Traseu Silistra

Silistra
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 280 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 65 km
  • Suprafață – pavată/nepavată
  • Tip bicicletă – MTB

Ruta Traseului este Silistra – Aidemir – Polkonivk Lambrinovo – Kalipetrovo – Silistra

           Un traseu ușor si scurt pentru începători, familii, copii si persoane cu dezabilitați care vor sa petreacă o zi in aer liber. Plecarea si întoarcerea este in Silistra la punctul de trecere a frontierei.

            Traseul pleacă de-a lungul graniței naturale a Bulgariei cu România formată de fluviul Dunărea si urmează cursul Dunării înspre ieșirea din oraș.

            Pornim apoi pe șoseaua care duce în satul Aidemir si după ce trecem satul traversam drumul național 21 si o luam spre sud, înspre satul Polkovnic Lambrinovo.

            Interesant despre acest sat este faptul ca intre anii 1913 – 1940 întreaga populație de aici era romana întrucât satul a făcut parte plasa Silistra a județului Durostor din Romania.         

De aici traseul nostru merge spre est, intra pe șoseaua 218 si merge in sus spre nord. Părăsim rapid acest drum si o luam spre est pentru a ne intersecta cu drumul național 21. În satul Kalipetrovo părăsim drumul național si pornim înspre Silistra pe drumul 213 care ne duce pana in bulevardul Veliko Tărnovo din Silistra.

Obiective turistice din zonă

Parcul Dunărea, Silistra

Parcul Dunării este prima grădină publică și parc pe malul Dunării din Bulgaria.

            Parcul a fost creat acum 100-150 de ani și a fost menționat pentru prima dată în 1870 în ziarul "Turcia".

            Parcul este gazda unor specii unice protejate și marcate cu semne diferite, astfel încât să diferențieze de ceilalți copaci.

            Pe promenada care pornește de la intrarea în parc și continuă înspre Dunăre, există o mulțime de bănci și o mare varietate de copaci.

                        "Tunelul" este un șir de castani grupați împreună în formă de tunel. În timpul verilor, parcul este un loc minunat pentru relaxare, cu o briză rece venind dinspre Dunăre.

În partea estică a parcului de pe malul Dunării se află hotelul "Drustar", care pune la dispoziția turiștilor o piscină mare și plimbări lungi barca pe Dunăre.

            Parcul Dunării are 3 locuri de joacă, o fântână cu broaște, pelicani de bronz peste tot și chiar un monument al lui Georgi Mamarchev, dar farmecul său este dat de ruinele castelelor vechi care semănau cu cocoașe uriașe de cămilă de-a lungul coastei. Seara, oamenii vin să privească apusul deasupra râului și vasele care trec.

Monumentul Regimentului 31 “Iron” din Silistra

Acest monument din Silistra este dedicat eroismului de care au dat dovadă membrii Regimentului 31 de Infanterie în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Regimentul a fost înființat imediat după eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. La început a fost stabilit în Varna, dar în 1904 a fost mutat la Silistra.

            Regimentul a participat la cel de-al Doilea Război Mondial pentru a întări forța Diviziei 12 de Infanterie a primei armate bulgare și și-a câștigat numele de "fier" în timpul bătăliilor de lângă Drava, Mur și satul Yastrebtsi.

 

Moscheea Kurshumlu

Moscheea Kurshumlu din Silistra este situată în partea centrală a orașului. Este declarată un monument de cultură de importanță locală.

            Clădirea a fost construită în primele decenii ale secolului al XVI-lea și reflectă cel mai bine măiestria arhitecților Osman. Și-a luat numele după straturile de plumb care acoperă cupola.

            La fel ca în cazul tuturor moscheilor construite sub dinastia Osman, moscheea Kurshumlu este îndreptată către Meka.

Mănăstirea Pkrov, Aidemir

Mănăstirea Pokrov din Aydemir este o mănăstire de călugărițe, la doar câțiva km distanță de orașul Silistra.

            Mănăstirea poate fi accesată virând la stânga de pe drumul principal Ruse-Silistra.

            Construită în 1996, zidurile bisericii au fost pictate în octombrie 2001 de către patru studenți. Catapeteasma include atât sfinții creștini tradiționali cât și portretele a 12 sfinți locali de la Durostorum. În interiorul mănăstirii se găsesc moaștele unuia dintre aceștia - Sf. Thezi.

            Unică pentru mănăstirea Aydemir este și colecția de recipiente de sticlă din întreaga lume - sticle de dimensiuni diferite cu crucifixe artizanale în interior.

Sanctuarul Sabri Hyuseyin (Softa Baba)

Sabri Huiseyin a trăit de la sfârșitul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea și a venit, probabil, din Buhara. În prima jumătate a secolului al XIX-lea a fost unul dintre cei mai respectați șeici Naqshbandi din Turtucaia și din regiune. Mărturie pentru asta stă altarul său (turcă - tekke) - o clădire octogonală din piatră, ridicată la mijlocul aceluiași secol. La altar există și o 'sală de dans' (semahane), care este de asemenea octogonală, dar care este construită din cărămizi și grinzi, probabil din al doilea trimestru al secolului al XIX-lea.

            Astăzi, Sabri Huseyin Turbe (cunoscută și sub denumirea de "Softa Baba Teke") este una dintre clădirile emblematice din Turtucaia, iar locul este adesea vizitat de turiști și musulmani (în principal din comunitatea Kizilbashis pentru ritualurile legate de Ashura) și de pelerinii creștini care caută o vindecare.

 

Hotel „Drustar”, Silistra

Adresa: str. "Kapitan Mamarchev" nr. 10

Telefon: 00359 86 812 200

Hotel de familie „Silistra”

Adresa: str. "Dobrudzha" 41

Telefon: 00359 86 833 033

Restaurant Riverside, Silistra

Adresa: str. "Geno Cholakov" 1

Telefon: 00359 89 854 6458

Restaurant Sweetness, Silistra

Adresa: str. "Pristanishtna" 1

Telefon: 00359 89 455 7698

UE RO GOV INTERREG