Traseu Gostinu - Comana

Giurgiu
Incepatori
  • Nivel – începători/mediu/avansați
  • Urcare verticală totală – 152 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 27 km / 54 km
  • Suprafață – pavat, nepavat, pietriș
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

            Traseul se poate face pe ruta Gostinu – Comana cu o distanță de 27 km, indicat pentru persoanele începătoare, familii și persoane cu dizabilități, sau poate fi un traseu tur-retur Gostinu – Comana - Gostinu, cu o distanță de 54 de km, pentru cei mai cu experiență în turele cu bicicleta.

            Traseul pornește din Gostinu pe DJ507 și urcă spre nord înspre satul Băneasa, de unde intrăm pe DN41 și mergem către est, trecând prin satul Pietrele, de unde părăsim drumul județean și intrăm pe drumul comunal Strada Morii și urcăm înspre satul Vlad Țepeș, traversând râul Gurban și trecând pe lângă lacul Gurban. Din Vlad Țepeș intrăm pe DC87 care ne duce până la intersecția cu DJ603 în dreptul Rezervației de ghimpe Comana. Ținem apoi drumul județean care trece prin Parcul Natural Comana pentru a ajunge în comuna Comana.

            Pentru cei avansați, ne vom odihni și relaxa puțin aici în Comana, iar apoi pornim pe același traseu înapoi către Gostinu.

Obiective turistice din zonă

Casa Memorială Gellu Naum, Comana

Situată în Comana, Casa Memorială "Gellu Naum" este de fapt casa de vară a marelui poet suprarealist, care se păstrează așa cum a fost, pe vremea când Gellu Naum își petrecea verile aici.

            Acest loc a fost pentru scriitor un loc în care se retragea în propriul său univers al creației,  un loc de izolare de contextul social și politic extern al erei (1968). În ziua de azi, casa a intrat în anonimitate. Totuși, în interior, puteți vedea lumea autorului, reminiscențe evidențiate prin colecția de obiecte mici și organizarea spațiilor.

            Ansamblul construit cuprinde două părți: spațiul de fundație culturală și camere pentru cazare.

Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana este un edificiu religios inclus în lista monumentelor istorice din România, construită de Vlad Țepeș în 1461, cu rolul de mănăstire-fortăreață (ruinată până la sfârșitul secolului al XVI-lea).

            Biserica mănăstirii Comana, dedicată Sf. Nicolae, a fost reconstruită în secolul al XIX-lea, iar în 1971 aceste lucrări au condus la descoperirea unui fragment de inscripție de piatră funerară, indicând mormântul de piatră al lui Ancuța, fiica lui Radu Șerban.

            În 1908, întregul ansamblu arhitectural de la Comana a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice pentru a se dărăpăna din nou, mai ales după cel de-al doilea război mondial.

            Penultimele lucrări - restaurarea extensivă a cultului a avut loc între anii 1970-1977 și au fost întrerupte în 1978 când a fost desființat Departamentul pentru Monumente Istorice. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 și 1986, a fost pe deplin consolidată în perioada 1988-1990.

            În anul 2008, cu ajutorul Diocezei de la Giurgiu, au fost restaurate și interioarele, precum și pivnița regală și biblioteca.

Bar "La Nicu Nebunu', Gostinu

Adresă: DJ507, Gostinu

Casa Comana - Hotel – Restaurant

Adresă: Strada Gelu Naum, 607, Comana 087055

Telefon: 0743 079 934

Taverna Marelui Paharnic Comana

Adresă: Comana

Telefon: 0743 079 934

UE RO GOV INTERREG