Traseu Vrata - Gara Lakatnik - Retur

Montana
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 1370 m
  • Durată – 2 zile
  • Distanță – 174 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Vrața – Ruska Bela - Moravița – Mezdra - Kreta – Rebărkovo – Liutibrod – Zverino – Zlidol – Eliseina – Opletnea – Gara Lakatnik

            Este un traseu lejer de 2 zile pentru avansați, care înconjoară în Parcul Natural Vratsa Balkan pe la est și sud. Ne vom caza în Gara Latnik.

            Plecăm din Vrața de dimineață, trece pe lângă Parcul Grobishten și ținem drumul național  1 înspre Mezdra până ne intersectăm cu râul Iskar  - afluent al Dunării, și cel mai lung râu care curge în întregime pe teritoriul Bulgariei (368 km) - și apoi urmăm cursul apei înspre vest, prin partea de sud a parcului natural, și pedalăm prin șerpuirile drumului național 16 până ajungem la punctul de sosire Gara Lakatnik.

            Gara Lakatnik a făcut cândva parte din satul Lakatnik, fiind stația de tren din această mică localitate pe ruta Sofia – Mezdra. În timp, Gara Lakatnik a devenit o așezare separată. Se află în apropierea rocilor Lakatnik.

            Ne vom caza aici peste noapte și ne vom odihni, iar de dimineață pornim pe același traseu, înapoi spre Vrața.

Obiective turistice din zonă

Dealul Mogilanska, Vrața

Dealul Mogilanska este situat în centrul vechi al orașului Vrața. În perioada 1965-1966 s-a întreprins o cercetare arheologică în urma căreia au fost descoperite trei morminte. Din păcate, unul dintre morminte a fost jefuit în antichitate, dar celelalte două sunt conservate relativ bine. Descoperirile bogate găsite aici de arheologi sugerează că acesta este un mormânt regal al membrilor tribului trac Triballi (secolul al IV-lea î.Hr.).

            Într-unul dintre morminte s-au găsit scheletul aparținând unei fete tinere (înălțimea de 145-150 cm), cu o coroană din aur sub formă de crengi de laur cu o greutate de 250 de grame, cercei din aur de mari dimensiuni și alte obiecte din aur. În mâna stângă a fetei era o oglindă. Lângă rămășițele fetei au fost descoperite rămășițe ale unui bărbat - un războinic cu armura sa, un car cu doi cai, uciși ritual în timpul funeraliilor, accesorii din argint (frâu din argint, ornamente din argint și părți din decorațiunile hamurilor cailor), o sabie, o cască de bronz și alte obiecte.

            În cel de-al treilea mormânt (jefuit parțial în antichitate) s-au găsit scheletele unui bărbat și al unei femei, obiecte din aur și argint, bijuterii din aur, obiecte de lut, săgeți din fier și altele.

            Descoperirile de la mormântul Mogilanska sunt păstrate și expuse în cadrul Muzeului de Istorie Regională din Vrața.

Cheile Vratsata, Vrața

Cheile Vrața sunt situate în Munții Stara Planina - lanțul muntos Balcani din regiunea Vrața - în imediata apropiere a pitorescului oraș Vrața, la aproximativ 300-400 m deasupra nivelului mării. Zona este ușor accesibilă pornind din Vrața - aproximativ 5 minute cu mașina sau 10-15 minute cu bicicleta - iar orașul Vrața se află la aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina de capitala Sofia.

Calcarul Peretelui Central Vrața și celelalte roci oferă posibilități unice de alpinism și cățărare.

Cascada Skaklya, Vrața

Aceasta este cea mai înaltă cascadă din Bulgaria, al cărei fir subțire de apă cade în gol de la 141 de metri, la doar 1,5 km distanță de orașul Vrața.

            Cascada Skaklya nu este activă pe tot parcursul anului, întrucât sub căldura toridă a verii, debitul de apă al râului care o alimentează scade foarte mult, iar cascada seacă. Astfel, cel mai bun moment pentru a vizita cascada Skaklya este în primăvară sau după ploi abundente.

