Traseu Ostrov - Manastirea Dervent

Constanta
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 27 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

            Se pleacă din zona Monica (Hotel Baden) și mergem pe malul brațului Borcea până la Mănăstirea Dervent, trecând prin comuna Ostrov. Părăsim DN3 în dreptul Mănăstirii Dervent și coborâm pe DC42 înpre Galița și mergem pe malul Bugeacului înspre satul Gârlița până ajungem la Esechioi, iar de aici urcăm înapoi spre comuna Ostrov.

            Lacul Bugeac, cunoscut și sub denumirea de lacul Gârlița, este cel mai sudic liman fluviatil din România. Nu este foarte adânc, dar malurile sale sunt abrupte, în unele locuri atingând chiar și 30 m înălțime.

            Pe Lacul Bugeac se practică pescuit sportiv și competiții de pescuit.

Obiective turistice din zonă

Monumentul Trophaeum Traiani, Adamclisi

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul României.

            Tropaeum Traiani - sau "Trofeul lui Traian" - a fost descoperit la începutul anilor 1800 în Adamclisi în fosta provincie romană Moesia de Jos (România de azi). Este unul dintre cele trei structuri monumentale romane de pe amplasament și se crede că a fost dedicată de împăratul Traian după campaniile sale împotriva dacilor. Este un monument comemorativ important care a afișat puterea răzbunării romane și a comunicat, în termeni fără compromisuri, prezența Imperiului Roman în regiune.

            Construit din piatră și beton local, Tropaeum a luat forma unui soclu cilindric mare pe o platformă de trepte, care susține un acoperiș conic; "trofeul" a fost plasat inițial pe o bază hexagonală inscripționată, și înfățișa, în piatră, un trunchi de copac împodobit cu diferite echipamente - arme, standarde și prizonieri - de război.

            Înălțimea monumentului, inclusiv trofeul anexat, este aproximativ egal cu diametrul fundației soclului, ridicându-se la aproximativ 40 de metri.

            Se spune că Tropaeum a fost conceput pentru a sărbători succesele lui Traian în campaniile dacice din 101-102 și 105-106 d.Hr. Acest lucru este confirmat de iconografia metopelor care par să nareze scene de război dintre romani și triburile dacice. De jur împrejurul soclului se regăsesc și 48 din cele 54 de plăci rectangulare originale, cunoscute sub numele de metope, gravate cu scene de război. Situată deasupra plăcilor este o friză cu 26 de creneluri, dintre care doar 23 s-au păstrat.

             Din 1977, monumentul Tropaeum Trajani nu a mai fost restaurat. Dar în 2012, oficialii județului Constanța au câștigat un proiect european care le-a permis să efectueze o restaurare completă a monumentului, a cărui fundație structurală a fost grav afectată.         Elementele originale sunt expuse la muzeul din Adamclisi și așteaptă vizitatorii.

Crama Ostrov

În prezent, domeniile Ostrov au o suprafață agrară de aproximativ 2.000 de hectare, cu un areal vinicol de 1.200 de hectare, 400 de hectare de livezi (caise, piersici, măr, prune, cireșe, nuci), 150 hectare de câmp arabil și 200 de hectare de seră. Domeniile Ostrov includ cele două mari centre: Ostrov, cu un total de cinci ferme și o suprafață de aproximativ 600 de hectare și Lipnița, cu un total de nouă ferme și o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare.

            Domeniile Ostrov sunt situate în partea de sud-vest a județului Constanța, de-a lungul malului drept al Dunării, pe terasa superioară, având o lungime de 30 km.

            Vinurile obținute în această pivniță au particularități de nobilime și originalitate, care le conferă o personalitate puternică și deosebită. Vinurile din pivnița Ostrov urmează și promovează cererile de calitate ale Uniunii Europene. Sursele arheologice ne-au arătat faptul că, chiar și acum 3.000 de ani, regiunea cunoscută astăzi ca Ostrov a fost sinonimă cu viticultura și, prin urmare, cu vinificația. În timp, sub forme diferite, la Ostrov s-a produs vin.

