Traseu Montana - Ciprovti

Montana
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 410 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 35 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

            Un traseu de bicicletă lejer, potrivit pentru cei începători care vor sa petreacă câteva ore în aer liber. Un traseu de 1 zi excelent pentru familiile cu copii care vor să petreacă timp împreună, dar și pentru persoanele cu dizabilități care vor să iasă puțin din monotonia de zi cu zi și să își petreacă ziua “altfel”.

Ruta traseului este Montana – Belimel – Jelezna – Ciprovți

            Plecăm din Montana îndreptându-ne spre vest pe drumul județean 102, care oferă condiții bune pentru pedalat. Trecem pe lângă lacul de tip rezervor Ogosta, al doilea cel mai mare lac artificial din Bulgaria (după lacul rezervor Iskar) și chiar din peninsula Balcanică, și printre cele mai mari din Europa. Apele sale adăpostesc numeroase specii de pești apreciați de pasionați, printre care bibanul, carasul, crapul sau plătica.

            După ce trecem de lacul Ogosta, traseul nostru urmează cursul râului Ogosta - cel mai mare râu tributar al Dunării din nord-vestul Bulgariei – până în satul Belimel. De aici ne continuăm traseul pe drumul județean 102, trecem prin Jelezna și apoi ajungem la Ciprovți.

            Ciprovți este un oraș pitoresc de munte renumit pentru covoarele sale, cunoscute local sub denumirea de kilimi, care sunt țesute manual la războaie verticale.

            Aici puteți viziona o demonstrație de țesut, puteți participa la o clasă de țesut sau vă puteți bucura de o excursie la cascada Chiprovtsi din apropiere.

Obiective turistice din zonă

Muzeul de Istorie din Chiproviți

Muzeul de istorie din Chiproviți a fost înființat în anul 1988 și în legătură directă cu sărbătoarea națională a celei de-a 300-a aniversări de la izbucnirea răscoalei din Chiproviți.

            Zona expozițională din clădirea principală începe cu descoperiri arheologice care datează dintr-o lungă perioadă cronologică - de la epoca bronzului până la Evul Mediu târziu.

            În cele cinci săli de expoziții sunt prezentate evenimente și procese, care scot în evidență localitatea Chiproviți în contextul întregului spațiu istoric bulgar și mondial.

Prima sală a muzeului este dedicată exploatării miniere - sunt prezentate etape separate ale mineritului și prelucrării minereurilor, punându-se accent pe noile tehnologii aduse în regiune de minerii saxoni.

            În a doua sală sunt prezentate lucrările școlii de aur din Chiproviți (secolele XVI - XVII) și este prezentată distribuția lor la nivelul Europei.

A treia sala prezintă locul și rolul pe care catolicismul la jucat în viața localității Chiproviți în secolul al XVII-lea - activitatea educațională, activitatea diplomatică și misionară a clerului catolic local superior, izbucnirea și evoluția Răscoalei din Chiproviți și mișcările migratoare ulterioare în ținuturile de azi ale României și Croației.

            În sala a patra putem urmări perioadele principale în dezvoltarea Covoarelor din Chiprovtsi și folclorul ”torlac”. Se numește și Sala Covoarelor și este una dintre cele mai apreciate de turiști.

             Ultima sală este destinată expunerii picturilor bisericești. În Casa Katerinina există o expoziție care prezintă viața și obiceiurile Torlacilor și o "colecție vie de coloranți" este plantată în curte.

Complexul Memorial Balova shuma, Gavril Ghenovo

Complexul Memorial "Balova Shuma" este localizat la aproximativ un kilometru la sud-est de satul Gavril Ghenovo (nord-vestul Bulgariei, districtul Montana).     

            Acesta este un monument din vremea socialismului din Bulgaria și astăzi se regăsește în condiții proaste - plăci despicate și rupte, invadat de tufișuri, statui sparte, etc.

            Singurul lucru care încă mai impresionează este sentimentul energiei și dorința arhitecților, constructorilor, autorităților etc. de a ridica în mijlocul pustietății ceva atât de grandios și spectaculos pentru vremea sa.

            Ceea ce a rămas din complexul memorial și poate fi încă distins printre ruine este: un obelisc, sculpturi (probabil - gherile) și camera pentru focul etern, trei piedestaluri cu versuri eroice etc.

Barajul “Balova shuma”

Barajul "Balova shuma" este situat în apropierea satului Gavril Ghenovo din regiunea Montana. Iazul este privat și permite pescuitul. Aici este locul potrivit pentru pasionații de pescuit unde pot prinde crap, crap alb chinezesc (sau cosaș) sau somn.

Este de asemenea o zonă ideală pe camping.

Piața cu Fântâni Zheravitsa, Montana

            Construcția "Fântânile" din Montana reprezintă o fântână arhitecturală din marmură, cu mai multe cascade, care în lunile calde de vară, pe timp de noapte sunt iluminate în culori atractive. Această fântână se poate admira în piața centrală "Zheravitsa. La unul din capetele bazinului dreptunghiular mare se află un monument grandios. 

