Traseu Parcul Natural Rusenski Lom

Ruse
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 680 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 74 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

Ruta traseului este Ruse – Basarbovo – Krivina – Bojicen – Ivanovo – Cerven – Nisovo – Ștrăklevo - Ruse

            Se pleacă din Ruse din dreptul benzinăriei Eco Bulgaria si pedalam pe drumul E85 Ruse – Sofia pana în dreptul zonei industriale de vest de unde facem dreapta si coborâm spre sud pe șoseaua 501 înspre Ivanovo. De aici încep indicatoarele către parcul Rusensky – Lom.

            Traversam parcul Grobishten, trecem prin satul Basarbovo situat pe malul râului Rusesnsky – Lom iar apoi trecem prin satul Krivina. Aici suntem in punctul nordic al parcului Rusensky – Lom. După ce trecem de Ivanovo, pedalăm pe șoseaua 501 până la intersecția cu drumul care duce către Cerven, și de acolo o luam spre partea sudică a parcului. De la Cerven intrăm pe șoseaua 202 și o luăm înspre nord si urcăm spre satul Nisovo. Traversam râul Beli – Lom, trecem apoi prin satul Ștrăklevo si ținem drept șoseaua 202, care se intersectează cu drumul național 2 până ajungem înapoi la Ruse.

            Pe traseul nostru de bicicleta prin parcul Rusensky – Lom vom vedea indicatoare către Bisericile săpate in stâncă din Ivanovo și către orașul medial si fortăreața Cherven.    

            Parcul Rusensky – Lom este foarte bine organizat si aici turiștii găsesc diverse trasee turistice atât de drumeții cat si de bicicleta care le permit sa se bucure de peisajele minutare si sa exploreze peșterile si zonele împădurite.

Obiective turistice din zonă

Rezervația Naturală Rusenski Lom

Rezervația este situată la 20 km sud de Ruse și este numită după râul Rusenski Lom - ultimul afluent din partea dreaptă a fluviului Dunărea.

            Rezervația naturală Rusenski Lom ocupă un teritoriu de 3.408-hectare și este o zonă protejată din 1970.

            Terasele frumoase ale râurilor, rocile verticale înalte, peșterile, formațiunile de rocă, marea diversitate biologică și monumentele istorice transformă parcul într-un loc de interes magnific.

            În afară de faptul că parcul natural Rusenski Lom este potrivit pentru cercetarea științifică, acesta oferă, de asemenea, diverse oportunități pentru turismul activ și ecoturism.

            Combinația de roci, păduri, râuri și peșteri cu pajiști reprezintă motivul marii diversități biologice de pe teritoriul parcului.

            Flora parcului Rusenski Lom include 902 de specii. Fauna este alcătuită din 10 amfibieni (dintre care 5 sunt protejați), 19 reptile, 22 de tipuri de pești, raci, melci și midii de râu și 66 de mamifere. Păsările sunt printre cei mai importanți locuitori ai parcului: 190 specii, dintre care 110 cuibăresc aici. Condițiile din parc sunt deosebit de favorabile pentru păsările care cuibăresc pe stânci, cum ar fi Vulturul de Aur (Aquila chrysaetos), Vulturul Egiptean (Neophron percnopterus), Șorecarul Mare (Buteo rufinus), Călifarul Roșu (Teddyna ferruginea), Șoimul Dunărean (Falco cherrug), etc.

 

Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo

Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo - un punct de reper protejat de UNESCO - sunt situate pe teritoriul Parcului Natural Rusenski Lom.    

            Un traseu special familiarizează turiștii cu istoria Bisericilor săpate în piatră din Ivanovo și a parcului natural. Punctul de plecare al traseului de 9 km este satul Ivanovo. Începe la gara din sat și continuă prin satul Ivanovo fie de-a lungul defileului din apropierea Garvalov Yalak, fie pe șoseaua de la Ruse către Bisericile săpate în piatră din Ivanovo până la râul Rusenski Lom. Se ajunge la parcarea de la biserici, unde turiștii vor găsi întotdeauna un ghid desemnat de Muzeul Regional de Istorie din Ruse.

