Traseu Drobeta-Turnu Severin

Mehedinti
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 88 km
  • Total urcare verticală – 1.350 m
  • Suprafață – pavat/nepavat
  • Tip bicicletă – MTB

            Plecarea se face din comuna Malovăț din județul Mehedinți și pedalăm pe DN67, trecând prin satele 23 August, Lazu și Cocorova. În dreptul satului Ciovârnășani părăsim drumul național și pornim în sus pe DJ671A înspre satul Sisești care se întinde pe malul râului Coșuștea. De aici ajungem în satul Ilovăț părăsind DJ671A și intrând pe DJ671E. Ținem acest drum înspre Dâlbocița, apoi trecem prin Firizu și pedalăm până încă 13 km până ajungem în satul Cerna Vârf, care se află la jumătatea traseului nostru. După ce trecem de Firizu trecem în drumul nostru pe lângă Mănăstirea Coșuștea-Crivelnic Sf. Cuvios Pahomie.

            Înainte de a porni pe traseul care ne va întoarce la Malovăț, ne odihnim puțin în zona satului Cerna Vârf. Începem apoi coborârea spre sud pe DJ670, și trecem pe rând prin comuna Balta, satul Șiroca, satele Bâlvăneștiu de Sus, Bâlvănești și Bobaița pentru a ajunge la punctul de final al traseului, comuna Molovăț.

Obiective turistice din zonă

Muzeul hidrocentralei Porţile de Fier I, secţie a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier de la Drobeta Turnu Severin

Sistemul hidroenergetic "Porțile de Fier I" și Sistemul de Navigație care reprezintă un simbol al filierei energetice românești și care este rezultatul colaborării româno-iugoslave, a fost inaugurat la data de 16 mai 1972. Muzeul hidrocentralei "Porțile de Fier I" a fost deschis în 1976 și prezintă caracteristicile generale ale Dunării, date hidrologice, dovezi materiale ale așezărilor umane din regiune.

            Muzeul expune costume populare specifice regiunii Porțile de Fier și o moară de apă considerată a fi precursorul turbinei moderne, Pelton.

Diversitatea biologică, complexitatea substratului geologic și valorile culturale fac din regiunea Porțile de Fier un loc cu o reputație științifică la nivel internațional. Defileul Porților de Fier este considerat a fi un muzeu geologic în aer liber. Aici există o varietate de roci magmatice, metamorfice și sedimentare. Datorită bogăției avifaunistice, cursul Dunării în zona Portile de Fier a fost declarat Sit Natura 2000.

            Incursiunea în Muzeul hidrocentralei "Porțile de Fier I" se termină cu Sala Turbinelor, unde vizitatorul poate admira cele 6 turbine Kaplan, fiecare având o putere instalată de 194,5 MW.

Piciorul Podului lui Traian

Podul lui Traian sau Podul lui Apollodor construit deasupra Dunării, era un pod cu arc roman, primul pod construit peste Dunărea de Jos. Deși a fost funcțional numai câteva decenii,timp de peste 1.000 de ani a fost cel mai lung pod cu arc.

            Podul a fost construit în 105 d.Hr. la cererea împăratului Traian, de către arhitectul grec Apollodor din Damasc pentru trecerea trupelor romane și a proviziilor în timpul cuceririi Daciei.

            Podul era situat la est de Porțile de Fier, în apropierea orașelor de azi Drobeta-Turnu Severin din România și Kladovo din Serbia.

            Structura a avut 1.135 m lungime (în prezent Dunărea are o lățime de 800m în această zonă), lățimea de 15 m și înălțimea de 19 m, măsurată de la suprafața râului. La fiecare capăt era un castru roman, fiecare construit în jurul unei intrări, astfel încât trecerea podului era posibilă numai trecând prin tabere.

Inginerul podului, Apollodor din Damasc, a folosit arcade de lemn, fiecare cu o lățime de 38m, așezate pe douăzeci de stâlpi de zidărie din cărămidă, mortar și ciment pozzolan. Podul a fost construit neobișnuit de repede (între anii 103 și 105).

Terasa Vraja Dunării

Adresă: Strada Portului 1, Drobeta-Turnu Severin 220234

Telefon: 0372 528 828

Hotel Corona

Adresă: Bulevardul Tudor Vladimirescu 106A

Telefon: 0743 128 658

Continental Drobeta-Turnu Severin

Adresă: Bulevardul Carol 2, Drobeta-Turnu Severin 220111

Telefon: 0372 528 828

 

UE RO GOV INTERREG