Traseu Slatina - Peretu - Osica - Slatina

Olt
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 48 km
  • Total urcare verticală – 100 m
  • Suprafață – pavat/nepavat, pietriș
  • Tip bicicletă – MTB

Se pleacă din Slatina pe DN65 și coborâm pe digul Oltului înspre satul Slătioara. Pedalăm pe malul Oltului înspre satul Tomeni și continuăm drumul înspre satul Peretu. Traversăm satul pe DC82 până la intersecția cu DN64 în comunica Osica de Sus, și începem să urcăm înspre Slatina trecând prin satul Văleni, comuna Brâncoveni, satul Piatra. De aici părăsim DN64 și intrăm pe DJ677 înspre Slătioara, traversând satele Criva de Jos, Criva de Sus. Din comuna Slătioara pornim pe DC90A până ne intersectăm cu DN65 care ne duce înapoi la Slatina.

Obiective turistice din zonă

Muzeul de etnografie, Slatina

În 1969, muzeul din orașul Slatina a fost îmbogățit cu o nouă secțiune de artă populară care a fost adăugată secției de istorie creată în 1952 și dezvoltată în mod constant de atunci.

            La înființarea sa, departamentul de etnografie avea un patrimoniu de 1.480 de obiecte, patrimoniu care a fost îmbogățit în mod constant, ajungând astăzi, la 33 de ani de la înființare, la un total de 8.933 de obiecte.

            Acest patrimoniu etnografic reflectă creația populară din aproape toate satele și comunele din județul Olt, teritoriu în care se întâlnesc trei zone etnografice: Olt, Romanati și Câmpia Boianului.

Mănăstirea Clocociov, Slatina

Mănăstirea Clocociov, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, își înscrie numele printre cele mai vechi unități monahale din România. Începuturile sale, fără a fi înregistrate în documentele de la acea vreme, au fost pierdute odată cu trecerea timpului.

Unele dintre documentele găsite îl certifică ca fondator al mănăstirii pe domnitorul Mihai Viteazul.

Clădirea bisericii vechi a început în 1645 și a durat câteva luni.

            Pictura care se poate admira azi în mănăstire este nouă și a fost realizată în 1937 de pictorul Nicolae Pană. Din vechea pictură, se păstrează încă în pronaos, pictura votivă, un portret de grup remarcabil, cu portretele fondatorilor și a urmașilor lor imediați.

            În interiorul clădirii a fost amenajat și un muzeu cu o importantă colecție de artă românească veche, inclusiv icoane, piese de artă decorativă (în special argintărie, broderii, țesături și sculpturi în lemn) și cărți cu ilustrații gravate în lemn executate în cele mai populare tipografii din țară de artiști români renumiți.

Mănăstirea Strehareț, Slatina

Fondatorul schitului Strehareț a fost episcopul Serafim Întâiul al Buzăului și din 1668, Episcop al Râmnicului.

            Construcția schitului începe în 1665, iar pe 4 august 1668 Serafim își consacră fundația Mitropoliei Bucureștiului unde a păstorit mitropolitul Teodosie.

            După 1865, schitul Strehareț a dus o viață liniștită și fără evenimente majore.

Fresca schitului este importantă prin stilul de pictură neo-bizantină și prin scrierea chirilică care se păstrează pe frontispiciile icoanelor de pe perete. Multe dintre icoanele schitului sunt documente vii, cu marcaj al timpului, icoane care, în ciuda vremii, sunt încă frumoase și bine păstrate.

            În 1979, vechiul turn al clopotului a fost demolat și a fost construită o clopotniță nouă deasupra portalului de la intrarea în mănăstire.

Hotel Parc, Slatina

Adresă: strada Crisan nr. 1, Slatina 230008

Telefon: 0249 430 390

City Hotel Slatina

Adresă: Strada Ecaterina Teodoroiu 1, Slatina 230022

Telefon: 0349 881 010

Restaurant Deja Vu

Adresă: Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, Slatina

Telefon: 0249 438 310

UE RO GOV INTERREG