            Tipurile cultivate la Domeniile Ostrov sunt următoarele: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach și Rebo pentru vinurile roșii.

Pentru vinurile albe sunt cultivate tipurile: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Rieslingul Italian, Muscat Ottonel și Cramposie.

Cele mai importante tipuri de vinuri ale brandului Domeniile Ostrov sunt: Domeniile Ostrov Reserve, Cetatea Durostorum, Canaraua Fetii, Păcuiul lui Soare, Domeniile Ostrov, Premiat, Labyrinthum și Crama Ostrov.

 

Conacul Mihail Kogalniceanu

Domeniul Murfatlar a intrat în posesia familiei Kogălniceanu în anul 1885, când marele om politic și scriitor, Mihail Kogălniceanu, a dobândit proprietatea imobiliară de la beiul Hagi Me(h)met Aralam, membru al unei familii prospere de agricultori din judetul Constanța.

            Conacul este construit într-un stil eclectic, prezentând detalii specifice stilului occidental al secolului al XIX-lea, dar și elemente de influență vizibilă a stilului maur în cazul frontonului canelat sau al turnului cu creneluri.

            Deși recent a trecut printr-un proces de rearanjare și re-funcționare fiind pregătit să găzduiască grădinița nr. 2 din Murfatlar, clădirea păstrează și astăzi garniturile și piesele originale din lemn.

Construcția se numără printre puținele conace românești din epoca modernă păstrate până în prezent, și este clasificată ca monument istoric în regiunea Dobrogea.

            Conacul este înconjurat de un parc unde este situat și postamentul trinității construit în 1943 în memoria celor care au fost pierduți pe front.

Mănăstirea Epictet și Astion, Capidava

Eminența sa Arhiepiscopul Tomisului - Teodosie, știind că Capidava era o episcopie care datează cel puțin de la începutul secolului al VI-lea, a decis să înființeze aici la Capidava o mănăstire de călugărițe cu viață comunitară. Astfel, mănăstirea a fost înființată în 2007 și continuă să se dezvolte și să crească.

            Sfinții ocrotitori ai mănăstirii Capidava sunt mucenicii Epictet și Astion, ale căror relicve sfinte datând din ultimele decenii ale secolului al III-lea au fost descoperite în ruinele Cetății Halmiris din județul Tulcea, lângă brațul dunărean Sf. Gheorghe, unde cei doi martiri au a murit pentru Hristos și pentru Evanghelia Lui. Sfinții martiri Astion și Epictet sunt celebrați pe 8 iulie, această dată fiind și hramul mănăstirii Capidava.

Casa Theordor Russo, Constanța

Casa a fost construită de pictorul grec Theodor Russo, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

            Arhitectura clădirii este influențată de stilul neoclasic al arhitectului Pelopidas Couppa.

Construită pe patru nivele, clădirea are un subsol și o mansardă,ambele mai înalte. Soclul a fost realizat din piatră de extracție medievală. Ușile de intrare sunt din lemn si au un stil neoclasic, fiind decorate cu denticuli si capitel, loc unde este inscripționată monograma "TR". Astfel, vizitatorul poate identifica atât numele proprietarului inițial, grecul Theodor Russo, cât și anul construcției, 1897.

            Clădirea se distinge prin simetria sa verticală, accentuată prin intermediul ferestrelor. Fiecare dintre ferestrele de la parter este prevăzută cu un fronton cu acrotere (soclul este așezat pe un frontron pentru a susține statui, vase sau alte ornamente) susținut de console, în partea sa superioară.

            Deasupra lor sunt ferestre cu arhitravă (un element de construcție tipic pentru arhitectura clasică - care constituie partea inferioară a antablamentului și care este susținută de capitelul coloanei sau de perete) susținute de console - cariatide, din aceeași serie tipologică.

