Un traseu de aproape 40 km, din care 2/3 sunt pe drumuri de pământ care traversează cele mai mari păduri din vecinătatea Craiovei. Astfel, acest traseu de 1 zi este poate cel mai direct traseu din punct de vedere al continuității pădurilor.
Traseul are ruta Craiova – Podari – Plantația de Nuci Harlea – Pădurea Palilulei – Criva – Pădurea Bucovăț – Bucovăț – Mofleni – Craiova
Plecarea se face din Craiova pe E79 și pedalăm pe acest drum traversând Jiul pentru a ajunge în satul Podari. De aici începe traseul de MTB pe drumuri de pământ prin Pădurea Palilulei, traversând Plantația de Nici Harlea iar în dreptul comunei Criva o luăm în sus înspre Pădurea Bucovăț. Traversăm pădurea pentru a ajunge în satul Bucovăț. De aici urmăm DJ552 care ne traversează Jiul și ne duce înapoi în Craiova.
Satul Bucovăț este situat la 6 km de orașul Craiova, pe drumul județean DJ522 Craiova -Cetate.
Zona protejată este situată în satul Bucovăț, pe DC97 spre satul Cârligei, la aproximativ 200 m de intersecția cu DJ552, pe proprietatea lui Viorel Cerneanu.
Aflorimentul este o deschidere verticală de aproximativ 40 m înălțime, predominant nisipoasă, pe versantul de vest a dealului Cârligei.
Depozitul fosilifer de la Bucovăț a fost raportat pentru prima oară de naturaliștii din Sibiu L. Bielz și D. Czekelius în anul 1849.
Cercetări asupra faunei și asupra poziției sale pe scara stratigrafică au fost efectuate ulterior de unul dintre pionierii paleontologiei românești, Radu Porumbaru.
În anul 1880, R. Porumbaru a raportat în Bucovăț un depozit fosilifer bogat de lamellibranchiate și gasteropode pe care le-a atribuit Levantinei (denumirea anterioară a României) și din care a dat spre examinare fosilele marelui paleontolog Tournouër.
Cu o bogată faună fosilă de cochilii de moluște, care datează din Paleolitic, Punctul fosilifer de la Bucovăț, merită să fie văzut și fotografiat, reprezentând totodată cel mai important punct geologic ocrotit de lege de pe raza județului Dolj.
Casa memorială Dr. Mendel este una dintre clădirile incluse pe lista obiectivelor turistice ale județului Dolj, fiind construită la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Originea numelui actual al orașului este subiectul multor controverse și plutește în legendă; singurul lucru care se poate spune cu certitudine este faptul că numele provine de la termenul în slavonă "kral" care înseamnă rege, galant.
Casa Băniei, un monument de arhitectură medievală si cea mai veche clădire laică din Craiova, capitala regiunii Oltenia, este locul în care istoria se împletește cu tradiția. Acesta este singurul monument de artă din Oltenia - pe lângă biserici și mănăstiri - care reprezintă stilul Brâncovenesc, unii dintre pereții săi fiind mai vechi de 300 de ani, iar alții chiar și de peste 500 de ani.
Clădirea datează de la sfârșitul secolului al XV-lea, în 1496 devenind sediul Marii Bănii din Craiova, unde banii (guvernatorii) din Craiova, care era sediul regiunii Oltenia, își desfășurau activitatea. Domnitorul Matei Basarab și mai târziu domnitorul martir Constantin Brancoveanu (1699) au reconstruit Casa Băniei (sediul banilor). Câteva reparații au fost efectuate în 1933, dar adevărata reconstrucție a avut loc în 1966.
Cine vizitează astăzi Casa Băniei are șansa de a se familiariza cu lumea tradițiilor din Oltenia, grație expozițiilor aparținând Secției etnografice a Muzeului Oltenia.
Adresă: Strada Iancu Jianu 6, Craiova 200142
Telefon: 0760 603 034
Adresă: Calea Severinului 7B, Craiova 200233
Telefon: 0769 251 832
Adresă: Strada Alexandru Macedonski 51, Craiova 200240
Telefon: 0725 059 333