Traseu Lacul Techirghiol

Constanta
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Total urcare verticală –  ...m
  • Durată – 1-2  zile
  • Distanță – ... km
  • Suprafață – ....
  • Tip bicicletă – MTB

           

Obiective turistice din zonă

Podgoria și Muzeul Vinului, Murfatlar

Situat în inima podgoriei Murfatlar, muzeul a fost fondat în anul 1970, sub patronajul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

            În muzeu există zeci de exponate de o valoare remarcabilă, care certifică practicarea culturii vinicole pe teritoriul Dobrogei de peste 2.000 de ani. Oprindu-ne în timpurile când strugurii se zdrobeau cu picioarele în rezervoare de piatră pentru a obține băutura, ni se amintește robustețea dacilor, care beau vinul fără să-l amestece cu apă.

            În locul cupelor de argint sau de aur, dacii serveau vinul din vase de lemn, din coarne mari de cerb care se treceau din mână în mână.

            Unii istorici sunt de părere că plantarea strugurilor în zonă este anterioară cultivării primelor cereale, iar referințele istorice la vinul proto-dac și dac au fost făcute și de Strabo și Diodor din Sicilia.

Cheile Dobrogei

Rezervația geologică Cheile Dobrogei are o suprafață totală de 10.929 de hectare.

Situl este important nu numai datorită caracteristicilor sale geomorfologice, paleontologice, botanice și peisagistice, ci și datorită elementelor sale de faună.

            Calcarul care se regăsește în chei reprezintă rămășițe ale atolilor care justifică forma semi-rotundă a pereților. Pereții sunt orientați spre Est / Vest și nu au o înălțime mai mare de 40m.

            Platourile calcaroase cu forme ciudate, lovite de trecerea apei, înconjoară șoseaua de o parte și cealaltă. Împreună cu frumusețile naturale, zona este presărată și cu numeroase urme arheologice, în special cele descoperite în peșterile de-a lungul Cheilor Dobrogei - rămășițe de unelte, vânătoare și chiar urme ostelogice ale tipului de oameni care au populat acest teritoriu în epoca preistorică. De-a lungul întregii întinderi a Cheilor Dobrogei se întâlnesc numeroase atracții naturale încântătoare, cum ar fi râpe sau peșteri sculptate în calcar: Peștera La Adam, Peștera Liliecilor, Peștera Bătrânei, Peștera Casian sau Peștera Miresei.

Monumentul Trophaeum Traiani, Adamclisi

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul României.

            Tropaeum Traiani - sau "Trofeul lui Traian" - a fost descoperit la începutul anilor 1800 în Adamclisi în fosta provincie romană Moesia de Jos (România de azi). Este unul dintre cele trei structuri monumentale romane de pe amplasament și se crede că a fost dedicată de împăratul Traian după campaniile sale împotriva dacilor. Este un monument comemorativ important care a afișat puterea răzbunării romane și a comunicat, în termeni fără compromisuri, prezența Imperiului Roman în regiune.

            Construit din piatră și beton local, Tropaeum a luat forma unui soclu cilindric mare pe o platformă de trepte, care susține un acoperiș conic; "trofeul" a fost plasat inițial pe o bază hexagonală inscripționată, și înfățișa, în piatră, un trunchi de copac împodobit cu diferite echipamente - arme, standarde și prizonieri - de război.

            Înălțimea monumentului, inclusiv trofeul anexat, este aproximativ egal cu diametrul fundației soclului, ridicându-se la aproximativ 40 de metri.

            Se spune că Tropaeum a fost conceput pentru a sărbători succesele lui Traian în campaniile dacice din 101-102 și 105-106 d.Hr. Acest lucru este confirmat de iconografia metopelor care par să nareze scene de război dintre romani și triburile dacice. De jur împrejurul soclului se regăsesc și 48 din cele 54 de plăci rectangulare originale, cunoscute sub numele de metope, gravate cu scene de război. Situată deasupra plăcilor este o friză cu 26 de creneluri, dintre care doar 23 s-au păstrat.

             Din 1977, monumentul Tropaeum Trajani nu a mai fost restaurat. Dar în 2012, oficialii județului Constanța au câștigat un proiect european care le-a permis să efectueze o restaurare completă a monumentului, a cărui fundație structurală a fost grav afectată.         Elementele originale sunt expuse la muzeul din Adamclisi și așteaptă vizitatorii.

UE RO GOV INTERREG