Traseu Dobrich

Dobrich
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 220 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 38 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Dobrici – Riltsi – Malka Smolnița – Smolnița – Kozloduiți – Rosenovo – Ezibei – Paskalevo - Dobrici

            Este un traseu ușor de 1 zi pentru începători, familii cu copii și persoane cu dizabilități.

            Traseul pleacă din orașul Dobrici pe bulevardul Dobrudzha și iese din Dobrici pe drumul național 71 in dreptul localității Riltsi. Mergem pe drumul național spre vest către satul Malka Smolnița care între anii 1913 – 1940 a făcut parte integranta din plasa Ezibei a județului Caliacra din Romania și forma comuna Ceamurlia împreună cu satul Ceamurlia de Mijloc. De aici părăsim drumul național si urcăm spre nord înspre satul Smolnița care are o istorie identică cu cea a satului vecin și cu toate satele din această regiune.

            Traseul nostru virează puțin spre est si urcă înspre satul Kozloduiti. De aici începem urcarea spre nord pentru a ajunge în satul Rosenovo, punctul de mijloc al traseului. Aici ne putem odihni puțin înainte sa începem sa coborâm spre sud înapoi în Dobrici. Din Roseanovo plecam pe șoseaua 293 înspre satul Paskalevo. Din Paskalevo mergem pe șoseaua 293 până la intersecția cu drumul național 97 care ne duce înapoi în Dobrici.

 

Obiective turistice din zonă

Muzeul etnografic în aer liber, “Vechiul Dobrici”

Muzeul etnografic în aer liber "Vechiul Dobrici" este situat în centrul orașului modern Dobrici, pe fundația fostului bazar Odun. 

            Face parte din Muzeul Regional de Istorie din Dobrici. Aici sunt depozitate și prezentate meșteșugurile Dobrogene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Biserica Sf. Treime, Dobrici

Biserica Sf. Treime este principala Biserică Ortodoxă din Dobrici. A fost construită între anii 1905-1911 cu contribuții voluntare ale rezidenților locali și a fost oficial deschisă și sfințită de episcopul diocezan Episcopul Simeon împreună cu Mitropolitul Teodosie din Skopie, care se afla într-o vizită specială a orașului pentru eveniment.

            Biserica este o clădire impresionantă și frumoasă, cu o curte, unde se află un parc mic dar foarte bine întreținut. Aici sunt copaci, flori, alei și bănci. Coloanele frumoase din piatră, capitelurile și Sfântul Tron al bisericii sunt lucrările unui meșter zidar de la Varna - Hristo Leonidiev.

            Biserica are și o școală de duminică, o bibliotecă parohială și o sală de mese cu mâncare gratuită pentru persoanele nevoiașe.

            Adresa Bisericii Sfânta Treime este str. Tsar Ivan Assen II, 2, Dobrici.

Muzeul Jordan Yovkov, Dobrici

Muzeul de Literatură Jordan Yovkov din orașul Dobrici este situat în centrul orașului, lângă parcul orașului. A fost deschis în 1980, cu ocazia aniversării de 100 de ani a celebrei scriitoare bulgare.

            Muzeul găzduiește mai mult de 10.000 de exponate legate de viața și opera lui Jordan Yovkov. Sunt expuse numeroase fotografii și documente, mașina sa de scris pe care a folosit-o pentru crearea majorității poveștilor sale, haine și obiecte personale, lucrări și traducerile lor în diferite limbi.

            Muzeul Jordan Yovkov este inclus în lista celor 100 de site-uri turistice din Bulgaria.

            Adresa Muzeului Yovkov este str. Generalul Gurko nr. 4, orașul Dobrici.

Muzeul regional de istorie, Dobrici

Muzeul Regional de Istorie din Dobrici a fost înființat în 1953. Prima expoziție muzeală a fost organizată în 1960, în fosta clădire a cazinoului.

Muzeul colectează, studiază, conservă și prezintă patrimoniul cultural-istoric și natural al Dobrogei și al districtului Dobrici.

Departamentele muzeului sunt: Arheologie; Renaştere; Etnografie; Istorie modernă; Literatură și Artă; Natură.

