Traseu Mezdra

Vrata
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 550 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 45 km
  • Suprafață – pavată/nepavat
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

Ruta traseului este Mezdra – Brusen – Lik – Oslen Krivodol – Sino Bărdo – Strupets – Brusen – Mezdra

            Un traseu ușor și lejer pentru începători. Traseul pleacă din Mezdra din zona Princhovets și urmăm cursul râului Iskăr - cel mai lung care curge în totalitate pe teritoriul Bulgariei, pe o lungime de 368 km – înspre satul Brusen de unde coborâm spre sud, înspre satul Lik, iar de aici ținem drumul înspre nord până ajungem la Oslen Krivodol și apoi la Sino Bărdo. De aici urcăm spre nord înspre satul Strupts.

            În dreptul Mănăstirii Strupetski “Sf. Profet Ilie”, ruta noastră de bicicletă o ia spre vest și urmează malul drept al râului Iskar, trecând prin satul Brusen, pentru a ajunge din nou la Mezdra, punctul de finiș al traseului.

Obiective turistice din zonă

Mănăstirea Strupetski, Strupets

Mănăstirea Strupetski sau "Profetul Sf. Ioan" este situată în partea de nord a culmii Bold Head (Capul Stâncos), din partea de vest, pe malul drept al râului Iskar.

            Mănăstirea se află într-o zonă pitorească din apropierea râului Iskar, la aproximativ 4, 5 km de satul Strupets.

            Din informațiile limitate care ne sunt la îndemână și care provin din istoria îndepărtată a localității Turzishki / Strupeshi, mănăstirea a existat încă de la începutul secolului al XVI-lea. În imediata vecinătate mănăstirea exista piața / bazarul, de la care mănăstirea și-a împrumutat numele - Tarkishki. La sfârșitul secolului al XVII-lea, mănăstirea a fost inundată de turci.

            Complexul mănăstirii este format dintr-o clădire rezidențială cu trei etaje - construită în stil arhitectural renascentist - și două biserici - una veche și una nouă.

Fortăreața Kaleto, Mezdra

Cetatea Kaleto și complexul arheologic "Kaleto" din orașul bulgăresc Mezdra din nord-vestul Bulgariei, este o așezare fortificată veche de 7.000 de ani, cu urme ale vieții omenești civilizate din toate perioadele arheologice de la Chalcolithic până în Evul Mediu ("Kale" este un cuvânt turc care înseamnă "cetate" rămas din perioada otomană, utilizat frecvent pentru numeroasele ruine ale cetăților antice și medievale de pe întreg teritoriul Bulgariei, ale căror nume propriu-zise sunt uneori necunoscute.)

            Cetatea Kaleto este situată în colțul sud-vestic al orașului Mezdra de astăzi, pe un deal stâncos, pe malul stâng al râului Iskar. Cele mai timpurii urme ale vieții omenești civilizate descoperite aici datează din epoca chalcolitului (Eneolitic, Epoca Cuprului), până la sfârșitul celui de-al 5-lea și jumătatea mileniului al 4-lea î.Hr.

            Rămășițele a două așezări fortificate din această perioadă au fost descoperite pe deal, ambele fiind distruse de incendii forestiere.

Hotel Torlatsite

Adresa: Bdul. "Yanko Sakazov" 42, 3100 Tsentar, Mezdra

Telefon: +359 91 091 033

Restaurant Kevche

Adresa: str. Sv.Patriarh Evtimiy 8, Mezdra

Telefon: +359 91 092 701

UE RO GOV INTERREG