Traseu Barzia - Vrata

Montana
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 620 m
  • Durată – 2 zile
  • Distanță – 124 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

Ruta traseului este Bărzia – Iagodovo – Slatina – Cerkaski – Beli Izvor – Vlasatița – Lileace - Vrața

            Este un traseu de avansați împărțit în 2 zile, în care vom străbate aproximativ 124 km, pe șosele asfaltate, dar și pe unele drumuri pavate dar nu în stare foarte bună.

            Nu este un traseu foarte lung, având în vedere că vom pedala în jur de 62 de km pe zi, astfel că nu vom impune un ritm prea alert pentru pedalat.

            Va fi o tură în care vom îmbina în mod plăcut sportul cu petrecerea timpului în aer liber.

Se pleacă din Bărzia pe un drum comunal care oferă condiții relativ bune pentru pedalat și mergem înspre est, trecând prin satele Iagodovo, Slatina, Cerkaski. După satul Cerkaski, ieșim din regiunea Montana și intrăm în regiunea Vrața și ținem drumul județean 162 înspre est, iar în dreptul satului Beli Izvor virăm la stânga și urcăm spre nord-est până la Vlasatița, continuăm spre est traversând râul Varteshnitza.

            După ce trecem de satul Lileace, pe la jumătatea distanței dintre Lileace și Ciren, începem să coborâm spre Vrața, trecând prin zona unde se găsește vestitul reper Bozhite Mostove, sau Punte lui Dumnezeu.

            Drumul până la intersecția cu șoseaua 15 care ne duce în Vrața nu este foarte întreținut, dar se poate pedala fără probleme deosebite.

            Ne vom caza în Vrața și ne vom odihni, iar a doua zi vom porni pe același traseu înapoi la Bărzia.

            Între satele Vlasetița și Lileace se află lacul Agov Dol, o adevărată bijuterie în rândul pasionaților de pescuit, întrucât în apele sale trăiește o populație variată și mare de pește mare, și este unul dintre cele mai frumoase lacuri unde se pescuiește crapul.

Lacul este situat într-un peisaj foarte frumos, cu vegetație abundentă și o pădure de nepătruns care ajunge până la apă.

Obiective turistice din zonă

Biserica Sf. Nicolae, Bărzia

Biserica "Sf. Nicolae", cunoscută și sub numele de" Biserica latină", se ridică pe o culme mică din centrul orașului Bărzia. Turiștii pot urca la această biserică pornind din piața din fața autorității municipale.  

            Potrivit istoriei, biserica a fost construită undeva în secolul al XVI-lea. În secolul al XIX-lea, datorită creșterii populației, naosul (salonul) bisericii a fost extins cu șase metri. Acest lucru se întâmpla probabil în jurul anului 1865, după cum se poate vedea de pe un potir păstrat, care poartă inscripția 9 martie 1866.

            Biserica a fost reconstruită în secolul al XX-lea. Biserica este o bazilică. Inițial, zidul sudic a fost săpat în piatră și nu avea ferestre.

Podul lui Dumnezeu (Bozhia Most), Lileace

Lilyashka Bara, pârâul care curge în apropierea satului Lilyache, la câțiva kilometri de orașul Vrața, este un curs de apă liniștit și silențios. Nu ar fi cu nimic diferit de zecile de alte pâraie care curg prin zeci de alte sate, dacă un capriciu al naturii nu ar fi transformat această zonă într-un punct turistic important. Lilyashka Bara poate părea blând și liniștit, dar în unele perioade se revarsă brusc, crescând brusc într-un flux de neoprit, măturând totul în calea lui - de la mori până la poduri.

            Potrivit legendelor locale, acest lucru explică apariția deasupra pârâului a lui Bozhia Most, sau Podul lui Dumnezeu, un fenomen natural care atrage turiști în această parte rar vizitată a Bulgariei.

            Povestea spune că această rocă boltată deasupra râului s-a  format în mod miraculos după o astfel de creștere bruscă a apelor.

Având douăzeci de metri înălțime, 25 de metri lățime și aproape 100 de metri lungime,   Podul sau puntea lui Dumnezeu se ridică deasupra cursului capricios al pârâului, la adăpost de puterile sale distrugătoare.

