Traseu Cernavoda - Topalu

Constanta
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Total urcare verticală – 220 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 27 km/54 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

            Acesta este un traseu de ciclism rutier de o zi destinat începătorilor. Pentru cei fără nici o tură de experiență, traseul se poate face până la Topalu, acoperind o distanță de 27 km, iar pentru cei mai rezistenți, traseul poate și și retur la Cernavodă, cu o distanță de 54 de km.

Ruta traseului este Cernavodă – Seimenii Mici – Seimkeni – Dunărea – Capidava – Topalu și retur.

            Se pleacă din Cernavodă pe DJ223 și ținem drumul județean înspre Lacul Domneasca Mare aflat pe traseu între localitățile Seimenii Mici și Seimeni, și urmăm drumul județean de-a lungul malului drept al Dunării dobrogene, trecând prin satul Dunărea până în Capidava, unde ne putem opri pentru odihnă și pentru a vizita ruinele cetății Capidava. Plecăm din Capidava pe DJ223 și în aproximativ 7 km ajungem la Topalu, sat situat pe malul drept al brațului Ostrov al Dunării.

            Cei care vor să facă și traseul de retur, ne vom odihni puțin aici, pentru a pleca cu forțe proaspete înapoi spre Cernavodă.

Obiective turistice din zonă

Mănăstirea Epictet și Astion, Capidava

Eminența sa Arhiepiscopul Tomisului - Teodosie, știind că Capidava era o episcopie care datează cel puțin de la începutul secolului al VI-lea, a decis să înființeze aici la Capidava o mănăstire de călugărițe cu viață comunitară. Astfel, mănăstirea a fost înființată în 2007 și continuă să se dezvolte și să crească.

            Sfinții ocrotitori ai mănăstirii Capidava sunt mucenicii Epictet și Astion, ale căror relicve sfinte datând din ultimele decenii ale secolului al III-lea au fost descoperite în ruinele Cetății Halmiris din județul Tulcea, lângă brațul dunărean Sf. Gheorghe, unde cei doi martiri au a murit pentru Hristos și pentru Evanghelia Lui. Sfinții martiri Astion și Epictet sunt celebrați pe 8 iulie, această dată fiind și hramul mănăstirii Capidava.

Muzeul de artă, Topalu

Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" este organizat în comuna Topalu, pe baza colecției donate comunității native de către doctorul Gheorghe Vintilă, fiul lui Dinu și Sevasta Vintilă.

            Muzeul este organizat în cele 13 camere ale fostei locuințe a părinților donatorului, profesori din Topalu. Muzeul de artă este unic în mediul rural din România, cu 228 de picturi, sculpturi și grafică aparținând unor artiști renumiți printre care: Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Teodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

            Printre exponatele din Topalu se numără celebrul Cap de Copil și Cap de Femeie, ambele aparținând maestrului Tonitza. Împreună cu creațiile lui Nicolae Grigorescu, creațiile lui Ștefan Luchian și ai altor mari pictori români, colecția Vintilă deține picturi de o valoare neprețuită.

            Printre exponate se poate admira si una dintre cele mai recente picturi ale maestrului Grigorescu din seria Carul cu Boi. Specialiștii consideră Carul cu Boi una dintre cele mai bine vândute picturi românești din toate timpurile.

            Pictura expusă la Topalu este realizată de marele artist înspre sfârșitul vieții sale, iar liniile ușor fine și compoziția culorii au determinat criticii să lanseze ideea unei boli de vedere, cu care Nicolae Grigorescu s-a luptat până la sfârșitul vieții.

            În curtea casei muzeale se află mormântul medicului Gheorghe Vintilă, respectându-se astfel dorința sa finală, menționată în documentul de donație al colecției de artă valoroase. În arhiva muzeului există și un set de note personale prin care a înregistrat istoria intrării în posesie a fiecărei piese de artă din faimoasa sa galerie de artă.

            Muzeul a fost redeschis în data de 25 septembrie 2007, după ce a fost reabilitat. Operațiunea de reabilitare a constat în refacerea plafonului, a acoperișului, precum și înlocuirea pavajului, a tâmplăriei și a echipamentului cu instalația de micro-ventilație, necesară pentru păstrarea în condiții optime a picturilor expuse.

Crama Darie - Vinum Capidava S.R.L.

Adresă: Strada Dunării Nr. 494b, Topalu 907280

Telefon: 0723 046 002

Hotel Hollywood, Cernavodă

Adresa: Str. Dacia nr. 72 – Cernavodă

Telefon: 0241.630106

UE RO GOV INTERREG