Plecăm de la Eșelnița dis de dimineață și pedalăm pe malul Dunării pe DN57 înspre sculptura legendară sculptată în piatră a chipului lui Decebal. De aici, părăsim DN57 și urcăm spre nord înspre Pregheda care se află la jumătatea distanței dintre localitățile Eftimie Murgu și Orșova, drum care se face doar prin pădure, pe traseu forestier.
Drumul de la Eșelnița este o traversare a Văii Almăjului și urcăm înspre vârful Svincea Mare care este cel mai înalt punct din Munții Almăjului, trecând prin satul Eftimie Murgu. Ajunși pe drumul forestier la exploatarea minieră Pregheda, suntem întâmpinați de un peisaj mistic și ca după război – aici în zonă pământul este negru din cauza cărbunilor. În lipsa obiectivelor turistice, zona este foarte puțin umblată, putem spune chiar uitată de lume. Aici la Pregheda, ne aflăm la limita județelor Mehedinți și Caraș-Severin.
Traseul cicloturistic de la Pregheda este o tură de exploatare, pe teren accidentat pe alocuri și destul de dificil de parcurs, prin inima Munților Almăjului. De aceea este nevoie de ceva experiență pe bicicletă și de o condiție fizică foarte bună pentru a finaliza acest traseu.
De la exploatarea minieră Pregheda coborâm înspre Eșelnița care este punctul de sosire al traseului nostru prin Valea Almăjului.
Sistemul hidroenergetic "Porțile de Fier I" și Sistemul de Navigație care reprezintă un simbol al filierei energetice românești și care este rezultatul colaborării româno-iugoslave, a fost inaugurat la data de 16 mai 1972. Muzeul hidrocentralei "Porțile de Fier I" a fost deschis în 1976 și prezintă caracteristicile generale ale Dunării, date hidrologice, dovezi materiale ale așezărilor umane din regiune.
Muzeul expune costume populare specifice regiunii Porțile de Fier și o moară de apă considerată a fi precursorul turbinei moderne, Pelton.
Diversitatea biologică, complexitatea substratului geologic și valorile culturale fac din regiunea Porțile de Fier un loc cu o reputație științifică la nivel internațional. Defileul Porților de Fier este considerat a fi un muzeu geologic în aer liber. Aici există o varietate de roci magmatice, metamorfice și sedimentare. Datorită bogăției avifaunistice, cursul Dunării în zona Portile de Fier a fost declarat Sit Natura 2000.
Incursiunea în Muzeul hidrocentralei "Porțile de Fier I" se termină cu Sala Turbinelor, unde vizitatorul poate admira cele 6 turbine Kaplan, fiecare având o putere instalată de 194,5 MW.
Podul lui Traian sau Podul lui Apollodor construit deasupra Dunării, era un pod cu arc roman, primul pod construit peste Dunărea de Jos. Deși a fost funcțional numai câteva decenii,timp de peste 1.000 de ani a fost cel mai lung pod cu arc.
Podul a fost construit în 105 d.Hr. la cererea împăratului Traian, de către arhitectul grec Apollodor din Damasc pentru trecerea trupelor romane și a proviziilor în timpul cuceririi Daciei.
Podul era situat la est de Porțile de Fier, în apropierea orașelor de azi Drobeta-Turnu Severin din România și Kladovo din Serbia.
Structura a avut 1.135 m lungime (în prezent Dunărea are o lățime de 800m în această zonă), lățimea de 15 m și înălțimea de 19 m, măsurată de la suprafața râului. La fiecare capăt era un castru roman, fiecare construit în jurul unei intrări, astfel încât trecerea podului era posibilă numai trecând prin tabere.
Inginerul podului, Apollodor din Damasc, a folosit arcade de lemn, fiecare cu o lățime de 38m, așezate pe douăzeci de stâlpi de zidărie din cărămidă, mortar și ciment pozzolan. Podul a fost construit neobișnuit de repede (între anii 103 și 105).
Cazanele Dunării au două îngustări - Cazanele Mari și Cazanele Mici. În mod cert, ele reprezintă cea mai impresionantă parte a Defileului Dunării.
Înainte de construirea barajului Portile de Fier (Barajul Porților de Fier) în această zonă, întregul debit al Dunării curgea prin albia îngustă creând cataracte. Apele creau volburi care păreau că fierb, de aici și denumirea de cazane.
Cazanele Dunării sunt incluse în Parcul Natural Portile de Fier. Simbolurile parcului sunt turnurile de la Tricule, laleaua Cazanelor și fosilele unui amonit. Desigur, acestea se referă la cele trei caracteristici ale parcului: istoric, botanic și geologic.
Regiunea Cazenelor Dunării este una dintre cele 18 zone naturale protejate în cadrul Parcului Natural Portile de Fier.
Întreaga zonă a Cazanelor Dunării, între confluența Dunării cu pârâurile Plavisevita și Ogradena măsoară 9 km.
Adresă: Bulevardul Carol 2, Drobeta-Turnu Severin 220111
Telefon: 0372 528 828
Adresă: Bulevardul Tudor Vladimirescu 106A
Telefon: 0743 128 658
Adresă: Strada Portului 1, Drobeta-Turnu Severin 220234
Telefon: 0372 528 828