            Deasupra ușilor de intrare se pot observa două balcoane cu o feronerie simplă, susținute din lateral. O cornișă susținută de console este evidențiată cu ornamente în spirală și o friză îngustă cu frunze. La etaj, între ferestre se observa identifica o inscripție greu lizibilă în limba greacă.

Gravity Park, Constanța

Este cel mai mare complex pentru practicanții de sporturi extreme din România. Suprafața totală de peste 8.500 de metri pătrați este împărțită în 4 zone de sporturi extreme pentru următoarele activități: rollerblading, skateboarding, BMX, MTB, alpinism, bouldering, trial, salt și scooter.

            Situat în apropierea lacului Tăbăcărie, complexul sportiv Gravity Park a devenit o activitate de agrement populară în rândul tinerilor și iubitorilor de sporturi extreme din Constanța.

            Indiferent dacă ești începător sau avansat, dacă vrei mergi să practici un astfel de sport sau pur și simplu vrei să te relaxezi, Gravity Park este locul potrivit pentru tine.

            Vizitatorii și sportivii au o serie de facilități, cum ar fi închirierea de echipament sportiv, cursuri de alpinism, standuri pentru spectatori, sistem de sunet profesional, toalete, dușuri și dulapuri.

Deschiderea oficială a avut loc la 24 mai 2008, cu un spectacol extrem, la care au participat cei mai buni sportivi din România. Pe lângă demonstrațiile de rollerblading, skateboarding, trialuri, dirt jump și alpinism rapid, a avut loc și un concurs Best Trick cu premii totale în valoare de 3.000 de euro. De atunci, concursuri de acest fel au avut loc în fiecare an.

            Intrarea în parc este gratuită.

Pentru cei care nu au 18 ani, este obligatoriu consimțământul părinților pentru a intra în aceste zone de sporturi extreme. Ei trebuie să completeze o declarație scrisă și să accepte regulile complexului.

            Accesul este gratuit pentru toți cei care au echipament sportiv adecvat și o insignă de acces. De asemenea, casca este obligatorie.

            Se poate inchiria echipament de protectie (cască, genunchiere, cotiere, mânuși) și toate echipamentele de alpinism necesare (frânghie, ham, grigri, bocanci, carabiniere).

            Se poate veni în parc cu propria cască. Cu toate acestea, în cazul echipamentului personal de alpinism, acesta trebuie să fie verificat de instructorul de alpinism din cadrul Gravity Park înainte de a urca pe turn.

Podgoria și Muzeul Vinului, Murfatlar

Situat în inima podgoriei Murfatlar, muzeul a fost fondat în anul 1970, sub patronajul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

            În muzeu există zeci de exponate de o valoare remarcabilă, care certifică practicarea culturii vinicole pe teritoriul Dobrogei de peste 2.000 de ani. Oprindu-ne în timpurile când strugurii se zdrobeau cu picioarele în rezervoare de piatră pentru a obține băutura, ni se amintește robustețea dacilor, care beau vinul fără să-l amestece cu apă.

            În locul cupelor de argint sau de aur, dacii serveau vinul din vase de lemn, din coarne mari de cerb care se treceau din mână în mână.

            Unii istorici sunt de părere că plantarea strugurilor în zonă este anterioară cultivării primelor cereale, iar referințele istorice la vinul proto-dac și dac au fost făcute și de Strabo și Diodor din Sicilia.

Muzeul de artă, Topalu

Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" este organizat în comuna Topalu, pe baza colecției donate comunității native de către doctorul Gheorghe Vintilă, fiul lui Dinu și Sevasta Vintilă.

            Muzeul este organizat în cele 13 camere ale fostei locuințe a părinților donatorului, profesori din Topalu. Muzeul de artă este unic în mediul rural din România, cu 228 de picturi, sculpturi și grafică aparținând unor artiști renumiți printre care: Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Teodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

            Printre exponatele din Topalu se numără celebrul Cap de Copil și Cap de Femeie, ambele aparținând maestrului Tonitza. Împreună cu creațiile lui Nicolae Grigorescu, creațiile lui Ștefan Luchian și ai altor mari pictori români, colecția Vintilă deține picturi de o valoare neprețuită.

