Traseu Silistra - Turtucaia

Silistra
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 470 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 65 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Silistra – Kalipetrovo – Aidemir – Srebărna – Kolarovo – Zafirovo – Bogdanți – Tărnovți - Turtucaia   

Un traseu pentru avansați destul de lung pentru o zi, dar nu este greu.

            Se pleacă din Silistra de la intersecția drumurilor naționale 7 cu 21. De aici pornim spre vest, pe drumul național 21 care leagă Silistra de Turtucaia.

            Urmăm drumul național si trecem pe rând prin localitățile Srebărna, Kolarovo, Zafirovo, Bogdanți și Tărnovți. Traseul trece pe lângă rezervația naturala Srebărna si traversează mai multe râuri tributari ai Dunării.

Obiective turistice din zonă

Parcul Dunărea, Silistra

Parcul Dunării este prima grădină publică și parc pe malul Dunării din Bulgaria.

            Parcul a fost creat acum 100-150 de ani și a fost menționat pentru prima dată în 1870 în ziarul "Turcia".

            Parcul este gazda unor specii unice protejate și marcate cu semne diferite, astfel încât să diferențieze de ceilalți copaci.

            Pe promenada care pornește de la intrarea în parc și continuă înspre Dunăre, există o mulțime de bănci și o mare varietate de copaci.

                        "Tunelul" este un șir de castani grupați împreună în formă de tunel. În timpul verilor, parcul este un loc minunat pentru relaxare, cu o briză rece venind dinspre Dunăre.

În partea estică a parcului de pe malul Dunării se află hotelul "Drustar", care pune la dispoziția turiștilor o piscină mare și plimbări lungi barca pe Dunăre.

            Parcul Dunării are 3 locuri de joacă, o fântână cu broaște, pelicani de bronz peste tot și chiar un monument al lui Georgi Mamarchev, dar farmecul său este dat de ruinele castelelor vechi care semănau cu cocoașe uriașe de cămilă de-a lungul coastei. Seara, oamenii vin să privească apusul deasupra râului și vasele care trec.

Monumentul Regimentului 31 “Iron” din Silistra

Acest monument din Silistra este dedicat eroismului de care au dat dovadă membrii Regimentului 31 de Infanterie în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Regimentul a fost înființat imediat după eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. La început a fost stabilit în Varna, dar în 1904 a fost mutat la Silistra.

            Regimentul a participat la cel de-al Doilea Război Mondial pentru a întări forța Diviziei 12 de Infanterie a primei armate bulgare și și-a câștigat numele de "fier" în timpul bătăliilor de lângă Drava, Mur și satul Yastrebtsi.

 

Moscheea Kurshumlu

Moscheea Kurshumlu din Silistra este situată în partea centrală a orașului. Este declarată un monument de cultură de importanță locală.

            Clădirea a fost construită în primele decenii ale secolului al XVI-lea și reflectă cel mai bine măiestria arhitecților Osman. Și-a luat numele după straturile de plumb care acoperă cupola.

            La fel ca în cazul tuturor moscheilor construite sub dinastia Osman, moscheea Kurshumlu este îndreptată către Meka.

Sanctuarul Sabri Hyuseyin (Softa Baba)

Sabri Huiseyin a trăit de la sfârșitul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea și a venit, probabil, din Buhara. În prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost unul dintre cei mai respectați șeici Naqshbandi din Turtucaia și din regiune. Mărturie pentru asta stă altarul său (turcă - tekke) - o clădire octogonală din piatră, ridicată la mijlocul aceluiași secol. La altar există și o 'sală de dans' (semahane), care este de asemenea octogonală, dar care este construită din cărămizi și grinzi, probabil din al doilea trimestru al secolului al XIX-lea.

            Astăzi, Sabri Huseyin Turbe (cunoscută și sub denumirea de "Softa Baba Teke") este una dintre clădirile emblematice din Turtucaia, iar locul este adesea vizitat de turiști și musulmani (în principal din comunitatea Kizilbashis pentru ritualurile legate de Ashura) și de pelerinii creștini care caută o vindecare.

