Traseu Cheile Dobrogei - Manastirea Pesterea Ioan Casian

Constanta
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Total urcare verticală – 210 m
  • Durată – 1 zi dus-întors
  • Distanță – 22 km
  • Suprafață – pavată/nepavată
  • Tip bicicletă – MTB

            Traseul prin Cheile Dobrogei este destinat începătorilor, fiind un traseu pe o distanță scurtă – 22 km dus-întors. Este un traseu care traversează zona foarte frumoasă oferită de Rezervația Geologică Cheile Dobrogei.

            Din zona Cheile Dobrogei plecăm pe DJ222 înspre comuna Târgușor, iar de aici părăsim drumul asfaltat și intrăm pe un drum de pământ care ne duce la Mănăstirea Peșterea Sfântului Ioan Casian.

            Mănăstirea ridicată în anul 2001 prin eforturile părintelui stareț, Iustin Petre este situată pe versantul de nord al Dealului Casian, deasupra Văii Casimcea. Din spatele mănăstirii pornește o potecă care duce la Peștera Sf. Ioan Casian. Pe această potecă turistul întâlnește Stânca Sfântului, pe care este inscripționat în limba greacă “Hotarele Casienilor şi Peşteruca”.

Obiective turistice din zonă

Monumentul Eroilor, Târgușor

Monumentul eroilor din Târgușor a fost construit în memoria celor care au luptat și care și-au pierdut viața în bătăliile care au avut loc în perioada 1916-1918:

  • Bătălia de la Turtucaia
  • Bătălia de la Topraisar
  • Bătălia de la Mărăști
  • Bătălia de la Mărășești

Cheile Dobrogei

Rezervația geologică Cheile Dobrogei are o suprafață totală de 10.929 de hectare.

Situl este important nu numai datorită caracteristicilor sale geomorfologice, paleontologice, botanice și peisagistice, ci și datorită elementelor sale de faună.

            Calcarul care se regăsește în chei reprezintă rămășițe ale atolilor care justifică forma semi-rotundă a pereților. Pereții sunt orientați spre Est / Vest și nu au o înălțime mai mare de 40m.

            Platourile calcaroase cu forme ciudate, lovite de trecerea apei, înconjoară șoseaua de o parte și cealaltă. Împreună cu frumusețile naturale, zona este presărată și cu numeroase urme arheologice, în special cele descoperite în peșterile de-a lungul Cheilor Dobrogei - rămășițe de unelte, vânătoare și chiar urme ostelogice ale tipului de oameni care au populat acest teritoriu în epoca preistorică. De-a lungul întregii întinderi a Cheilor Dobrogei se întâlnesc numeroase atracții naturale încântătoare, cum ar fi râpe sau peșteri sculptate în calcar: Peștera La Adam, Peștera Liliecilor, Peștera Bătrânei, Peștera Casian sau Peștera Miresei.

UE RO GOV INTERREG