Traseu Giurgiu - Gostinu - Retur

Giurgiu
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 34 km
  • Suprafață – pavat
  • Tip bicicletă – cursieră

            Este un traseu scurt de 1 zi pentru începători, familii care vor să petreacă o zi împreună cu copiii și să facă în același timp și sport, și pentru persoanele cu dizabilități care își doresc o aventură pe două roți.

            Se pleacă din Giurgiu de dimineață și ieșim pe DN5 până la intersecția cu DJ507 care ne duce înspre nord, trecând prin satele Oinacu și Braniștea, iar din Braniștea mergem de-a lungul Dunării urmând DJ 507 până la Gostinu. Aici ne putem odihni, putem sta la soare pe plaja Gostinu dacă vremea ne permite, sau putem servi o băutură rece la o terasă, înainte să începem traseul de retur către Giurgiu.

Traseul de retur este același.

Obiective turistice din zonă

Muzeul Poliției de Frontieră, Giurgiu

Acum 60 de ani, pe data de 20 iunie 1954, a fost dat în folosință podul metalic de peste Dunăre, care leagă orașele Giurgiu și Ruse, denumit la insistențele sovieticilor "Podul Prieteniei", fiind la acel moment cel mai mare pod-mixt - rutier și feroviar - din Europa.

            În anii 1950-1952, pentru lucrătorii implicați în construcția podului, a fost construită o clădire pentru activități de club și cinema. A continuat să funcționeze ca centru cultural, scena sa fiind gazda comunității din Giurgiu pentru spectacole și festivități.

            La 24 iulie 2002, pentru a sărbători 138 de ani de existență instituțională a Poliției de Frontieră, clădirea a devenit sediul Muzeului Poliției de Frontieră din România, singura instituție de acest gen din România.

            Împărțită în șase săli de expoziție, plus sala de spectacole, instituția găzduiește colecția permanentă a muzeului, alcătuită din steaguri de luptă, expoziția de uniforme istorice de frontieră "De Veghe la Fruntarii", expoziția uniformelor actuale ale țărilor europene, modelele de bărci fluviale ale Poliției de Frontieră, arme curente și, de asemenea, din timpul a două războaie mondiale, epoleți, insigne, decorațiuni, publicații istorice și un tablou mare reprezentând bătălia de la Călugăreni.

Parcul Alei, Giurgiu

Construcția parcului a fost solicitată de generalul Kiselef în 1830.

Parcul Alei a fost amenajat de-a lungul mai multor ani, începând din 1831, când a început sistematizarea orașui.

            În 1840 au fost plantați 200 de tei, și de asemenea a fost construit un bufet și un pavilion pentru muzică. Astăzi încă se păstrează tradiția muzicii în parc.

            Aici este una dintre primele grădini romantice din România. Odată cu trecerea timpului, s-a menținut doar o parte din structura inițială a aleilor și a vegetației.

            Statuile din Parcul Alei sunt de asemenea opere de artă și monumente istorice. Cel mai important, din punct de vedere al artei, este bustul lui Mihai Eminescu. Un alt monument important este dedicat armatei franceze, ca un omagiu adus comandantului trupelor aliate din Peninsula Balcanică în timpul primului război mondial, mareșalul Foch. Monumentul a fost instalat în 1920 atunci când numele mareșalului Foch a fost de asemenea atribuit parcului.

Statuia lui Apollo Belvedere, Giurgiu

Statuia lui Apollo Belvedere este unul dintre monumentele istorice recunoscute la nivelul județului Giurgiu. A fost construită în secolul al XIX-lea.

Apollo din Belvedere este o faimoasă sculptură antică din marmură. A fost redescoperită în secolul al XIX-lea în Terracina. În prezent, este statuia este situată în curtea din Belvedere de la Vatican și face parte din colecția de antichități ale Muzeelor Vaticanului.

Statuia din marmură de la Giurgiu este o copie romană a unei statui de bronz, creată între 350 și 325 î.Chr. de sculptorul grec Leocares. Antebrațul drept și mâna stângă lipseau în momentul descoperirii, fiind reconstruite de Giovanni Angelo Montorsoli, sculptor și colaborator al lui Michelangelo.

Monumentul Eroilor, Giurgiu

Ansamblul cuprinde o serie de monumente care au fost dedicate tuturor eroilor care și-au pierdut viața în luptele care au avut loc pe teritoriul țării noastre.

            Inițial, au fost construite două monumente la inițiativa locuitorilor în anul 1905, în memoria eroilor care au căzut în Războiul de Independență din 1877-1878.

            Ulterior, au fost adăugate monumentele eroilor care au căzut în cele două războaie mondiale. În anul 2013, acestea au fost refăcute și re-modernizate.

            În interiorul ansamblului a fost construită o cruce în memoria eroului căpitan Daia Marin, care s-a născut în 1919 în satul Malu, județul Giurgiu și a murit în comuna Blăjel, în timpul luptelor pe care armata română le-a purtat în anul 1944, în zona Sibiului.

Bar "La Nicu Nebunu', Gostinu

Adresă: DJ507, Gostinu

Ostrovul Mocănașul

În apropiere de orașul Giurgiu, se întinde ostrovul Insula Mocanu, care reprezintă o zonă naturală protejată.

            Insula Mocanu este cunoscută și sub denumirea de Insula Mocanului, Ostrovul Mocanu sau Ostrovul Mocanului.

            Insula Mocanu, traversată de Podul de la Giurgiu-Ruse, are o lungime totală de de aproximativ 5 km și o lățime maximă de 1,2 km.

            Pe Insula Mocanu turiști pot observa mai multe specii de păsări, printre care lișița, rața sălbatică și eretele, care își au habitatul într-o vegetație caracteristică zăvoaielor. Insula adăpostește și o specie de șopârlă strict protejată în România. Printre arborii care se găsesc aici amintim salcia, plopul albul și plopul negru.

UE RO GOV INTERREG