Traseu Draganesti-Olt - Turnu Magurele - Retur

Olt
Avansati
  • Nivel – mediu și avansați
  • Durată – 1 zi/60 km - mediu și 2 zile/120 km - avansați
  • Distanță – 60 km/120 km
  • Suprafață – pavat
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Drăgănești-Olt – Dăneasa – Zănoaga – Sprâncenata – Smârdan – Beciu – Dudu - Plopii-Slăvitești – Brâncoveanca - Slobozia Mândră - Uda-Clocociov - Uda-Paciurea – Saelele – Pleașov – Lunca - Segarcea-Vale – Lița – Turnu Măgurele

            Plecăm din Drăgănești-Olt și coborâm spre sud pe DJ546 și trecem prin satul Dăneasa, la ieșire de aici ne intersectăm cu E70 și continuăm drumul spre sud pe DJ546 înspre Turnu Măgurele, trecând prin următoarele localități: Zănoaga, Sprâncenata, Bârseștii de Sus, Smârdan, Beciu, Dudu, Plopii-Slăvitești, Brâncoveanca, Slobozia Mândră, Uda-Clocociov, Uda-Paciurea, Saelele, Pleașov, Lunca, Segarcea-Vale și Lița.

            Traseul de 1 zi are o distanță de 60 km și se oprește la Turnu Măgurele.

Pentru traseul de 2 zile, ne vom caza la Turnu Măgurele iar a doua zi vom face traseul de retur către Drăgănești-Olt.

 

Obiective turistice din zonă

Parcul arheologic Drăgănești-Olt

Iubitorii de istorie și oamenii în căutare de locuri unice, pot găsi în curtea Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt un loc unic în România și chiar în Europa, așa cum susține arhitectul său, profesorul Traian Zorozoliu, sub forma unei așezări neolitice în aer liber, specifică culturii antice Gumelnița.

            "Este fascinant pentru oricine din țară, indiferent dacă este sau nu îndrăgostit de istorie, să intre într-un sat vechi de 4.500 de ani. Acesta este singurul sat de acest fel din România și din Europa deopotrivă. La deschidere, 96 de arheologi din 24 de țări europene au venit și au spus că este cea mai reușită reconstrucție. Dacă am fi avut spații mai mari, aș fi putut face mai mult. Cu toate acestea, este o construcție frumoasă, deoarece aici puteți păși și descoperi o altă lume, un alt mod de design interior, un stil de viață diferit ", spune entuziasmat profesorul Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt, despre parcul arheologic pe care l-a creat acum patru ani.

            Parcul arheologic neolitic din cadrul complexului muzeal din Drăgănești-Olt a fost deschis în 2010. Satul neolitic este alcătuit din șase colibe la dimensiune reală ridicate în spațiu deschis, pe o suprafață înconjurată de un șanț de apărare și un gard de nuiele. Accesul în sat se face pe un pod îngust. În interiorul colibelor există unelte folosite în meseriile neolitice, precum pescuitul, agricultura, ceramica și vânătoarea.

Ruinele Cetății medievale Turnu (Turris), Turnu-Măgurele

Istoria cetății datează din epoca romană, din vremea împaratului Traian.

În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1393), fortăreața Turris a jucat un rol major în sistemul defensiv al Țării Românești. Locația a reprezentat un pilon important al sistemului de fortărețe pe care regele le-a ridicat ca un scut împotriva amenințării turce la sud de Dunăre.

            Istoricii vorbesc despre planul regelui de a ridica pe malul Dunării un lanț puternic de fortărețe menite să apere împotriva turcilor. În Teleorman, Mircea cel Bătrân a vrut să fortifice sistemul, și în afară de fortăreața Turnu, au fost ridicate alte două cetăți, la Frumoasa și Zimnicea.

            Ruinele cetății Turris sunt încărcate de istorie, dar și legende. Se spune că sub poarta cetății era un tunel care ducea în cealaltă parte a Dunării. Legenda spune că prin acest tunel, proprietarii de pământ români au fugit de invadatori în cealaltă parte a Dunării, unde își păstrau averea. Această legendă este contestată de istorici. Arheologii care au desfășurat cercetări la cetatea Turnu nu au descoperit nici o dovadă pe parcursul anilor pentru a susține legenda tunelului.

Resortul “Ștrandul Vedea”, Turnu Măgurele

Complexul de odihnă și relaxare "Ștrandul Vedea" este format din două piscine pentru adulți și copii și 600 de șezlonguri.

În cadrul complexului sunt disponibile următoarele servicii:

- piscină;

- saună;

- jacuzzi;

- teren de fotbal;

- lecții de înot.

            Locația include o piscină pentru adulți, o piscină în aer liber, vestiare, dușuri, șezlonguri și un restaurant. Accesul este permis și pe timp de iarnă.

            În fiecare zi complexul este deschis între orele 9-24, iar Joia programul începe la ora 14:00. Prețul biletului este de 10 lei. Elevii și elevii primesc reduceri la 50%.

            În ceea ce privește prețul pentru închirierea terenului de fotbal din interiorul complexului, acesta a fost stabilit la 20 lei pe zi și la un preț de 30 lei pentru activitățile nocturne. Acest program poate fi prelungit până la ora 20:00.

            Complexul a fost redeschis în 2011 după renovare din partea autorităților locale.

Rustic House

Adresă: Strada Olteţului Nr.48, Turnu Măgurele

Telefon: 0763 793 736

Casa Victor

Adresă: Strada Mihai Bravu 13, Turnu Măgurele

Telefon: 0720 186 856

Pensiunea Spicul

Adresă: DJ546, Drăgănești-Olt 235400

Telefon: 0740 858 582

UE RO GOV INTERREG