Traseu Podari - Segarcea - Retur

Dolj
Avansati
  • Nivel – mediu/avansați
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 66 km
  • Total urcare verticală – 220m
  • Suprafață – pavat/nepavat, pietriș
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

            Este un traseu pe malul Jiului. Plecăm cât mai dimineața pe E79 înspre satul Podari traversând Jiul, iar de aici părăsim E79 și intrăm pe DJ561 și coborâm spre sud înspre orașul Segarcea, trecând prin satele Livezi și Gura Văii. În traseul nostru trecem pe lângă Crama Domeniul Coroanei Segarcea, pe care o și putem vizita. Părăsim Segarcea și intrăm pe DJ561B înspre satul Drănic și continuăm să pedalăm până ajungem la Padea, satul care este și punctul din care vom porni pe traseul de întoarcere către Podari.

            Traseul de întoarcere se întinde de-a lungul Jiului înspre satul Foișor, pe un drum de pietriș, care continuă de-a lungul malului Jiului și urcă trecând prin satele Bâzdâna. Și comuna Țuglui. De aici intrăm din nou pe asfalt pe DJ561 înspre Gura Văii, apoi Livezi. Ieșim pe E79 și mergem înspre Podari.

Obiective turistice din zonă

Crama Domeniul Coroanei Segarcea

Domeniul Coroanei Segarcea face parte dintr-o poveste veche de un secol al un destin neliniștit.

            Segarcea - "ținutul visurilor", așa cum prezic rădăcinile sale latine - este unul dintre cele douăsprezece domenii pe care Casa Regală a României le-a preluat în administrație în timpul lui Carol I, regele României, în 1884, prin decizia Parlamentului. Acesta a fost modul în care a fost înființată Administrația Domeniilor Regale (ADC).

            Rolul domeniilor regale a fost acela de a sprijini financiar Casa Regală, dar și de a deveni noduri agricole în avangarda tehnologiei și knowhow-ului.

            Printre aceste domenii, ținutului Segarcea i s-a atribuit rolul de pordgorie și cramă-vinărie, sub supravegherea unor agronomi și viticultori distinși, coordonați de Florian Davidescu și Dobre Rădulescu.

            De atunci, vinurile Domeniului Coroanei Segarcea au însoțit regii și oamenii de stat la recepții diplomatice și au asistat la scrierea istoriei, ca un slujitor credincios.

            Astăzi, 60% din cele 300 ha ale plantației sunt destinați soiurilor negre și 40% soiurilor albe. Podgoriile Segarcea beneficiază de o localizare extrem de favorabilă pentru crearea vinurilor cu caracter puternic, fiind situate în dreptul paralelei 44º, în Oltenia, la 25 km sud de Craiova și la 70 km nord de Dunăre.

UE RO GOV INTERREG