Traseu Plevna

Prevna
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 300 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 34 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – MTB

Ruta traseului este Plevna – Brestovets – Bohot – Tucenița – Plevna

            Traseul de 1 zi pleacă din Plevna din zona Druzhba și coboară pe drumul național 35 înspre satul Brestovets și apoi Bohot.

            De la Bohot pornim în sus spre nord înspre Tucenița. Traseul nostru trece prin zona barajului Toteblen și ajunge la lacul Tucenița.

            Din satul Tucenița urcăm spre nord înapoi spre Plevna, de-a lungul râului Tuchenița, trecând prin zona naturală protejată Kaylak, și ajungem în parcul Emil Dimitrov din Plevna, unde se termină traseul nostru.

Obiective turistice din zonă

Zona protejata Kailaka, Plevna

Parcul "Kailaka" este situat la sud de centrul orașului Plevna. La inițiativa generalului Ivan Vinarov, a fost declarat zonă protejată. Parcul se bucură de o faună și o floră bogate în multe specii de animale și plante protejate.

            Parcul Kailaka este situat în valea carstică purslane, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 mii de hectare.

Canionul natural al râului găzduiește o floră și o faună diversificate, cu plante unice pentru Bulgaria și pentru Balcani, precum și multe păsări și mamifere incluse în Cartea Roșie a Bulgariei.

            În această zonă au trăit animale preistorice și alte creaturi cu milioane de ani în urmă, iar în cea mai mare din stâncile de calcar, sunt încă vizibile organisme fosile ale unor vietăți acvatice antice.

            Parcul Kailaka oferă o combinație unică de oportunități de drumeții, recreere și divertisment. Pietrele abrupte, cu înălțimi de peste 40 - 50 de metri, sunt excelente pentru practicarea alpinismului. Există iazuri și baraje, bărci și bărci cu pedale, piscine, hoteluri, baruri, cafenele, restaurante, discoteci, terenuri de joacă, terenuri de tenis, grădină zoologică și un restaurant unic, construit în întregime într-o peșteră.

            Parcul este de asemenea, un teatru de vară pentru orașul Pleven și aici există, de asemenea, Muzeul Vinului din Bulgaria.

            La intrarea în parc se întind ruinele cetății antice Storgozia. Există 3 baraje de mici dimensiuni (inclusiv numele istoric "toporul Totlebenov") și iazuri artificiale.

Muzeul peșteră al vinului, Plevna

Muzeul Vinului din Plevna este situat într-o peșteră din parcul Kaylaka, lângă barajul "Totlebenov val".

            A fost deschis în anul 2008 ca proiect comun al unei echipei de arhitecți, designeri și oenologi bulgari și francezi.

            Expoziția muzeală cuprinde peste 7.000 de sticle vechi și peste 6.000 de sticle de vin modern, butoaie, recipiente și unelte de diferite vârste utilizate pentru prepararea, condimentarea, servirea și consumul vinului.

            La Muzeul Vinului din Plevna vizitatorii vor primi informații și sfaturi utile, sub forma unor prelegeri susținute de specialiști și vor avea posibilitatea (la cost suplimentar) să încerce câteva dintre vinurile de aici.

            Adresa Muzeului Vinului este Parcul Național Kailaka, "Totlebenov val" 1, Plevna.

Podul Vechi Peste Râul Vit, Plevna

Evenimentele din perioada revoluției naționale bulgare pentru renaștere și războiului ruso-turc din 1877-1878 ocupă un loc special în istoria bogată a orașului Plevna.

            A fost un moment de progres economic, o dezvoltare intensă a infrastructurii urbane și rurale, o înflorire a activităților culturale și educaționale, o participare activă la revoltele ecleziastice și la războiul pentru eliberarea națională.

            Principala parte a economiei orașului a fost ocupată de creșterea bovinelor, agricultură, viticultură, artizanatul tradițional cum ar fi prelucrarea pieilor și vopsirea, precum și comercializarea de cereale și bovine.

            Orașul se afla în zona centrală kaza a sangeacului Ruse.

            Construcția podului este legată de proiectul pașei Mithad - un guvernator activ și ambițios al sangeacului.

            Proiectul prevedea dezvoltarea unei rețele rutiere în provincia Dunavski ca un pas important pentru dezvoltarea comerțului, comunicațiilor și transportului de mărfuri și de călători.

            Odată cu construcția rețelei de drumuri, Plevna a fost conectată - prin intermediul drumurile principale - cu Ruse, Sofia, Lovech, Svishtov, Nicopole și alte centre administrative din guvernorat (wilayah).

Complexul Bulgar Național al Renașterii, Plevna

Complexul Renașterii este ultimul loc din Plevna în care s-a păstrat arhitectura perioadei Renașterii.

            Este situat chiar în centrul orașului Plevna.

            Un lucru interesant despre complex este că în loc să expună expozițiile muzeului de istorie, localnicii și vizitatorii orașului sunt întâmpinați de decorațiuni interioare autentice și o bucătărie tradițională bulgară în tavernele complexului.