            Un complex de biserici, capele, mănăstiri și chilii s-au dezvoltat în vecinătatea satului Ivanovo. Aici primii pustnici săpat chiliile și bisericile în timpul secolului al XII-lea. Picturile murale din secolul al 14-lea stau mărturie talentului excepțional al artiștilor care aparțin Școlii de pictură din Tărnovo.

            Cele cinci monumente istorice din acest grup (capele, biserici etc.), care datează din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, servesc drept exemple care deschid calea pentru dezvoltarea caracterului distinctiv și măiestria artei în timpul celui de-al doilea stat bulgar - 1187-1396. Bogăția, varietatea chiliilor, capelele, bisericile, complexele mănăstirii, soluțiile arhitecturale originale - toate într-un mediu natural magnific - confirmă valoarea acestei grupări istorice extraordinare.

 

Fortăreața Cherven

Punctul de plecare către cetatea Cherven este satul Cherven. Turiștii trebuie să traverseze parcarea de la cetatea Cherven și să urce pe scările care conduc la intrarea în fortăreață.

            Fundațiile a 13 biserici, un palat boieresc și unul dintre cele două turnuri de luptă medievale originale din Bulgaria sunt toate păstrate acolo. Există o scară care coboară la râu în partea de vest a cetății. Turiștii pot vedea deasemenea și un dispozitiv autentic de aprovizionare cu apă, care era utilizat în fortăreață.

            Un ghid desemnat de muzeul din Ruse este disponibil în fortăreață.

            Descoperirile arheologice făcute la Cherven (tezaure de monede, bijuterii, monumente epigrafice, ceramică, artefacte ale vieții de zi cu zi, artizanat, armament etc.) sunt păstrate în cadrul Muzeului Național de Istorie din Sofia și în cadrul Muzeului de Istorie Regională din Ruse.

Mănăstirea Sf. Dimitrie Basarabov

Mănăstirea Basarbovo este situată la sud de fluviul Dunărea și la aproximativ 10-11 km de orașul Ruse. Numele provine de la apropierea sa de orașul Basarbovo și dedicat Sf. Dimitrie din Basatbovo, locuitor al mănăstirii în secolul al XVII-lea.

            Deși istoria timpurie a mănăstirii nu a fost complet elucidată, se crede că a fost construită între secolele XII și XIV, în timpul celui de-al doilea imperiu bulgar.

Mănăstirea are vedere la râul Rusenski Lom și către canionul săpat de apele sale de-a lungul secolelor. Deși aceasta este singura mănăstire săpată în stâncă care funcționează în această zonă, există aproximativ 40 de biserici de-a lungul acestui canion.

            Destinația reală este alcătuită dintr-o frumoasă grădină prin care un drum duce la o fântână, despre care se spune că a fost săpată chiar de călugărul Dimitrie. Se spune că apele sale ar avea puteri curative.

            În 1956 a fost adăugată o capelă, construită în 1937, și două încăperi și o peșteră. Peștera în care a dormit Sfântul Dimitrie se află mult mai sus față de aceste adăugiri, la care se ajunge urcând 48 de trepte; lângă peșteră există o biserică săpată în rocă cu o mare icoană a sfântului. O altă peșteră adiacentă a fost recent transformată într-un mic muzeu. Pe terenul mănăstirii există un mic cimitir, unde au fost îngropați mai mulți călugări.

Poarta Kyunt Capua a Fortăreței Ruschuck

Kyunt Capua este singura poarta conservată a zidului fortăreței cetății otomane Rustchuk din Ruse. Conform termenilor pactului Tratatului de pace de la Berlin din 1878, toate fortărețele de pe teritoriul Principatului Bulgariei au fost distruse.

            Din cetatea Ruschushkata s-a păstrat doar această poartă și ușa ei acoperită cu fier. Pietrele din zidul cetății au fost folosite pentru a construi turnul clopotniței Bisericii Sfânta Treime din oraș.