            Piața fântânilor este un loc pentru plimbări, odihnă, întâlniri și, în același timp, pentru a marca sărbătorile naționale și locale importante și pentru a organiza celebrări. De jur împrejurul fântânii sunt amplasate locuri de odihnă și se menține o zonă verde constantă în parc. Întrucât zona din jurul lor nu este plană, sunt prevăzute rampe pentru persoanele cu dizabilități. Toate zonele adiacente sunt zone pietonale.

            În vecinătatea Fântânii și pieței există o serie de centre administrative și culturale centrale ale orașului - administrația municipală, Muzeul de Istorie, Teatrul Dramatic "Dragomir Asenov", librăria Geo Milev și altele.

 

Peștera  Mishin Kamyk, Chiprovți

Peșterea este situată între satele Upper și Dolna Lukes (2 km nord-vest de satul Lunca de Sus, pe malul drept al râului Prevalska Augusta), în regiunea Chiproviți din Stara Planina, în parcul cu același nume.

            S-a format în formațiuni calcaroase cenușii din Cretacicul inferior (Aptian). A fost declarată un punct de reper, cu o suprafață totală de 0,5 hectare.

            Peștera este renumită pentru numeroasele sale formațiuni cristaline albe și bazine subterane, dar nu a fost studiată. Este conservată pentru a se evita distrugerea și devalizarea.

            Formațiunile sunt în principal stalagmite și iazuri de zgură. Există depuneri groase de lut pe fundul întregii peșteri și apă care picură.

Peștera are imagini frumoase, fiind o cameră mare cu coloane înalte. Merită vizitată oricând.

            În stânga este o galerie mică cu stalactite foarte subțiri, printre care trebuie să treceți cu mare atenție. Datorită faptului că este ușor accesibilă, peștera este destul de zgâriată, dar are locuri frumoase. Este accesibil tuturor. Trebuie doar să fiți atenți, să nu vă cădeți în vreo groapă, făcută pentru vânătoare.

            Vizita poate dura între 20 de minute și 4 ore, în funcție de dorința fiecăruia de a ajunge sau nu în galeria cu stalactite. Peștera lasă o impresie de ansamblu frumoasă, fără a fi însă comparată cu cele mai frumoase peșteri.

Expoziția arheologică “Lapidarium”, Montana

Expoziția arheologică Lapidarium este un loc în care specialiștii au sortat pietrele după importanța arheologică - statui, plăci de piatră cu epigrafe, detalii arhitecturale precum coloane, frize.

            Deschisă în 2001, Expoziția Lapidarium face parte integrantă din Muzeul de Istorie din Montana.

            Expoziția arheologică se desfășoară în parcul frumos al Grădinii Priest din apropierea bisericii "Sf. Chiril și Metodiu ", la doar câteva minute distanță de Casa Mihailov.

            Expoziția Lapidarium cuprinde cincizeci și șase de monumente arheologice descoperite în regiune. Se pot vedea aici inscripții aproape invizibile și monumente care reprezintă singura sursă care ne oferă informații despre, și stau mărturie istoriei și culturii oamenilor care au trăit odinioară pe aceste meleaguri. Inscripțiile oferă informații despre cultura și istoria regiunii din perioada de după secolul al II-lea, epoca noastră.

            Sunt expuse multe artefacte care stau mărturie credinței și închinării la zeii vechi a locuitorilor acelor vremuri - zeița Diana (protectoarea și patronul orașului Montana), Apollo, Hygeia și alții.

            Unele dintre exponate atestă diferiți împărați romani, conducători și alți lideri care au purtat la un moment dat războaie în provincia Moesia de Jos și în regiune. S-au descoperit în regiune și armuri și obiecte militare.

            Monumentele au fost declarate obiective cu valoarea istorică și culturală, și oamenii de știință și arheologii desfășoară diverse expediții științifice pentru cercetarea lor, cu scopul de a clarifica originea și informațiile despre ele.

 

Hotel Montana

Adresă: Bdul. "3-ti Mart" 120, 3400 Montana Center, Montana,

Telefon: +359 96 300 404

Hotel Vesta

Adresă: ul. "Tzar Samuil" 10, 3400 Montana Center, Montana, Bulgaria

Telefon: +359 96 305

Pizza V Max

Adresă: Montana, Ekzarh Antim I St 1

Telefon: : +359 96 307 114

Restaurant Marabu

Adresa: ul. "Tzar Boris III" 4, 3400 Montana Center, Montana

Telefon: +359 87 611 3334

Hotel Kiprovets

Adresa: Ivan Stanislavov, 3460 Chiproviți

Telefon: +359 88 685 3311

Hotel Torlatsite

Adresa: Str. Vitosha 3460, 3460 Chiproviți

Telefon: +359 88 789 2790

UE RO GOV INTERREG