Teatrul Dramatic Ivan Radoev, Plevna

Teatrul dramatic Ivan Radoev, fondat în 1919, este situat în centrul zonei pietonale.

            Încă de la înființare, teatrul a jucat un rol important în viața culturală din Plevna și din Bulgaria.

            Teatrul de la Plevna a fost înființat în urmă cu 84 de ani, însă începuturile sale trebuie urmărite într-o perioadă anterioară - în perioada Renașterii naționale, încă din 1869, când poporul a cărui "îmbătare" și înflăcărare pentru cultură a renăscut și cetățenii orașului Plevna obișnuiau să pună în scenă "Suferința îndelungă a Genovevei" în sălile de clasă ale școlii Sf. Nicolae.

City Hotel

Adresa: Plevna, str. Stoyan Zaimov nr. 2

Telefon: 00359 64 830 800

Hotel Balkan

Adresa: Plevna, str. Ruse nr. 85

Telefon: +359 878 78 09 61

Restaurant cu specific tradițional bulgăresc „Megdana”

Adresa: Plevna, str. Doyran nr. 158

Telefon: 00359 878 797 974

Pizzeria „Cantonata”

Adresa: Plevna, str. Emil Dimitrov nr. 54

Telefon: 00359 879 820 320

Peștera Devetashka - una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din Bulgaria

Bulgaria este o țară cu peșteri frumoase, chiar printre cele mai frumoase din Europa dacă ne raportăm la aspectul sublim al peșterii Devetashka.

Devetashka este o peșteră carstică aflată la circa 7 km vest de Letnița și 15 km nord-est de Loveci, în apropierea satului Devetaki, pe malul estic la râului Osăm, în Bulgaria. Peștera a fost locuită de oamenii preistorici. În prezent este gazda unei colonii de aproape 30.000 de lilieci.

Devetashka, de dimensiuni impresionante, mai este cunoscută și sub denumirile locale de Oknata sau Maarata și se distinge prin forma sa aparte, care include 7 găuri de diferite dimensiuni în tavanul peșterii.

În prezent face parte dintr-un parc public care mai include o cascadă. Formată prin dizolvarea rocilor solubile, peștera conține doline, un râu subteran, numeroase pârâuri, stalactite, stalagmite și cupole maiestuoase. Intrarea are 35 m lățime și 30 m înălțime. Peștera se lărgește după 40 m, formând o sală spațioasă cu o suprafață de 2.400 m² și o înălțime de 60 m. Mai multe deschideri în tavan permit luminii naturale să pătrundă în interior.

Descoperită în 1921, excavațiile au început în 1950 și au relevat ocuparea continuă de către oameni încă din Paleolitic. Cele mai vechi urme ale prezenței umane datează din Paleoliticul Mijlociu, acum circa 70.000 de ani. Tot aici s-a descoperit o sursă bogată de obiecte din perioada Neolitică 6.000-4.000 î.e.n.

Peștera Devetashka găzduiește exemplare din 15 specii de lilieci, iar în timpul sezonului de reproducere (în iunie și iulie), este închisă, tocmai pentru a proteja coloniile de lilieci și procesul acestora de înmulțire.

Devetashka poate fi vizitată în intervalul orar 8:00 – 20:00, (exceptând lunile iunie și iulie), iar biletul de acces costă 3 leva/persoană.

 

Localizare

Dacă pleci din București către Devetashka, vei avea de parcurs o distanță de 212 kilometri, așadar un drum de aproape 3 ore și jumătate. De la Ruse mai sunt 136 de kilometri până la Devetashka, vei trece prin Aleksandrovo și te vei opri în vecinătatea satului Devetaki din comuna Loveci.

Peștera este localizată la circa doi kilometri de satul Devetaki. Este accesibilă din Drumul Național 301 printr-un drum neasfaltat de circa 400 de metri și un pod de beton.

 

De vizitat în apropiere de Devetashka

Dacă ți-ai propus să explorezi și împrejurimile Peșterii Devetashka, există o serie de atracții pe care le poți lua în considerare.

Cascadele Krushuna sunt la o distanță de 16 kilometri de Devetashka și se numără printre principalele atracții turistice ale zonei. Găsești parcare în apropiere, dar și terase și alte facilități, iar pentru a ajunge la frumoasele cascade, trebuie să urmezi traseul roșu.

Peștera Stalbitsata poate fi vizitată după un drum de aproximativ 35 de minute de la Devetashka. Poate fi accesată pe o singură cale și anume un rând destul de generos de trepte care coboară în unica galerie a acesteia. Peștera este foarte frumoasă și are la capătul său o stâncă unde se pot observa formațiuni cu adevărat speciale, însă trebuie să ai noroc de soare, întrucât peștera nu este iluminată artificial, iar singura sursă de lumină este punctul de acces.

Orasul Lovech este la un drum de aproximativ 20 km de Devetashka, fiind totodată unul dintre locurile în care ai putea petrece o noapte înainte să te îndrepți către alte atracții din această zonă a Bulgariei. Poți vizita Fortăreața de la Lovech, dar și Podul acoperit sau Gradina Zoologică de aici.

UE RO GOV INTERREG