            Numele porții se traduce literalmente ca ușa cu țeavă, pentru că o țeavă (kyunt) care trecea de-a lungul ei, care făcea parte din sistemul de apă al orașului. Această conductă de apă a alimentat cu apă fântâna principală, care se afla în curtea școlii Saint Grigorievski (acum școala Angel Kanchev). Această fântână este singura fântână conservată din secolul al XVII-lea până în prezent și este situată în orașul Ruse.

Fortul Levent Tabia

Cetatea Levent Tabia este situată în cel mai înalt punct al orașului Ruse - dealul Sara Bair.

            Cetatea a fost construită în 20 de ani în sec XIX de către Imperiul Otoman, ca parte a sistemului său de apărare. Proiectul cetății este lucrarea inginerului militar prusac - ofițerul Helmuth von Moltke, care a proiectat si Fortul Medjidi Tabia în apropierea orașului Silistra.

            Levent Tabia a fost o instalație sănătoasă și sigură și a rămas intactă până la eliberarea Bulgariei când a fost deservit nevoilor nou formatei flote militare dunărene. Capacitatea fortului era de 3.000 de soldați și o artilerie. În timpul celui de-al doilea război mondial aici a fost găzduită o baterie anti-aeriană.

            În 1972, Levent Tabia a fost transformat într-un complex rafinat de restaurante, care oferă mâncăruri gourmet din diferite țări dunărene.

            Din 2005, Complexul Leventa este modernizat și face parte din "Casa de vinuri Ruse".

Biserica Sf. Treime, Ruse

Biserica Sveta Troitsa (Sfânta Treime) este cea mai veche biserică din orașul Ruse. A fost construită în 1962 și este o pseudo-bazilică săpată în pământ, cu dimensiunea de 15,60 x 31,20 m.

            Turnul clopotniței are o înălțime de 19 metri și are 5 clopote. Are o formă hexagonală și a fost construit din pietre cioplite luate din zidul ruinat al cetății Ruschushkata. Lângă zidurile clopotniței se găsesc monumentele comemorative a doi ofițeri englezi care au murit în timpul războiului din Crimeea, când Anglia a luptat de partea Turciei împotriva Rusiei.

            În pridvorul Templului sunt situate mormintele a patru episcopi din eparhia Dorostolo-Cheervien - Grigore, Vasile, Mihail și Sofronie. Zona din jurul bisericii "Sfânta Treime" a fost folosită ca cimitir creștin în trecut și încă se mai pot vedea câteva pietre funerare păstrate.

Restaurantul Pontonul Plutitor, Ruse

Restaurantul este situat în orașul Ruse și a fost construit pe un ponton plutitor la malul Dunării. Clienții pot servi pește proaspăt pescuit din Dunăre, într-o atmosferă autentică dunăreană.

            Printre preparatele găsite în meniu se găsește pește proaspăt și fructe de mare mediteraneene, scoici din Marea Neagră și preparate din bucătăria tradițională. Unitatea are 70 de locuri în sala principală și 40 afară pe terasă.

„Danube Plaza” Hotel, Ruse

Adresa: Piaţa Svoboda

Telefon: 00359 82 524 666

„Cosmopolitan” Hotel, Ruse

Adresa: str. Dobri Nemirov nr. 1

Telefon: 00359 82 805 050

Restaurant cu specific tradițional bulgăresc „Chiflika”, Ruse

Adresa: str. Otets Paisiy 2

Telefon: 00359 82 828 222

Restaurant cu specific peste „Pontona”, Ruse

Adresa: str. Pristanistna – restaurant plutitor pe Dunare

Telefon: 00359 88 550 2646

Casă de oaspeți în Ivanovo

Adresa: Str. Velcho Bikilov 9, s. Ivanovo, Cartierul Ivanovo Rousse, 7088 satul Ivanovo

Telefon: +359 88 255 3287

UE RO GOV INTERREG