Este un traseu scurt de 1 zi pentru începători, familii care vor să petreacă o zi împreună cu copiii și să facă în același timp și sport, și pentru persoanele cu dizabilități care își doresc o aventură pe două roți.
Se pleacă din Giurgiu de dimineață și ieșim pe DN5 până la intersecția cu DJ507 care ne duce înspre nord, trecând prin satele Oinacu și Braniștea, iar din Braniștea mergem de-a lungul Dunării urmând DJ 507 până la Gostinu. Aici ne putem odihni, putem sta la soare pe plaja Gostinu dacă vremea ne permite, sau putem servi o băutură rece la o terasă, înainte să începem traseul de retur către Giurgiu.
Traseul de retur este același.
Acum 60 de ani, pe data de 20 iunie 1954, a fost dat în folosință podul metalic de peste Dunăre, care leagă orașele Giurgiu și Ruse, denumit la insistențele sovieticilor "Podul Prieteniei", fiind la acel moment cel mai mare pod-mixt - rutier și feroviar - din Europa.
În anii 1950-1952, pentru lucrătorii implicați în construcția podului, a fost construită o clădire pentru activități de club și cinema. A continuat să funcționeze ca centru cultural, scena sa fiind gazda comunității din Giurgiu pentru spectacole și festivități.
La 24 iulie 2002, pentru a sărbători 138 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră, clădirea a devenit sediul Muzeului Poliției de Frontieră din România, singura instituție de acest gen din România.
Împărțită în șase săli de expoziție, plus sala de spectacole, instituția găzduiește colecția permanentă a muzeului, alcătuită din steaguri de luptă, expoziția de uniforme istorice de frontieră "De Veghe la Fruntarii", expoziția uniformelor actuale ale țărilor europene, modelele de bărci fluviale ale Poliției de Frontieră, arme curente și, de asemenea, din timpul a două războaie mondiale, epoleți, insigne, decorațiuni, publicații istorice și un tablou mare reprezentând bătălia de la Călugăreni.
Construcția parcului a fost solicitată de generalul Kiselef în 1830.
Parcul Alei a fost amenajat de-a lungul mai multor ani, începând din 1831, când a început sistematizarea orașui.
În 1840 au fost plantați 200 de tei, și de asemenea a fost construit un bufet și un pavilion pentru muzică. Astăzi încă se păstrează tradiția muzicii în parc.
Aici este una dintre primele grădini romantice din România. Odată cu trecerea timpului, s-a menținut doar o parte din structura inițială a aleilor și a vegetației.
Statuile din Parcul Alei sunt de asemenea opere de artă și monumente istorice. Cel mai important, din punct de vedere al artei, este bustul lui Mihai Eminescu. Un alt monument important este dedicat armatei franceze, ca un omagiu adus comandantului trupelor aliate din Peninsula Balcanică în timpul primului război mondial, mareșalul Foch. Monumentul a fost instalat în 1920 atunci când numele mareșalului Foch a fost de asemenea atribuit parcului.
Statuia lui Apollo Belvedere este unul dintre monumentele istorice recunoscute la nivelul județului Giurgiu. A fost construită în secolul al XIX-lea.
Apollo din Belvedere este o faimoasă sculptură antică din marmură. A fost redescoperită în secolul al XIX-lea în Terracina. În prezent, este statuia este situată în curtea din Belvedere de la Vatican și face parte din colecția de antichități ale Muzeelor Vaticanului.
Statuia din marmură de la Giurgiu este o copie romană a unei statui de bronz, creată între 350 și 325 î.Chr. de sculptorul grec Leocares. Antebrațul drept și mâna stângă lipseau în momentul descoperirii, fiind reconstruite de Giovanni Angelo Montorsoli, sculptor și colaborator al lui Michelangelo.
Ansamblul cuprinde o serie de monumente care au fost dedicate tuturor eroilor care și-au pierdut viața în luptele care au avut loc pe teritoriul țării noastre.
Inițial, au fost construite două monumente la inițiativa locuitorilor în anul 1905, în memoria eroilor care au căzut în Războiul de Independență din 1877-1878.
Ulterior, au fost adăugate monumentele eroilor care au căzut în cele două războaie mondiale. În anul 2013, acestea au fost refăcute și re-modernizate.
În interiorul ansamblului a fost construită o cruce în memoria eroului căpitan Daia Marin, care s-a născut în 1919 în satul Malu, județul Giurgiu și a murit în comuna Blăjel, în timpul luptelor pe care armata română le-a purtat în anul 1944, în zona Sibiului.
Adresă: DJ507, Gostinu
În apropiere de orașul Giurgiu, se întinde ostrovul Insula Mocanu, care reprezintă o zonă naturală protejată.
Insula Mocanu este cunoscută și sub denumirea de Insula Mocanului, Ostrovul Mocanu sau Ostrovul Mocanului.
Insula Mocanu, traversată de Podul de la Giurgiu-Ruse, are o lungime totală de de aproximativ 5 km și o lățime maximă de 1,2 km.
Pe Insula Mocanu turiști pot observa mai multe specii de păsări, printre care lișița, rața sălbatică și eretele, care își au habitatul într-o vegetație caracteristică zăvoaielor. Insula adăpostește și o specie de șopârlă strict protejată în România. Printre arborii care se găsesc aici amintim salcia, plopul albul și plopul negru.
Parcul Natural Comana este situat în zona de sud a României, la distanță aproximativ egală între București și Giurgiu.
Decizia de constituire a parcului a fost adoptată în 2004 în baza documentației tehnice și știintifice elaborate încă din anul 1954 de către Academia Română, în vederea delimitării și protejării a două arii de importanță floristică deosebită, respectiv Rezervația Oloaga Grădinari, desemnată pentru protecția ghimpelui (Ruscus aculeatus) și Rezervația Padina Tătarului, desemnată pentru protecția bujorului românesc de pădure (Paeonia peregrina, ssp. romanica). Aceste două rezervații, alături de Balta Comana - arie de interes avifaunistic - au fost incluse în zona de protecție integrală a parcului.
În prezent, parcul este recunoscut ca zonă umedă de interes internațional conform Convenției de la Ramsar (Iran, 2 februarie 1971) și parte a rețelei europene de arii protejate Natura 2000, ca sit de protecție avifaunistică (SPA) și sit de importanță comunitară (SCI).
Parcul are 25.000 ha și adăpostește un număr de 1.153 de specii de plante, 212 specii de păsări, 37 de specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii reptile, 141 de specii de nevertebrate și 8 specii amfibieni.
O tură cu bicla în zona Parcului Comana oferă, pe lângă priveliștea deltaică, o varietate de oportunități de petrecere a timpului liber atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, deopotrivă.
Parcul de Aventură Comana (aparține de Casa Comana, strada Gelu Naum) este un spațiu mărișor, cu copaci și verdeață. Poți face diverse activități recreative precum: tir cu arcul, tiroliană (mai mult pentru copii), plimbare cu trenulețul (părinți cu copii), plimbare cu trăsura sau ambarcațiuni de la caiac și canoe la bărci cu vâsle.
Ce ne place aici în mod deosebit este ideea de a face picnic pe iarbă. :)
În vecinătatea parcului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic, astfel:
Surse: comanaparc.ro | wikipedia.org