Dealul Mogilanska, Vrața

Dealul Mogilanska este situat în centrul vechi al orașului Vrața. În perioada 1965-1966 s-a întreprins o cercetare arheologică în urma căreia au fost descoperite trei morminte. Din păcate, unul dintre morminte a fost jefuit în antichitate, dar celelalte două sunt conservate relativ bine. Descoperirile bogate găsite aici de arheologi sugerează că acesta este un mormânt regal al membrilor tribului trac Triballi (secolul al IV-lea î.Hr.).

            Într-unul dintre morminte s-au găsit scheletul aparținând unei fete tinere (înălțimea de 145-150 cm), cu o coroană din aur sub formă de crengi de laur cu o greutate de 250 de grame, cercei din aur de mari dimensiuni și alte obiecte din aur. În mâna stângă a fetei era o oglindă. Lângă rămășițele fetei au fost descoperite rămășițe ale unui bărbat - un războinic cu armura sa, un car cu doi cai, uciși ritual în timpul funeraliilor, accesorii din argint (frâu din argint, ornamente din argint și părți din decorațiunile hamurilor cailor), o sabie, o cască de bronz și alte obiecte.

            În cel de-al treilea mormânt (jefuit parțial în antichitate) s-au găsit scheletele unui bărbat și al unei femei, obiecte din aur și argint, bijuterii din aur, obiecte de lut, săgeți din fier și altele.

            Descoperirile de la mormântul Mogilanska sunt păstrate și expuse în cadrul Muzeului de Istorie Regională din Vrața.

Cheile Vratsata, Vrața

Cheile Vrața sunt situate în Munții Stara Planina - lanțul muntos Balcani din regiunea Vrața - în imediata apropiere a pitorescului oraș Vrața, la aproximativ 300-400 m deasupra nivelului mării. Zona este ușor accesibilă pornind din Vrața - aproximativ 5 minute cu mașina sau 10-15 minute cu bicicleta - iar orașul Vrața se află la aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina de capitala Sofia.

Calcarul Peretelui Central Vrața și celelalte roci oferă posibilități unice de alpinism și cățărare.

Cascada Skaklya, Vrața

Aceasta este cea mai înaltă cascadă din Bulgaria, al cărei fir subțire de apă cade în gol de la 141 de metri, la doar 1,5 km distanță de orașul Vrața.

            Cascada Skaklya nu este activă pe tot parcursul anului, întrucât sub căldura toridă a verii, debitul de apă al râului care o alimentează scade foarte mult, iar cascada seacă. Astfel, cel mai bun moment pentru a vizita cascada Skaklya este în primăvară sau după ploi abundente.

            Cascada se poate vedea din oraș, sau puteți să faceți o drumeție până la ea pentru a vă bucura de priveliștile minunate din vârful cascadei.

Rezervația Naturală “Vrața Balcanică”

Rezervația naturală Vrața Balcanică a fost declarată parc național în 1989 iar apoi prin Decretul nr. 987 din 13 noiembrie 2003, a fost desemnată rezervație naturală.

            Parcul se întinde pe un teritoriu extins în nord-estul Bulgariei, incluzând aproape în întregime regiunea Vrața a lanțului Munților Balcani (Stara Planina).

            În lunile mai și iunie, în parc se pot vedea mai mult de 170 de cascade, 17 dintre acestea fiind active pe tot parcursul anului.

O cascadă interesantă este cascada Pine Rock Falls, care își trage numele de la un pin negru din apropiere. Această cascadă are o înălțime de 63 de metri și este situată în apropierea satului Zgorigrad.

            Datorită diversității sale topografice, apropierii de orașul Vrața și numeroaselor sale zone populate, Rezervația Naturală "Vrața Balcanică" este o destinație preferată pentru turismul ecologic și alpin.

            În apropierea satului Lyutibrod se află Circuitul de cart, patru pereți de stâncă aliniați unul după altul. Locuitorii au dat nume formațiunilor, deoarece acestea poartă o asemănare ciudată cu o căruță cu boi; datorită formei lor crestate, dau de asemenea impresia unei fortărețe în ruină.

            Există 16 rute turistice de-a lungul Parcului Natural Vrața Balcanică, care traversează o varietate de peisaje și repere naturale. Dintre acestea, 8 trasee turistice sunt dezvoltate, cu indicatoare informative care explică natura fiecărui traseu: "Lumea ecologiei"; "Munții pentru începători"; "Un traseu forestier de poveste"; "Defileul răscoalei - Cascada Skaklya - Vrața; "Diversitate biologică și carstică"; "Pădurea - locul unde viața este binevenită"; "Pe urmele revoluționarilor lui Botev"; și "Vrața antică și medievală".

