Traseu Constanta - Calarasi

Constanta
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Total urcare verticală – 1540 m
  • Durată – 3 zile
  • Distanță – 300 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră, ciclism rutier

Ruta traseului este Constanța – Valul lui Traian - Murfatlar – Poarta Albă – Castelu – Medgidia – Satu Nou – Făclia – Saligny – Ștefan cel Mare – Cernavodă – Cochirleni – Rasova – Vlahii – Aliman – Floriile – Ion Corvin – Negureni – Băneasa – Lipnița – Ostrov – Călărași Chiciu – retur la Băneasa – Dobromir – Văleni – Șipotele – Deleni – Pietreni – Viișoara – Cobadin – Ciobănița – Osmancea – Mereni – Topraisar – Movilița – Techirghiol – Agigea – Lazu – Constanța

            Vom împărți distanța de 300 km pe 3 zile, pentru a fi un traseu mai lejer. Vom avea astfel o noaptea de cazare în Cernavodă, după o distanță străbătută în prima zi de aproximativ 65 km.

            A doua noaptea de cazare va fi la Hotel Dionis situat la intrare în comuna Lipnița dinspre zona Chiciu Călărași de unde ne întoarcem înapoi spre Băneasa după o distanță străbătută în ziua a doua de aproximativ 110 km.

            În ultima zi a traseul vom avea de acoperit o distanță de 118 km, astfel că trebuie să plecăm dis de dimineața, pentru a nu impune un ritm prea alert la pedalat.

            Ca și repere turistice pe traseu avem Podgoria Murfatlar și Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, Balta Făclia și Centrala Nucleară Cernavodă  până la Cernavodă, după care mergem de-a lungul Dunării și trecem printre Lacurile Baciu și Verderoasa, apoi Balta Verderoasa, Fântâna Tradițională din Negureni, Mănăstirea Dervent și Lacul Bugeacului, iar pe traseul de retur la Constanța, avem Monumentul de Răscruce din Cobadin, Gardurile de piatră albă din Osmancea, Lacul Techirghiol și Podul de la Agigea peste Canalul Dunăre-Neagră.

            Ca și rețea de drumuri, traseul merge pe DN3, DN22C, DJ223, DJ391A, DJ307, DJ391, E675, DN39, E87.

Obiective turistice din zonă

Crama Ostrov

În prezent, domeniile Ostrov au o suprafață agrară de aproximativ 2.000 de hectare, cu un areal vinicol de 1.200 de hectare, 400 de hectare de livezi (caise, piersici, măr, prune, cireșe, nuci), 150 hectare de câmp arabil și 200 de hectare de seră. Domeniile Ostrov includ cele două mari centre: Ostrov, cu un total de cinci ferme și o suprafață de aproximativ 600 de hectare și Lipnița, cu un total de nouă ferme și o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare.

            Domeniile Ostrov sunt situate în partea de sud-vest a județului Constanța, de-a lungul malului drept al Dunării, pe terasa superioară, având o lungime de 30 km.

            Vinurile obținute în această pivniță au particularități de nobilime și originalitate, care le conferă o personalitate puternică și deosebită. Vinurile din pivnița Ostrov urmează și promovează cererile de calitate ale Uniunii Europene. Sursele arheologice ne-au arătat faptul că, chiar și acum 3.000 de ani, regiunea cunoscută astăzi ca Ostrov a fost sinonimă cu viticultura și, prin urmare, cu vinificația. În timp, sub forme diferite, la Ostrov s-a produs vin.

            Tipurile cultivate la Domeniile Ostrov sunt următoarele: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Syrach și Rebo pentru vinurile roșii.

Pentru vinurile albe sunt cultivate tipurile: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală, Rieslingul Italian, Muscat Ottonel și Cramposie.

Cele mai importante tipuri de vinuri ale brandului Domeniile Ostrov sunt: Domeniile Ostrov Reserve, Cetatea Durostorum, Canaraua Fetii, Păcuiul lui Soare, Domeniile Ostrov, Premiat, Labyrinthum și Crama Ostrov.

 

Casa Theordor Russo, Constanța

Casa a fost construită de pictorul grec Theodor Russo, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

            Arhitectura clădirii este influențată de stilul neoclasic al arhitectului Pelopidas Couppa.

Construită pe patru nivele, clădirea are un subsol și o mansardă,ambele mai înalte. Soclul a fost realizat din piatră de extracție medievală. Ușile de intrare sunt din lemn si au un stil neoclasic, fiind decorate cu denticuli si capitel, loc unde este inscripționată monograma "TR". Astfel, vizitatorul poate identifica atât numele proprietarului inițial, grecul Theodor Russo, cât și anul construcției, 1897.

