Traseu Alexandria - Peretu - Rosiorii de Vede - Vedea - Nanov - Alexandria

Teleorman
Avansati
  • Nivel – mediu/avansați
  • Durată – 1 zi
  • Urcare verticală totală – cel mai plat trase posibil
  • Distanță – 79 km
  • Suprafață – pavat, rutier
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Roșiori de Vede – Coșoteni - Vedea – Dulceanca – Albești – Păru Rotund – Nenciulești – Buzescu – Nanov – Alexandria – Plosca – Peretu – Roșiori de Vede

            Plecăm din Roșiorii de Vede înspre Coșoteni pe DJ612A, iar de aici ieșim pe DJ601F și ținem acest drum județean de-a lungul râului Vedea până în satul Nenciulești, trecând prin următoarele localități: Meri, Vedea, Dulceanca, Albeșt și Păru Rotund. Din Nenciulești ieșim pe DJ703 și coborâm înspre satul Buzescu, de unde o luăm spre est p E70 înspre Alexandria, trecând prin satul Nanov. 

            Ne odihnim în Alexandria înainte de a porni pe drumul de întoarcere către Roșiorii de Vede. Din Alexandria urcăm pe strada București până la intersecția cu E70 de unde ieșim pe DN6F și mergem pe șoseaua de centură a Alexandriei până ne intersectăm cu DJ703 care coboară în satul Buzescu. De aici ieșim pe E70, trecem prin Plosca și Peretu și ajungem în Roșiori de Vede.

Obiective turistice din zonă

Parcul Aquaventura, Roșiorii de Vede

Aquaventure este unul dintre cele mai mari băi termale și parcuri balneare din județul Teleorman.

            Accesul în parcul de aventuri presupune o taxă de 10 lei și pentru închirierea unui șezlong trebuie să plătești suma de 2,5 lei. Începând cu ultima săptămână din august, accesulo în parc este gratuit.

            Serviciile disponibile în parc includ un restaurant și organizarea de petreceri tematice. Programul zilnic al Aquaventure este de la 9:00 la 22:30.

Clădirea Gării din Roșiorii de Vede

Gara de la Roșiorii de Vede este un monument istoric construit în 1889.

            În 1927, familia regală a vizitat Roșiorii de Vede coborând din tren în gara istorică.

La 11 aprilie 1944, Ministerul Afacerilor Interne consideră că în cadrul acestei stații sunt organizate acțiuni de sabotaj împotriva armatei germane.

            Cele mai vechi urme materiale ale locuirii oamenilor din această zonă sunt din neolitic și sunt atestate de existența a două așezări (numite rezidenții locali "cetăți") situate în actuala zonă a orașului: "Palanca" și "Livezi".

Muzeul Municipal de istorie, Roșiorii de Vede

Muzeul de Istorie a Municipiului Roșiorii de Vede, prin scopul său de instituție axată pe activitatea de formare a personalității umane, se înscrie, împreună cu alți factori educativi, ca o necesitate urgentă a vieții spirituale a orașului. Aici vizitatorii vin în contact cu mărturiile trecutului îndepărtat, peste care timpul a trecut cu grijă, oferindu-le semnificația de simbol.

            Muzeul găzduiește colecții de arheologie, numismatică, etnografie și etnografie urbană, și arhive istorice și artistice.

Aici sunt expuse materiale neolitice, arme și ceramică de tip Dridu și Albești, documente originale și panouri referitoare la răscoala de la 1907.

            Muzeul Municipal de Istorie din Roșiorii de Vede adăpostește istoria unei așezări vechi de 600 de ani. Acest colț al țării are un trecut extrem de bogat, prezența sa în istoria țării fiind reflectată în multe materiale rezultate din săpăturile arheologice din zonă: sabia miceniană (sec. 14 î.Hr.), tezaurul din Peretu (sec. 4 î.Hr.), multe unelte și arme din fier în fortăreața dacică din Albești (sec. 4-3 î.Hr.), piatra din Socetu (sec. 3, 4 î.Hr.) cu o inscripție în latină și descoperirile din Dulceanca (sec. 4-6 î.Hr.).

Complex Turistic și restaurant Albatros 3 stele

Adresă: Soseaua Chiciului nr 7, Călărași 910088

Telefon: 0721 908 413

Catedrala Sf. Alexandru, Alexandria

În 1836, la doi ani de când Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), regele Țării Românești a întemeiat orașul, locuitorii au ridicat o biserică de lemn care sărbătorea Sfântul Alexandru, care în scurt timp a devenit prea mică pentru toți locuitorii. De aceea, după un efort solid, episcopia orașului a reușit să construiască, între 1869 și 1898, Catedrala actuală, sfințită de Mitropolitul Iosif Gheorghian la 6 decembrie 1898.