            Cascada se poate vedea din oraș, sau puteți să faceți o drumeție până la ea pentru a vă bucura de priveliștile minunate din vârful cascadei.

Rezervația Naturală “Vrața Balcanică”

Rezervația naturală Vrața Balcanică a fost declarată parc național în 1989 iar apoi prin Decretul nr. 987 din 13 noiembrie 2003, a fost desemnată rezervație naturală.

            Parcul se întinde pe un teritoriu extins în nord-estul Bulgariei, incluzând aproape în întregime regiunea Vrața a lanțului Munților Balcani (Stara Planina).

            În lunile mai și iunie, în parc se pot vedea mai mult de 170 de cascade, 17 dintre acestea fiind active pe tot parcursul anului.

O cascadă interesantă este cascada Pine Rock Falls, care își trage numele de la un pin negru din apropiere. Această cascadă are o înălțime de 63 de metri și este situată în apropierea satului Zgorigrad.

            Datorită diversității sale topografice, apropierii de orașul Vrața și numeroaselor sale zone populate, Rezervația Naturală "Vrața Balcanică" este o destinație preferată pentru turismul ecologic și alpin.

            În apropierea satului Lyutibrod se află Circuitul de cart, patru pereți de stâncă aliniați unul după altul. Locuitorii au dat nume formațiunilor, deoarece acestea poartă o asemănare ciudată cu o căruță cu boi; datorită formei lor crestate, dau de asemenea impresia unei fortărețe în ruină.

            Există 16 rute turistice de-a lungul Parcului Natural Vrața Balcanică, care traversează o varietate de peisaje și repere naturale. Dintre acestea, 8 trasee turistice sunt dezvoltate, cu indicatoare informative care explică natura fiecărui traseu: "Lumea ecologiei"; "Munții pentru începători"; "Un traseu forestier de poveste"; "Defileul răscoalei - Cascada Skaklya - Vrața; "Diversitate biologică și carstică"; "Pădurea - locul unde viața este binevenită"; "Pe urmele revoluționarilor lui Botev"; și "Vrața antică și medievală".

            Parcul oferă de asemenea, trei trasee pentru bicicliști, de dificultate variată.

 

Trecătoarea “Vratsata”, Vrachanski Balkan

Denumită "Vratița" în timpurile medievale, trecătoarea este o emblemă a orașului Vrața și este legată de numele orașului.

            Este declarată un reper natural și acoperă o suprafață de 2 hectare. Trecătoarea este străbătută de drumul care duce la peștera Ledenika, de satul Zgorigrad, de complexul turistic cu același nume și de cabana Parshevița.

            Trecătoarea este un defileu peste râul Leva. Defileul oferă peisaje extrem de frumoase și este "păzit" de un masiv stâncos impresionant. Stâncile verticale ale munților "Vratsata" sunt cele mai înalte de pe peninsula balcanică - peste 400 m și sunt cel mai popular obiectiv alpin din Bulgaria.            

            Există peste 140 trasee alpine cu diferite categorii de dificultate, dintre care unele sunt emblematice pentru alpinismul bulgar - precum "Oglinzi", "Al doilea Congres", "Vinkela", "Colții câinelui", etc. În defileu sunt conservate rămășițele antice ale cetății medievale "Vratița" din sec X-XII.

Eco-Traseul Vrața “Borov Kamak”, Zgorigrad

Traseul începe la ieșirea din satul Zgorigrad și urmărește canionul râului Leva. Un sistem de cățărare format din poduri și scări pe ambii versanți ai râului, după un drum de două ore, duce turistul la cascada "Borov Kamak", care se ridică la aproximativ 63 de metri. Până la cascada mare, veți întâlni în cale numeroase alte cascade mai mici, care pot fi la fel de impresionante, mai ales dacă ajungeți în această zonă primăvara sau toamna când precipitațiile sunt abundente.