            Parcul oferă de asemenea, trei trasee pentru bicicliști, de dificultate variată.

 

Trecătoarea “Vratsata”, Vrachanski Balkan

Denumită "Vratița" în timpurile medievale, trecătoarea este o emblemă a orașului Vrața și este legată de numele orașului.

            Este declarată un reper natural și acoperă o suprafață de 2 hectare. Trecătoarea este străbătută de drumul care duce la peștera Ledenika, de satul Zgorigrad, de complexul turistic cu același nume și de cabana Parshevița.

            Trecătoarea este un defileu peste râul Leva. Defileul oferă peisaje extrem de frumoase și este "păzit" de un masiv stâncos impresionant. Stâncile verticale ale munților "Vratsata" sunt cele mai înalte de pe peninsula balcanică - peste 400 m și sunt cel mai popular obiectiv alpin din Bulgaria.            

            Există peste 140 trasee alpine cu diferite categorii de dificultate, dintre care unele sunt emblematice pentru alpinismul bulgar - precum "Oglinzi", "Al doilea Congres", "Vinkela", "Colții câinelui", etc. În defileu sunt conservate rămășițele antice ale cetății medievale "Vratița" din sec X-XII.

Monumentul Eroului Național Hristo-Botev, Vrața

Monumentul lui Hristo Botev este primul monument sculptural - arhitectural din Principatul Bulgariei. Inițiativa pentru construcția acestuia a aparținut primarului din Vrața, Zeno Leonkev și președintelui Comitetului Permanent, Gyosho Antonov. Fondurile au fost colectate în principal de la donatori, în ciuda faptului că inițiativa a fost sprijinită de Ștefan Stambolov - fost prieten apropiat și asociat al lui Hristo Botev, care la sfârșitul decadei a fost prim-ministru.

            Monumentul a fost inaugurat de prințul Ferdinand la 27 Mai 1890, iar printre oaspeții prezenți au fost prim-ministrul Ștefan Stambolov, mama lui Botev, soția sa Veneta și fiica sa, Ivanka.

"Cei care cad în timpul luptei pentru libertate, nu mor". Aceste cuvinte sunt sculptate în piatră la baza monumentului extraordinarului revoluționar bulgar.

            Portretul sculptural al eroului național Hristo Botev a fost realizat de Gustav Eberlayn cu un mic ajutor din partea tinerilor artiști, mai ales la zona capului. Monumentul îl înfățișează pe poet în mărime naturală, iar pe soclu sunt inscripționate numele celor 190 de rebeli și luptători. Plăcile de metal de pe monument au fost realizate și scrise la Viena.

            Monumentul a fost demontat în 1955 iar la începutul anilor 1990, acesta a fost amplasat în grădina “Rusească”. La 2 iunie 1964, este dezvelit monumental care poate fi vizitat azi în piața “Hristo Botev”.

Eco-Traseul Vrața “Borov Kamak”, Zgorigrad

Traseul începe la ieșirea din satul Zgorigrad și urmărește canionul râului Leva. Un sistem de cățărare format din poduri și scări pe ambii versanți ai râului, după un drum de două ore, duce turistul la cascada "Borov Kamak", care se ridică la aproximativ 63 de metri. Până la cascada mare, veți întâlni în cale numeroase alte cascade mai mici, care pot fi la fel de impresionante, mai ales dacă ajungeți în această zonă primăvara sau toamna când precipitațiile sunt abundente.

            Partea cea mai interesantă a traseului este faptul în sine că se trece pe sub cascadă, ceea ce poate fi foarte revigorant în anotimpul cald, dar nu este recomandat atunci când sunt temperaturi scăzute. În unele locuri, traseul poate fi destul de abrupt.

            Traseul continuă înspre locul de pornire al cascadei. De aici te poți întoarce înapoi sau poți continua către o cabană din apropiere. Deasupra cascadei veți găsi pajiști verzi frumoase cu adăpost și zonă de grătar.

            Drumul înapoi este același și mai durează încă vreo oră și ceva.

Hotel Body M

Adresa: Bdul. "Ilinden" 57 А, 3000 Western Industrial Zone, Vrața

Telefon: +359 88 777 8779

Hemus hotel

Adresa: bul. "Hristo Botev" 1, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

Restaurant Remus

Adresa: Bdul. "Stefanaki Savov" 6, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

UE RO GOV INTERREG