzeul Istoric Regional Vidin. Expoziția prezintă viața economică a regiunii Vidin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.
Adresa muzeului Krastata kazarma este Str. Knyaz Boris I nr. 26, cartierul Kaleto, Vidin.
"Danubia" este un complex unic de vacanță, situat în prim planul fluviului Dunărea, în satul pitoresc Tsar Simeon, în apropierea orașului Vidin.
Un hotel de apartamente cu piscină în aer liber, restaurant, bar, grădină frumos amenajată, plajă cu nisip fin, propriul debarcader pentru bărci. Garsonierele și apartamentele mobilate elegant oferă confortul casei cu toate condițiile pentru gătit și de servirea mesei, combinate cu serviciile de calitate ale unui hotel modern.
"Danubia Beach" se află la aproximativ 200 km nord-vest de capitala Sofia, la 15 km de Vidin, la aproximativ 20 km de granița cu România și Serbia.
Vârful Vrashka este retras în nord-vestul Bulgariei în prim planul Vestului, între Vidin și Serbia.
Înălțimea vârfului izolat Vrashka se ridică în partea de vest a părții frontale și se află la granița cu Serbia între punctele de trecere a frontierei 403 și 410. De la nord la sud a frontierei de stat, înălțimea sa este împărțită în două părți: cea mai mare parte se duce către sud-est, în timp ce partea cea mai mică intră pe teritoriul bulgar. Partea inferioară, care este mai mare, se află pe teritoriul sârbesc.
Vârful este alcătuit în principal din calcar din perioada jurasică. Este caracterizat de pante abrupte în toate direcțiile, spre sud printr-o șa mică (450 m) asociată cu Babin Nas și la nord șaua Vrashka (367 de metri) separă vârful de bazinul plat Baci. Lungimea vârfului de la nord-vest la sud-est este de 3 km și lățimea de 1-1,2 km. Înălțimea maximă este Muntele Vrashka (692 de metri), care se ridică peste 300 de metri deasupra zonelor plate din jur. Dealul este acoperit cu tufișuri și păduri joase, iar vârfurile cele mai înalte sunt goale, iar în partea de jos este teren agricol.
La nord de vârf, în șaua Vrashka la punctul de control "Vrashka" există un drum secundar II-14 din Vidin în Kula, către orașul sârb Zajecar, situat la 11 km vest de șa.
În partea de nord-vest a vârfului, pe teritoriul sârbesc, se află un depozit de cărbune.
Castra Martis este o cetate romană târzie, ale cărei rămășițe pot fi vizitate azi de turiști în orașul Kula situat în nord-vestul Bulgariei.
În anii '70 ai secolului al XIX-lea, Felix Kanitz descoperă în centrul orașului Kula rămășițele impresionante ale fortăreței Castra Martis.
Cetatea se întinde pe o pantă abruptă deasupra defileului râului Voinishka, în centrul orașului Kula de azi. Cercetările arheologice au descoperit că pe aceeași pantă, înainte de construirea castelului, a existat o mică așezare traco-romană din primul mileniu î.en.
Cetatea este compusă din două părți - un mic fort pătrat - quadriburgius și cel mai mare castel situat la sud de acesta.
La nord-vest de fort au fost descoperite fundații ale unei băi romane, indicând faptul că civilii trăiau în afara castelului.
Castelul face parte din frontiera restaurată formată de Dunăre a Imperiului Roman după ce a pierdut Dacia la sfârșitul secolului al III-lea. Este posibil ca restaurarea să fi fost făcută de împăratul Dioclețian undeva între secolele 3 și 4.
Castra Martis a fost distrusă în timpul invaziei avarilor în imperiul roman, în anii 586-587. În secolele 13-14, fortul a fost restaurat parțial și folosit pentru apărarea lui Vidinului.
Adresă: Complex Impuls Palace, Yuzhna Promishlena Zona, 3700 Vidin, Bulgaria
Telefon: +359 88 375 6575
Adresă: str. Tsar Ivan Stratsimir nr. 9
Adresă: Vidin, Vitosha St 4, Bulgaria
Telefon: +359 94 600 342