            Partea cea mai interesantă a traseului este faptul în sine că se trece pe sub cascadă, ceea ce poate fi foarte revigorant în anotimpul cald, dar nu este recomandat atunci când sunt temperaturi scăzute. În unele locuri, traseul poate fi destul de abrupt.

            Traseul continuă înspre locul de pornire al cascadei. De aici te poți întoarce înapoi sau poți continua către o cabană din apropiere. Deasupra cascadei veți găsi pajiști verzi frumoase cu adăpost și zonă de grătar.

            Drumul înapoi este același și mai durează încă vreo oră și ceva.

Monumentul Eroului Național Hristo-Botev, Vrața

Monumentul lui Hristo Botev este primul monument sculptural - arhitectural din Principatul Bulgariei. Inițiativa pentru construcția acestuia a aparținut primarului din Vrața, Zeno Leonkev și președintelui Comitetului Permanent, Gyosho Antonov. Fondurile au fost colectate în principal de la donatori, în ciuda faptului că inițiativa a fost sprijinită de Ștefan Stambolov - fost prieten apropiat și asociat al lui Hristo Botev, care la sfârșitul decadei a fost prim-ministru.

            Monumentul a fost inaugurat de prințul Ferdinand la 27 Mai 1890, iar printre oaspeții prezenți au fost prim-ministrul Ștefan Stambolov, mama lui Botev, soția sa Veneta și fiica sa, Ivanka.

"Cei care cad în timpul luptei pentru libertate, nu mor". Aceste cuvinte sunt sculptate în piatră la baza monumentului extraordinarului revoluționar bulgar.

            Portretul sculptural al eroului național Hristo Botev a fost realizat de Gustav Eberlayn cu un mic ajutor din partea tinerilor artiști, mai ales la zona capului. Monumentul îl înfățișează pe poet în mărime naturală, iar pe soclu sunt inscripționate numele celor 190 de rebeli și luptători. Plăcile de metal de pe monument au fost realizate și scrise la Viena.

            Monumentul a fost demontat în 1955 iar la începutul anilor 1990, acesta a fost amplasat în grădina “Rusească”. La 2 iunie 1964, este dezvelit monumental care poate fi vizitat azi în piața “Hristo Botev”.

Fortăreața Kaleto, Mezdra

Cetatea Kaleto și complexul arheologic "Kaleto" din orașul bulgăresc Mezdra din nord-vestul Bulgariei, este o așezare fortificată veche de 7.000 de ani, cu urme ale vieții omenești civilizate din toate perioadele arheologice de la Chalcolithic până în Evul Mediu ("Kale" este un cuvânt turc care înseamnă "cetate" rămas din perioada otomană, utilizat frecvent pentru numeroasele ruine ale cetăților antice și medievale de pe întreg teritoriul Bulgariei, ale căror nume propriu-zise sunt uneori necunoscute.)

            Cetatea Kaleto este situată în colțul sud-vestic al orașului Mezdra de astăzi, pe un deal stâncos, pe malul stâng al râului Iskar. Cele mai timpurii urme ale vieții omenești civilizate descoperite aici datează din epoca chalcolitului (Eneolitic, Epoca Cuprului), până la sfârșitul celui de-al 5-lea și jumătatea mileniului al 4-lea î.Hr.

            Rămășițele a două așezări fortificate din această perioadă au fost descoperite pe deal, ambele fiind distruse de incendii forestiere.

Hotel Torlatsite

Adresa: Bdul. "Yanko Sakazov" 42, 3100 Tsentar, Mezdra

Telefon: +359 91 091 033

Restaurant Kevche

Adresa: str. Sv.Patriarh Evtimiy 8, Mezdra

Telefon: +359 91 092 701

Hotel Body M

Adresa: Bdul. "Ilinden" 57 А, 3000 Western Industrial Zone, Vrața

Telefon: +359 88 777 8779

Restaurant Remus

Adresa: Bdul. "Stefanaki Savov" 6, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

Hemus hotel

Adresa: bul. "Hristo Botev" 1, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

UE RO GOV INTERREG