Traseu Plevna

Prevna
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 300 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 34 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – MTB

Ruta traseului este Plevna – Brestovets – Bohot – Tucenița – Plevna

            Traseul de 1 zi pleacă din Plevna din zona Druzhba și coboară pe drumul național 35 înspre satul Brestovets și apoi Bohot.

            De la Bohot pornim în sus spre nord înspre Tucenița. Traseul nostru trece prin zona barajului Toteblen și ajunge la lacul Tucenița.

            Din satul Tucenița urcăm spre nord înapoi spre Plevna, de-a lungul râului Tuchenița, trecând prin zona naturală protejată Kaylak, și ajungem în parcul Emil Dimitrov din Plevna, unde se termină traseul nostru.

Obiective turistice din zonă

Zona protejata Kailaka, Plevna

Parcul "Kailaka" este situat la sud de centrul orașului Plevna. La inițiativa generalului Ivan Vinarov, a fost declarat zonă protejată. Parcul se bucură de o faună și o floră bogate în multe specii de animale și plante protejate.

            Parcul Kailaka este situat în valea carstică purslane, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 mii de hectare.

Canionul natural al râului găzduiește o floră și o faună diversificate, cu plante unice pentru Bulgaria și pentru Balcani, precum și multe păsări și mamifere incluse în Cartea Roșie a Bulgariei.

            În această zonă au trăit animale preistorice și alte creaturi cu milioane de ani în urmă, iar în cea mai mare din stâncile de calcar, sunt încă vizibile organisme fosile ale unor vietăți acvatice antice.

            Parcul Kailaka oferă o combinație unică de oportunități de drumeții, recreere și divertisment. Pietrele abrupte, cu înălțimi de peste 40 - 50 de metri, sunt excelente pentru practicarea alpinismului. Există iazuri și baraje, bărci și bărci cu pedale, piscine, hoteluri, baruri, cafenele, restaurante, discoteci, terenuri de joacă, terenuri de tenis, grădină zoologică și un restaurant unic, construit în întregime într-o peșteră.

            Parcul este de asemenea, un teatru de vară pentru orașul Pleven și aici există, de asemenea, Muzeul Vinului din Bulgaria.

            La intrarea în parc se întind ruinele cetății antice Storgozia. Există 3 baraje de mici dimensiuni (inclusiv numele istoric "toporul Totlebenov") și iazuri artificiale.

Muzeul peșteră al vinului, Plevna

Muzeul Vinului din Plevna este situat într-o peșteră din parcul Kaylaka, lângă barajul "Totlebenov val".

            A fost deschis în anul 2008 ca proiect comun al unei echipei de arhitecți, designeri și oenologi bulgari și francezi.

            Expoziția muzeală cuprinde peste 7.000 de sticle vechi și peste 6.000 de sticle de vin modern, butoaie, recipiente și unelte de diferite vârste utilizate pentru prepararea, condimentarea, servirea și consumul vinului.

            La Muzeul Vinului din Plevna vizitatorii vor primi informații și sfaturi utile, sub forma unor prelegeri susținute de specialiști și vor avea posibilitatea (la cost suplimentar) să încerce câteva dintre vinurile de aici.

            Adresa Muzeului Vinului este Parcul Național Kailaka, "Totlebenov val" 1, Plevna.

Podul Vechi Peste Râul Vit, Plevna

Evenimentele din perioada revoluției naționale bulgare pentru renaștere și războiului ruso-turc din 1877-1878 ocupă un loc special în istoria bogată a orașului Plevna.

            A fost un moment de progres economic, o dezvoltare intensă a infrastructurii urbane și rurale, o înflorire a activităților culturale și educaționale, o participare activă la revoltele ecleziastice și la războiul pentru eliberarea națională.

            Principala parte a economiei orașului a fost ocupată de creșterea bovinelor, agricultură, viticultură, artizanatul tradițional cum ar fi prelucrarea pieilor și vopsirea, precum și comercializarea de cereale și bovine.

            Orașul se afla în zona centrală kaza a sangeacului Ruse.

            Construcția podului este legată de proiectul pașei Mithad - un guvernator activ și ambițios al sangeacului.

            Proiectul prevedea dezvoltarea unei rețele rutiere în provincia Dunavski ca un pas important pentru dezvoltarea comerțului, comunicațiilor și transportului de mărfuri și de călători.

            Odată cu construcția rețelei de drumuri, Plevna a fost conectată - prin intermediul drumurile principale - cu Ruse, Sofia, Lovech, Svishtov, Nicopole și alte centre administrative din guvernorat (wilayah).

Complexul Bulgar Național al Renașterii, Plevna

Complexul Renașterii este ultimul loc din Plevna în care s-a păstrat arhitectura perioadei Renașterii.

            Este situat chiar în centrul orașului Plevna.

            Un lucru interesant despre complex este că în loc să expună expozițiile muzeului de istorie, localnicii și vizitatorii orașului sunt întâmpinați de decorațiuni interioare autentice și o bucătărie tradițională bulgară în tavernele complexului.

Teatrul Dramatic Ivan Radoev, Plevna

Teatrul dramatic Ivan Radoev, fondat în 1919, este situat în centrul zonei pietonale.

            Încă de la înființare, teatrul a jucat un rol important în viața culturală din Plevna și din Bulgaria.

            Teatrul de la Plevna a fost înființat în urmă cu 84 de ani, însă începuturile sale trebuie urmărite într-o perioadă anterioară - în perioada Renașterii naționale, încă din 1869, când poporul a cărui "îmbătare" și înflăcărare pentru cultură a renăscut și cetățenii orașului Plevna obișnuiau să pună în scenă "Suferința îndelungă a Genovevei" în sălile de clasă ale școlii Sf. Nicolae.

City Hotel

Adresa: Plevna, str. Stoyan Zaimov nr. 2

Telefon: 00359 64 830 800

Hotel Balkan

Adresa: Plevna, str. Ruse nr. 85

Telefon: +359 878 78 09 61

Restaurant cu specific tradițional bulgăresc „Megdana”

Adresa: Plevna, str. Doyran nr. 158

Telefon: 00359 878 797 974

Pizzeria „Cantonata”

Adresa: Plevna, str. Emil Dimitrov nr. 54

Telefon: 00359 879 820 320

UE RO GOV INTERREG