            Printre exponate se poate admira si una dintre cele mai recente picturi ale maestrului Grigorescu din seria Carul cu Boi. Specialiștii consideră Carul cu Boi una dintre cele mai bine vândute picturi românești din toate timpurile.

            Pictura expusă la Topalu este realizată de marele artist înspre sfârșitul vieții sale, iar liniile ușor fine și compoziția culorii au determinat criticii să lanseze ideea unei boli de vedere, cu care Nicolae Grigorescu s-a luptat până la sfârșitul vieții.

            În curtea casei muzeale se află mormântul medicului Gheorghe Vintilă, respectându-se astfel dorința sa finală, menționată în documentul de donație al colecției de artă valoroase. În arhiva muzeului există și un set de note personale prin care a înregistrat istoria intrării în posesie a fiecărei piese de artă din faimoasa sa galerie de artă.

            Muzeul a fost redeschis în data de 25 septembrie 2007, după ce a fost reabilitat. Operațiunea de reabilitare a constat în refacerea plafonului, a acoperișului, precum și înlocuirea pavajului, a tâmplăriei și a echipamentului cu instalația de micro-ventilație, necesară pentru păstrarea în condiții optime a picturilor expuse.

Monumentul Eroilor, Târgușor

Monumentul eroilor din Târgușor a fost construit în memoria celor care au luptat și care și-au pierdut viața în bătăliile care au avut loc în perioada 1916-1918:

  • Bătălia de la Turtucaia
  • Bătălia de la Topraisar
  • Bătălia de la Mărăști
  • Bătălia de la Mărășești

Cheile Dobrogei

Rezervația geologică Cheile Dobrogei are o suprafață totală de 10.929 de hectare.

Situl este important nu numai datorită caracteristicilor sale geomorfologice, paleontologice, botanice și peisagistice, ci și datorită elementelor sale de faună.

            Calcarul care se regăsește în chei reprezintă rămășițe ale atolilor care justifică forma semi-rotundă a pereților. Pereții sunt orientați spre Est / Vest și nu au o înălțime mai mare de 40m.

            Platourile calcaroase cu forme ciudate, lovite de trecerea apei, înconjoară șoseaua de o parte și cealaltă. Împreună cu frumusețile naturale, zona este presărată și cu numeroase urme arheologice, în special cele descoperite în peșterile de-a lungul Cheilor Dobrogei - rămășițe de unelte, vânătoare și chiar urme ostelogice ale tipului de oameni care au populat acest teritoriu în epoca preistorică. De-a lungul întregii întinderi a Cheilor Dobrogei se întâlnesc numeroase atracții naturale încântătoare, cum ar fi râpe sau peșteri sculptate în calcar: Peștera La Adam, Peștera Liliecilor, Peștera Bătrânei, Peștera Casian sau Peștera Miresei.

Hotel Dionis, Lipnița

Adresă: DN3, (lângă Băneasa - Constanța), 907165 Lipniţa

Hotel Hollywood, Cernavodă

Adresa: Str. Dacia nr. 72 – Cernavodă

Telefon: 0241.630106

Hotel Restaurant Zodiac

Adresa: Bdul Alexandru Lapusneanu Nr 184b, Constanța

Telefon: 0241 517 051

Restaurant Integra

Adresa: Strada Adamclisi 1A, Constanța 900001

Telefon: 0726 329 905

Crama Darie - Vinum Capidava S.R.L.

Adresă: Strada Dunării Nr. 494b, Topalu 907280

Telefon: 0723 046 002

Pensiunea Bârlogul Șacalului Mincinos

Adresă: Constanta, DC44, Ostrov

Telefon: 021 344 1461

VASILE E. DANIEL INTREPRINDERE INDIVIDUALA

Adresă: DN3 41, Adamclisi 907010

Telefon: 0766 191 369

Terasa La Povești

Adresă: Aleea Trandafirilor, Murfatlar

Telefon: 0241 232 000

UE RO GOV INTERREG