Traseu Corabia - Turnu Magurele - Retur

Olt
Avansati
  • Nivel – mjediu/avansați
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 60 km
  • Suprafață – pavat
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Corabia – Gârcov – Islaz – Turnu Măgurele

Traseul ne oferă oportunitatea de a ne opri la plajă în zona Olt-Dunăre.

            Se pleacă din Corabia pe DN54, pe malul Dunării,  înspre comuna Gârcov. Traversăm în județul Teleorman  la jumătatea distanței dintre Gârcov și Islaz - satul Islaz a fost centrul inițial al revoluției valahe din 1848 (Proclamația de la Islaz).

            Ieșim din comuna Islaz și traversăm Oltul și ajungem în dreptul Plajei pe râul Olt, unde ne putem opri pentru odihnă și plajă. Ne continuăm apoi drumul pe DN54 și ajungem la Turnu Măgurele. Traseul de retur este același.

Obiective turistice din zonă

Biserica Sf. Treime, Corabia

Biserica parohială "Sfânta Treime" este o catedrală adevărată, apreciată după mărimea sa ca fiind a doua dintre bisericile parohiale din Oltenia, după "Madona Dudu" din Craiova, și cea mai mare din județul Olt.

            Este cea mai impunătoare construcție arhitecturală a orașului dunărean și a fost construită pe o mlaștină, acum o sută de ani. Localnicii aduceau coșuri cu pământ consacrat din altă parte a orașului până când au acoperit mlaștina. Lucrările au fost executate la "comanda" celebrului inginer Anghel Saligny.

            Biserica are șase turnuri, care din punct de vedere arhitectural sunt identice cu cele ale Bisericii "Sf. Elias" din Craiova, dar mult mai mari. Clopotnița se află în interiorul turnului de mijloc de pe frontonul sanctuarului, deasupra pronaosului, având instalat un ceas. De la revoluție, ceasul s-a oprit la ora 7:15.

            Preotul Ion Nețoi, protopresbiter, spune că atunci când a funcționat, ceasul din turn bătea la ore fixe, lucru neobișnuit în zona de câmpie.

Ruinele cetății antice de la Sucidava

Sucidava este un sit istoric daco-roman, situat în Corabia, România, pe malul nordic al Dunării. Corabia, numit și "orașul teilor", este un mic port dunărean situat în județul Olt. Un punct strategic vechi, Cetatea Sucidava se situează printre primele așezări romano-bizantine construite cu mii de ani în urmă în zona carpato-danubiano-pontică.

            În timpul perioadei dacice libere, Sucidava era centrul politic și economic al Suci, un trib dac care avea relații comerciale cu orașele elenistice și Imperiul Roman, așa cum s-a dovedit prin monede și amfore ștampilate.

            Complexul arheologic Sucidava se întinde pe două hectare de teren și este foarte ușor de accesat datorită drumului recent reconstruit. Punctul principal de atracție de aici de la cetate este reprezentat de fântâna secretă construită de romani la 18 metri în subteran. Fântâna a fost redescoperită în 1958 și restaurată în 1968. Este singura fântână monument de acest gen din sud-estul Europei, care datează din epoca romano-bizantină. Fântâna a fost special creată pentru a asigura alimentarea cu apă în perioadele de asediu, astfel încât locuitorii să nu trebuiască să meargă în afara pereților cetății să caute apă.

            Astăzi, în special tinerele mirese beau apă de aici, convinse că acest lucru va aduce armonie în cuplul lor.

Hotel Sucidava, Corabia

Adresă: Strada Portului, Corabia

Telefon: 0249 563 131

Restaurant Sucidava

Adresă: Strada Portului, Corabia

Telefon: +40 249 563 131

Ruinele Cetății medievale Turnu (Turris), Turnu-Măgurele

Istoria cetății datează din epoca romană, din vremea împaratului Traian.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1393), fortăreața Turris a jucat un rol major în sistemul defensiv al Țării Românești. Locația a reprezentat un pilon important al sistemului de fortărețe pe care regele le-a ridicat ca un scut împotriva amenințării turce la sud de Dunăre.

            Istoricii vorbesc despre planul regelui de a ridica pe malul Dunării un lanț puternic de fortărețe menite să apere împotriva turcilor. În Teleorman, Mircea cel Bătrân a vrut să fortifice sistemul, și în afară de fortăreața Turnu, au fost ridicate alte două cetăți, la Frumoasa și Zimnicea.

            Ruinele cetății Turris sunt încărcate de istorie, dar și legende. Se spune că sub poarta cetății era un tunel care ducea în cealaltă parte a Dunării. Legenda spune că prin acest tunel, proprietarii de pământ români au fugit de invadatori în cealaltă parte a Dunării, unde își păstrau averea. Această legendă este contestată de istorici. Arheologii care au desfășurat cercetări la cetatea Turnu nu au descoperit nici o dovadă pe parcursul anilor pentru a susține legenda tunelului.

Resortul “Ștrandul Vedea”, Turnu Măgurele

Complexul de odihnă și relaxare "Ștrandul Vedea" este format din două piscine pentru adulți și copii și 600 de șezlonguri.

În cadrul complexului sunt disponibile următoarele servicii:

- piscină;

- saună;

- jacuzzi;

- teren de fotbal;

- lecții de înot.

            Locația include o piscină pentru adulți, o piscină în aer liber, vestiare, dușuri, șezlonguri și un restaurant. Accesul este permis și pe timp de iarnă.

            În fiecare zi complexul este deschis între orele 9-24, iar Joia programul începe la ora 14:00. Prețul biletului este de 10 lei. Elevii și elevii primesc reduceri la 50%.

            În ceea ce privește prețul pentru închirierea terenului de fotbal din interiorul complexului, acesta a fost stabilit la 20 lei pe zi și la un preț de 30 lei pentru activitățile nocturne. Acest program poate fi prelungit până la ora 20:00.

            Complexul a fost redeschis în 2011 după renovare din partea autorităților locale.

Rustic House

Adresă: Strada Olteţului Nr.48, Turnu Măgurele

Telefon: 0763 793 736

Casa Victor

Adresă: Strada Mihai Bravu 13, Turnu Măgurele

Telefon: 0720 186 856

UE RO GOV INTERREG