Plecăm din Slatina pe DJ546 înspre satul Brebeni și ținem acest drum până la Drăgănești-Olt, trecând prin satele Coteana și Bălănești, apoi prin comuna Mărunței și satul Comani până în Drăgănești - Olt. Suntem aproximativ la mijlocul traseului, așa că putem căuta aici în Drăgănești Olt o terasă sau un restaurant drăguț unde să mâncăm și să bem ceva pentru a ne odihni puțin.
Din Drăgănești Olt o luăm pe DC120A traversând Oltul înspre comuna Fărcașele de unde urcăm pe DJ642 înspre satul Reșca, pentru ajunge în comuna Dobrosloveni – aici se organizează în fiecare an Festivalul de Folclor "Plai De Romanați". Din Dobrosloveni urcăm pe DN64 înspre comunele Osica de Sus și Brâncoveni. Mergem mai sus înspre satul Piatra și trecem pe rând apoi prin Nițulești, Enoșești și Oltișoru pentru a ajunge în Găneasa. Din Găneasa o luăm pe DJ65 și pedalăm 9 km pentru a ajunge la Slatina, traversând Oltul.
În 1969, muzeul din orașul Slatina a fost îmbogățit cu o nouă secțiune de artă populară care a fost adăugată secției de istorie creată în 1952 și dezvoltată în mod constant de atunci.
La înființarea sa, departamentul de etnografie avea un patrimoniu de 1.480 de obiecte, patrimoniu care a fost îmbogățit în mod constant, ajungând astăzi, la 33 de ani de la înființare, la un total de 8.933 de obiecte.
Acest patrimoniu etnografic reflectă creația populară din aproape toate satele și comunele din județul Olt, teritoriu în care se întâlnesc trei zone etnografice: Olt, Romanati și Câmpia Boianului.
Mănăstirea Clocociov, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, își înscrie numele printre cele mai vechi unități monahale din România. Începuturile sale, fără a fi înregistrate în documentele de la acea vreme, au fost pierdute odată cu trecerea timpului.
Unele dintre documentele găsite îl certifică ca fondator al mănăstirii pe domnitorul Mihai Viteazul.
Clădirea bisericii vechi a început în 1645 și a durat câteva luni.
Pictura care se poate admira azi în mănăstire este nouă și a fost realizată în 1937 de pictorul Nicolae Pană. Din vechea pictură, se păstrează încă în pronaos, pictura votivă, un portret de grup remarcabil, cu portretele fondatorilor și a urmașilor lor imediați.
În interiorul clădirii a fost amenajat și un muzeu cu o importantă colecție de artă românească veche, inclusiv icoane, piese de artă decorativă (în special argintărie, broderii, țesături și sculpturi în lemn) și cărți cu ilustrații gravate în lemn executate în cele mai populare tipografii din țară de artiști români renumiți.
Fondatorul schitului Strehareț a fost episcopul Serafim Întâiul al Buzăului și din 1668, Episcop al Râmnicului.
Construcția schitului începe în 1665, iar pe 4 august 1668 Serafim își consacră fundația Mitropoliei Bucureștiului unde a păstorit mitropolitul Teodosie.
După 1865, schitul Strehareț a dus o viață liniștită și fără evenimente majore.
Fresca schitului este importantă prin stilul de pictură neo-bizantină și prin scrierea chirilică care se păstrează pe frontispiciile icoanelor de pe perete. Multe dintre icoanele schitului sunt documente vii, cu marcaj al timpului, icoane care, în ciuda vremii, sunt încă frumoase și bine păstrate.
În 1979, vechiul turn al clopotului a fost demolat și a fost construită o clopotniță nouă deasupra portalului de la intrarea în mănăstire.
Iubitorii de istorie și oamenii în căutare de locuri unice, pot găsi în curtea Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt un loc unic în România și chiar în Europa, așa cum susține arhitectul său, profesorul Traian Zorozoliu, sub forma unei așezări neolitice în aer liber, specifică culturii antice Gumelnița.
"Este fascinant pentru oricine din țară, indiferent dacă este sau nu îndrăgostit de istorie, să intre într-un sat vechi de 4.500 de ani. Acesta este singurul sat de acest fel din România și din Europa deopotrivă. La deschidere, 96 de arheologi din 24 de țări europene au venit și au spus că este cea mai reușită reconstrucție. Dacă am fi avut spații mai mari, aș fi putut face mai mult. Cu toate acestea, este o construcție frumoasă, deoarece aici puteți păși și descoperi o altă lume, un alt mod de design interior, un stil de viață diferit ", spune entuziasmat profesorul Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt, despre parcul arheologic pe care l-a creat acum patru ani.
Parcul arheologic neolitic din cadrul complexului muzeal din Drăgănești-Olt a fost deschis în 2010. Satul neolitic este alcătuit din șase colibe la dimensiune reală ridicate în spațiu deschis, pe o suprafață înconjurată de un șanț de apărare și un gard de nuiele. Accesul în sat se face pe un pod îngust. În interiorul colibelor există unelte folosite în meseriile neolitice, precum pescuitul, agricultura, ceramica și vânătoarea.
Adresă: strada Crisan nr. 1, Slatina 230008
Telefon: 0249 430 390
Adresă: Strada Ecaterina Teodoroiu 1, Slatina 230022
Telefon: 0349 881 010
Adresă: Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, Slatina
Telefon: 0249 438 310
Adresă: DJ546, Drăgănești-Olt 235400
Telefon: 0740 858 582