            Peste 180.000 de exponate sunt păstrate în rezervele muzeale, incluzând:

- una dintre cele mai bogate colecții de descoperiri preistorice din țară și din Balcani, din complexul arheologic din apropiere de Durankulak (5300-4000 î.Hr.);

- colecția "Ceramică" cu exponate din cel mai mare centru antic de fabricare a ceramicii din apropierea satului Topola;

- colecția "Bijuterii" în necropola bogată din apropierea satului Odurtsi;

- una dintre cele mai mari colecții de arme medievale din Bulgaria;

- "Icoane renascentiste din Dobrogea" colecția cu cele mai numeroase exemple de icoane "Sf. Chiril și Metodiu" din Bulgaria;

- colecția de "Întrebări dobrogene" - singura din acest tip în țară;

- Cele mai bogate rezerve "Yordan Yovkov", "Anastas Petrov", "Peter Datchev" și alții din limba bulgară.

            Aceste colecții și valorile care sunt păstrate în rezervele muzeale ale Muzeului Regional de Istorie - Dobrici fac parte din patrimoniul național al Bulgariei.

Parcul Natural “Stejarii”, Dobrici

Parcul Natural "Stejarii" sau Parcul "Kobaklaka", așa cum este cunoscut de locuitorii din Dobrici, este situat la 6 km de oraș, pe o suprafață de 3.700 de hectare.

            Parcul este format în principal din păduri de stejar.

Tradusă din numele turcesc, denumirea parcului înseamnă pădure de stejari plantați artificial.

            Astăzi, parcul este un loc preferat de cetățenii din Dobrici, unde pot să se relaxeze, să se plimbe și să se odihnească. Aici sunt construite mai multe terenuri de joacă pentru copii, un teren de sport și o fermă de fazani. În parc există două restaurante în care sunt adesea organizate banchete și nunți.

            Parcul este situat în afara orașului Dobrici, dar este ușor accesibil cu mașina, mergând pe drumul către satul Odrintsi.

            Amatorii de plimbări mai lungi pot ajunge la Kobaklaka și apoi pot merge pe jos până în centrul orașului Dobrici. Plimbarea până acolo durează aproximativ două ore și trece prin poteci prin pădure.

Tirul și Baza de Călărie, Dobrici

Complexul deține una dintre cele mai moderne facilități pentru cai. Arena lor interioară permite călăritul pe parcursul întregului an. Îngrijirea, hrana și cazarea cailor sunt la un nivel extrem de ridicat de calitate. Spațiul mare deschis (padocul) al bazei de echitație permite animalelor să petreacă timpul liber în condiții apropiate de cele naturale.

            Baza de tir și echitație "Recar" este situată în orașul Dobrici și este un loc minunat unde poți fugi de viața aglomerată.

            Stațiunea oferă condiții excelente pentru odihnă, întâlniri cu prietenii, tir sportiv, paintball, călărie, călărie pe ponei, grătar, zile de naștere, sărbători pentru copii și adulți, teambuilding și altele.

Parcul Orășenesc „Sf. Gheorghe“, Dobrici

Parcul orășenesc "Sf. Gheorghe" se află în apropierea zonei pietonale centrale din Dobrici.

Parcul a fost înființat în 1860 și de atunci a devenit un loc favorit de cetățeni și oaspeți pentru mersul pe jos, relaxare, sport și recreere.

Parcul este unul dintre cele mai vechi parcuri municipale din țară. Acesta este situat pe o suprafață de 430 de hectare și are câteva zone distincte - vechea grădină care este declarată o valoare culturală imobiliară a parcului de artă, zona pentru copii, lacurile din parc, grădinilor de roci, terasele și zona de sport.

În parc puteți vedea o parte din speciile de plante importate din Europa la începutul secolului trecut.

În trecut, în parcul orășenesc "Sf. Gheorghe" se afla Muzeul de Istorie Modernă și Contemporană. La un moment dat, acest loc a fost o clădire - un centru de viață socială și culturală a orașului. Aici au avut loc, la acea vreme, balurile moderne, matineele și seratele. Mai târziu, arhitecți italieni cunoscuți au transformat clădirea într-un cazinou.

Hotel Dobrudja

Adresa: Bdul. "Nezavisimost" 2, 9300 Dobrich Center, Dobrici

Telefon: +359 58 601 351

Restaurant Mechoka Ben

Adresa: Bdul. "Georgi Izmirliev" 6, 9300 Sv. Georgi, Dobrici

Telefon: +359 89 983 7733

Restaurant Garden

Adresa bul. "3-ti Mart" 1, 9300 Sv. Georgi, Dobrici

Hotel Bulgaria

Adresa: ul.Sveti Sveti Kiril i Metodiy, 9300 Dobrich Center, Dobrici

Telefon: +359 58 600 226

UE RO GOV INTERREG