            Catedrala impresionează prin gravitatea sa arhitecturală, dar și prin dimensiunea impunătoare: 42 m lungime, 26 m lățime, înălțimea maximă în turnul mare fiind de 45 m. Catedrala are forma unei cruci la interior și a unei nave la exterior, cu un portal frumos străjuit de coloane în stil corintic.

            Deasupra pronaosului există două turnuri, unde sunt clopotele și ceasurile. Elementele decorative specifice Catedralei Sf. Alexandru sunt: ​​pictura de pe perete și paravanul altarului (în stil neogotic, înalt de 10 m) executat de către echipa de pictori formată din Constantin Artachino, Constantin Pascali și faimosul Ștefan Luchian, în 1898, în stil bizantin, în tehnica de ulei. În același an a fost așezat pavajul din mozaic de marmură. Pe paravanul altarului au adăugat mai târziu icoanele Sf. Spiridon și Sf. Filofteia.

            Candelabrul mare, candelabrul mic și sfeșnicele împăratului au fost realizate din bronz auriu de către casa Weidekamp Kettling A.C din Viena, prin reprezentantul său la București, Hans-Herzog. Biserica sfântă a trecut prin reparații importante după cutremurele din 1940 și 1977.

Gara din Alexandria

Gara din Alexandria a SUPRAVIEȚUIT încă din anul 1895, trecând prin două războaie și un cutremur, fără ca timpul sau calamitățile să-i afecteze fațada. Locația stației este singura clădire din oraș care arată la fel chiar și după un secol de la înființarea sa.

            La fel ca toate celelalte străzi din Alexandria, aceasta a fost proiectată de austriacul Otto von Moritz, care a făcut planurile orașului. Pe strada gării se aflau cele mai importante instituții din primii ani de existență ai Alexandriei. Aici se aflau primăria, policlinica, oficiul poștal și gara. Aici a fost de asemenea locul de promenadă pentru elita orașului timp de mai mulți ani.

            La 61 de ani de la înființarea orașului Alexandria, a apărut gara orașului. Calea ferată a fost creată din motive economice pentru a conecta direct orașul cu cel mai sudic punct al țării, Zimnicea. Procedurile de expropriere de la proprietarii de terenuri pe care urma să fie construită gara au durat peste doi ani.

            Construcția gării a necesitat ruperea unei străzi și schimbarea arhitecturii inițiale a orașului. Stația a fost inaugurată în 1895, devenind prima clădire de pe strada numită Strada Gării timp de mai mulți ani.

            După 118 de ani de la înființarea sa, gara a rămas singura construcție din oraș a cărei înfățișare nu s-a schimbat aproape deloc. Clădirea în care funcționează astăzi gara a trecut prin două războaie, dar a fost protejată de bombardamente. Nici cutremurul nu a zgâlțâit clădirea. Atât exteriorul cât și interiorul clădirii păstrează aspectul de acum 118 de ani, de la forma ferestrelor până la burlanele de aerisire. Chiar și cărămida, despre care se spune că a fost adusă tocmai din Italia în ziua construcției sale, a rămas aceeași.

            Clădirea a devenit un monument istoric prin decizia Ministerului Culturii, fiind printre puținele monumente de acest tip din reședința județului.

Red Hotel

Adresă: Str. 1 Mai( Intrarea pe langa Politia Municipala), 140074 Alexandria

Telefon: 0745 616 147

Hanul cu Noroc

Adresă: Alexandria, jud. Teleorman, sos.Alexandria-Rosiori,nr.1, 140001 Alexandria

Telefon: 0247 406 013

Crama Unicom

Adresă: Strada Negru Vodă 100-102, Alexandria 140043

Telefon: 0247 312 904

Pensiunea President

Adresă: Strada Oltului 32, Roșiori de Vede 145100

Telefon: 0347 417 435

Restaurant-Pensiune La Nicu Dorilă

Adresă: Padurea Vedea, Roșiori de Vede, jud. Teleorman

Telefon: 0247 893 291

Mon Jardin

Adresă: Aleea Grădina Publică, Roșiori de Vede 145100

Telefon: 0723 242 425

UE RO GOV INTERREG