            Clădirea se distinge prin simetria sa verticală, accentuată prin intermediul ferestrelor. Fiecare dintre ferestrele de la parter este prevăzută cu un fronton cu acrotere (soclul este așezat pe un frontron pentru a susține statui, vase sau alte ornamente) susținut de console, în partea sa superioară.

            Deasupra lor sunt ferestre cu arhitravă (un element de construcție tipic pentru arhitectura clasică - care constituie partea inferioară a antablamentului și care este susținută de capitelul coloanei sau de perete) susținute de console - cariatide, din aceeași serie tipologică.

            Deasupra ușilor de intrare se pot observa două balcoane cu o feronerie simplă, susținute din lateral. O cornișă susținută de console este evidențiată cu ornamente în spirală și o friză îngustă cu frunze. La etaj, între ferestre se observa identifica o inscripție greu lizibilă în limba greacă.

Gravity Park, Constanța

Este cel mai mare complex pentru practicanții de sporturi extreme din România. Suprafața totală de peste 8.500 de metri pătrați este împărțită în 4 zone de sporturi extreme pentru următoarele activități: rollerblading, skateboarding, BMX, MTB, alpinism, bouldering, trial, salt și scooter.

            Situat în apropierea lacului Tăbăcărie, complexul sportiv Gravity Park a devenit o activitate de agrement populară în rândul tinerilor și iubitorilor de sporturi extreme din Constanța.

            Indiferent dacă ești începător sau avansat, dacă vrei mergi să practici un astfel de sport sau pur și simplu vrei să te relaxezi, Gravity Park este locul potrivit pentru tine.

            Vizitatorii și sportivii au o serie de facilități, cum ar fi închirierea de echipament sportiv, cursuri de alpinism, standuri pentru spectatori, sistem de sunet profesional, toalete, dușuri și dulapuri.

Deschiderea oficială a avut loc la 24 mai 2008, cu un spectacol extrem, la care au participat cei mai buni sportivi din România. Pe lângă demonstrațiile de rollerblading, skateboarding, trialuri, dirt jump și alpinism rapid, a avut loc și un concurs Best Trick cu premii totale în valoare de 3.000 de euro. De atunci, concursuri de acest fel au avut loc în fiecare an.

            Intrarea în parc este gratuită.

Pentru cei care nu au 18 ani, este obligatoriu consimțământul părinților pentru a intra în aceste zone de sporturi extreme. Ei trebuie să completeze o declarație scrisă și să accepte regulile complexului.

            Accesul este gratuit pentru toți cei care au echipament sportiv adecvat și o insignă de acces. De asemenea, casca este obligatorie.

            Se poate inchiria echipament de protectie (cască, genunchiere, cotiere, mânuși) și toate echipamentele de alpinism necesare (frânghie, ham, grigri, bocanci, carabiniere).

            Se poate veni în parc cu propria cască. Cu toate acestea, în cazul echipamentului personal de alpinism, acesta trebuie să fie verificat de instructorul de alpinism din cadrul Gravity Park înainte de a urca pe turn.

Podgoria și Muzeul Vinului, Murfatlar

Situat în inima podgoriei Murfatlar, muzeul a fost fondat în anul 1970, sub patronajul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

            În muzeu există zeci de exponate de o valoare remarcabilă, care certifică practicarea culturii vinicole pe teritoriul Dobrogei de peste 2.000 de ani. Oprindu-ne în timpurile când strugurii se zdrobeau cu picioarele în rezervoare de piatră pentru a obține băutura, ni se amintește robustețea dacilor, care beau vinul fără să-l amestece cu apă.

            În locul cupelor de argint sau de aur, dacii serveau vinul din vase de lemn, din coarne mari de cerb care se treceau din mână în mână.

            Unii istorici sunt de părere că plantarea strugurilor în zonă este anterioară cultivării primelor cereale, iar referințele istorice la vinul proto-dac și dac au fost făcute și de Strabo și Diodor din Sicilia.

Hotel Dionis, Lipnița

Adresă: DN3, (lângă Băneasa - Constanța), 907165 Lipniţa

Hotel Hollywood, Cernavodă

Adresa: Str. Dacia nr. 72 – Cernavodă

Telefon: 0241.630106

Hotel Restaurant Zodiac

Adresa: Bdul Alexandru Lapusneanu Nr 184b, Constanța

Telefon: 0241 517 051

Restaurant Integra

Adresa: Strada Adamclisi 1A, Constanța 900001

Telefon: 0726 329 905

Pensiunea Bârlogul Șacalului Mincinos

Adresă: Constanta, DC44, Ostrov

Telefon: 021 344 1461

Terasa La Povești

Adresă: Aleea Trandafirilor, Murfatlar

Telefon: 0241 232 000

UE RO GOV INTERREG