 

Rezervația arheologică – “Castelul antic Transmariska”, Turtucaia

Așezarea romană Transmariska a fost construită în anii 40-50 î.Hr. A fost o bază militară permanentă în regiunea Dunării până la sfârșitul secolului al III-lea.

            În contextul marilor activități de construcție și reorganizării militare a districtului dunărean, Transmariska este vizitată de împăratul Deoclețian în anul 294. El a ordonat construirea castelului. Castelul a fost terminat în 299, când Deoclețian a vizitat orașul pentru a doua oară.

            Castelul în stil roman și bizantin, aflat pe teritoriul orașului modern Turtucaia, are 26 de ha. Unele dintre turnuri sunt pătrate, inclusiv turnul restaurat nr. 1, descoperit în timpul săpăturilor arheologice din 1995-1997. Turnul are o intrare secretă pe peretele vestic.

            Castelul a fost restaurat și conservat în anii 2000-2001. În zona dintre străzile "Kreposta" și "P. Beron" a fost descoperit și zidul sudic al cetății Transmariska, cu două turnuri de luptă - unul în formă de potcoavă și celălalt în formă de harpă.

            Zidul este un monument arheologic semnificativ și un obiectiv turistic interesant.

Castelul antic Transmariska a fost declarat monument cultural de importanță națională în 1968.

Hotel - Restaurant „Lodkata”, Turtucaia

Adresa: str. Ribarska nr. 82

Telefon: 00359 88 640 3669

Restaurant „Palermo”, Turtucaia

Adresa: str. S. Papazov nr. 3

Telefon: 00359 89 683 8228

Lacul Srebărna

Srebărna este un lac de apă dulce în apropierea Dunării, care se întinde pe o suprafață de 600 ha. Acesta este terenul de reproducere a aproape 100 de specii de păsări, dintre care multe sunt rare sau pe cale de dispariție. Alte 80 de specii de păsări migrează și caută refugiu în fiecare iarnă aici. Printre cele mai interesante specii de păsări se numără pelicanul dalmațian, egreta mare, stârcul de noapte, stârcul roșu, țigănușul și lopătarul.

            Rezervația naturală Srebărna protejează un lac ți un ecosistem mlăștinos de 638 ha în apropierea satului Srebărna, pe malul vestic al fluviului Dunărea.

Rezervația include lacul și fostele terenuri agricole aflate la nord de lac, o centură de plantații forestiere de-a lungul Dunării, insulei Komluka și zonei acvatică îngrădită între insulă și malul râului.

            Rezervația naturală Srebărna este o zonă umedă importantă pe ruta Palearctică de Vest a păsărilor migratoare. Acesta oferă zone de cuibărit pentru 99 de specii de păsări și habitate sezoniere pentru aproximativ 80 de specii de păsări migratoare. Proprietatea este înconjurată de dealuri care oferă o graniță naturală și oferă mijloace ideale pentru observarea păsărilor acvatice.

Casa de oaspeti “Silver”, Srebărna

Adresa: str. Lebed nr. 35

Telefon: 00359 88 944 1116

Complex “Diva”, Srebărna

Adresa: str. Dunav nr. 19

Telefon: 00359 89 875 1425

Hotel „Drustar”, Silistra

Adresa: str. "Kapitan Mamarchev" nr. 10

Telefon: 00359 86 812 200

Hotel de familie „Silistra”

Adresa: str. "Dobrudzha" 41

Telefon: 00359 86 833 033

Restaurant Riverside, Silistra

Adresa: str. "Geno Cholakov" 1

Telefon: 00359 89 854 6458

Restaurant Sweetness, Silistra

Adresa: str. "Pristanishtna" 1

Telefon: 00359 89 455 7698

UE RO GOV INTERREG