Acest traseu este o tură deloc aglomerată, prin zone cu peisaje extrem de frumoase.
Traseul trece prin: Orșova – Eșelnița – Dubova – Vf. Ciucarul Mare – Orșova
Plecăm de dimineață de la Orșova pe DN57 și urmăm drumul național în jos înspre Dunăre, trecând prin Eșelnița. Drumul până la comuna Dubova este absolut minunat, cu peisaje de vis de-a lungul Dunării. Trecem prin zona statuii chipului lui Decebal și apoi ajungem la Dubova, unde ne putem odihni și relaxa puțin. În zonă sunt câteva pensiuni unde putem servi ceva de mâncare și de băut.
Părăsim Dubova și totodată DN57 și începem traseul montan și urcarea de 1.420 m. Urcușul ne duce pe o potecă vizibilă și ne facem loc prin vegetația destul de aridă caracteristică zonei. Atenție! Datorită acestei clime calde aride și reliefului stâncos, viperele sunt destul de des întâlnite pe acest traseu!
Urcușul se termină când ajungem la punctul de belvedere, loc unde suntem întâmpinați de o priveliște care îți taie răsuflarea: de aici, de pe Vf. Ciucarul Mare, se pot admira Cazanele Dunării în toată splendoarea lor naturală. Zona Cazanelor este formată de Dunăre la trecerea sa prin Munții Carpați. De pe partea românească, de pe Vf. Ciucarul Mare, putem admira masivul abrupt stâncos Veliki Strbac de pe malul sârbesc.
Zona este de o frumusețe de nedescris. Oriunde privești, peisajele te invită la admirație și multe fotografii.
Tot de aici de pe Ciucarul Mare se poate vedea și Golful Dubova, cu peisaje la fel de spectaculoase. Golful Dubova este locul unde Dunărea își trage sufletul după ce s-a înghesuit prin strâmtoarea Cazanele Mari.
Vf. Ciucarul Mare se află în Munții Almăjului, în Parcul Natural Porțile de Fier.
Acesta este unul dintre cele mai frumoase trasee de bicicletă din zona Dunării.
Cazanele Dunării au două îngustări - Cazanele Mari și Cazanele Mici. În mod cert, ele reprezintă cea mai impresionantă parte a Defileului Dunării.
Înainte de construirea barajului Portile de Fier (Barajul Porților de Fier) în această zonă, întregul debit al Dunării curgea prin albia îngustă creând cataracte. Apele creau volburi care păreau că fierb, de aici și denumirea de cazane.
Cazanele Dunării sunt incluse în Parcul Natural Portile de Fier. Simbolurile parcului sunt turnurile de la Tricule, laleaua Cazanelor și fosilele unui amonit. Desigur, acestea se referă la cele trei caracteristici ale parcului: istoric, botanic și geologic.
Regiunea Cazenelor Dunării este una dintre cele 18 zone naturale protejate în cadrul Parcului Natural Portile de Fier.
Întreaga zonă a Cazanelor Dunării, între confluența Dunării cu pârâurile Plavisevita și Ogradena măsoară 9 km.
Locația este amplasată în Defileul Dunării în zona Cazanelor, pe valea Mracuna (care înseamnă "loc ascuns" sau "apă întunecată") unde o veche mănăstire a existat până în 1967.
În timpul construirii centralei hidroelectrice "Porțile de Fier I" mănăstirea a fost sacrificată deoarece bazinul a inundat ruinele locului înghițindu-le în întregime, astfel încât a fost numită de localnici "mănăstirea subacvatică". Atunci când nivelul apei coboară, ruinele vechi ale mănăstirii pot fi văzute cu ochiul liber.
De-a lungul veacurilor, a fost cunoscută și ca mănăstirea din Valea Dunării sau mănăstirea Ogradena Veche, un sat din județul Mehedinți care a fost de asemenea, inundat de apele bazinului Dunării.
În 1931 a început reconstrucția mănăstirii și, datorită activității intense a monahului Alexe Udrea, în 1947 a fost acoperită cu țiglă, doar pentru a fi distrusă din nou în 1967 de apele Dunării, pe măsură ce se ridicau Porțile de Fier. În 1993, Mitropolitul Nestor Vorniceanu a început cea de-a doua reconstrucție a mănăstirii patronate de Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfânta Treime. Lucrările au fost finalizate în perioada 1999-2000.
Biserica este construită în formă de cruce și este împărțită în altar, naos, pro-nava și un portal deschis. Structura clădirii este din ziduri de cărămidă.
Acest chip cu barbă scobit în piatră, cu înălțimea de 40 de metri, cu vedere la fluviul Dunărea, arată ca ceva venit direct din ficționalul Pământ de Mijloc al scriitorului britanic J. R. R. Tolkien. În realitate însă, este creația recentă a unui om de afaceri român.
Acest portret monumental din piatră al lui Decebal este ideea originală a lui Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri și istoric.
Este situată pe partea română a Dunării, chiar vizavi de Tabula Traiana, un memorial al cuceririi Daciei de către Romani.
La cei 40 de metri ai săi, este cea mai înaltă sculptură în rocă din Europa și a durat 10 ani (din 1994 până în 2004) pentru ca o echipă de 12 sculptori să o finalizeze.
O serie de galerii dispuse pe două niveluri, însumând mai mult de 1600 de metri în lungime, formează una dintre cele mai interesante și, în mod surprinzător, una dintre cele mai puțin cunoscute peșteri din România.
Peștera Ponicova are trei intrări. La cea principală se poate ajunge la pas; cea de-a doua este situată intrării principale, pe peretele vertical de calcar, fiind accesibilă prin rapel din pădurea de deasupra. Cea de-a treia este atât intrare cât și ieșire, în funcție de cum priviți lucrurile, deschizându-și intrându-l larg pe malul stâng al Cazenelor Mari ale Dunării.
O scurtă urcare pe o pantă noroioasă duce la o serie de galerii labirintice și camere pline cu formațiuni rupestre delicate.
Are tot ceea ce iubitorii de peșteri speră să găsească - stalactite și stalagmite uriașe, coloane, tunele înguste, găuri de șoareci, candelabre, formațiuni de pietre și piscine rupestre terasate. Și o mulțime de lilieci.
Adresă: Bulevardul 1 Decembrie 1918 9, Orșova 225200
Adresă: Strada Alexandru Vlahuță 10, Orșova 225200
Telefon: 0764 351 314
Adresă: Strada Crizantemelor, Orșova 225200
Telefon: 0732 311 001