Traseu Veliko Tarnovo - Dryanovo Monastery

Veliko Tarnovo
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 500 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 38 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Veliko Tărnovo – Semșevo - Kereka – Dreanovo – Mănăstirea Dryanovo

            Este un traseul relaxant de 1 zi, pentru cei începători, familii cu copii, și persoane cu dizabilități.

Se pleacă din Veliko Tărnovo din zona barului Petleto, traversăm zona industrială de vest și părăsim orașul îndreptându-ne spre satul Șemșevo. Înainte de intrarea în acest sat vom traversa râul Yantra. Din Șemșevo o luăm în jos spre sud și ținem șoseaua principală care ne duce prin satul Kereka.

            De aici, ne continuăm drumul și mai mult spre sud până ce părăsim șoseaua 303 și intrăm pe șoseaua 609 care ne duce spre est înspre orașul Dranovo.

            Vom intra aici pe E85 și pornim din nou spre sud înspre localitatea  Tsinga de unde mai avem aproximativ până la finișul traseului, Mănăstirea Dryanovo.

            De aici vom fi preluați de echipa organizatoare pentru a ne întoarce la Veliko Tărnovo.

Obiective turistice din zonă

Mănăstirea Dreanovo

Mănăstirea din Dryanovo "Sfântul Arhanghel Mihail" este situată în pitorescul defileu al râului Dryanovo, la 4 km distanță de orașul Dryanovo, la 14 km distanță de Gabrovo și la 24 km distanță de orașul istoric Veliko Tărnovo.

            Mănăstirea Dryanovo a fost înființată la sfârșitul secolului al XII-lea și începutul secolului al XIII-lea, fiind inițial localizată la aproape 2 km de complexul actual al mănăstirii.

            Mănăstirea era unul dintre principalele centre ale Hesychasmului și a folosit drept adăpost multor călugări în secolul al XIV-lea.

            Mănăstirea sfântă a fost distrusă de trupele otomane invadatoare la sfârșitul secolului al XIV-lea. Ulterior, a fost reconstruită într-un loc nou în zona, și cunoscută popular sub denumirea de "Marele Sf. Arhanghel". Din păcate, a doua mănăstire a împărțit soarta crudă a primei.

            Mănăstirea Dryanovo a fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea în locul unde se poate vizita astăzi. De fapt, la acea vreme au fost construite și o biserică și o mică capelă "Adormirea Maicii Domnului". În plus, o școală funcționa în aceeași perioadă.

Istoria mănăstirii Dryanovo este strâns legată de luptele națiunii Bulgariei pentru eliberare.

Biserica Sf. Dimitrie din Thessaloniki, Veliko Tărnovo

Biserica Sf. Dimitrie din Thessaloniki (Sveti Dimitar Solunski) este o biserică ortodoxă bulgară medievală din orașul Veliko Tărnovo. Este situat la poalele din partea de nord-est a dealurilor Trapezitsa și Tsarevets, pe malul drept al râului Yantra, în exteriorul fortificațiilor medievale ale orașului (la granițele cartierului Asenov din orașul Veliko Tărnovo de azi). În trecut, biserica făcea parte dintr-o mănăstire mare.

            Biserica a fost distrusă în mai multe rânduri (în secolul XIII, în secolul al XIX-lea), dar a fost restaurată din nou. Ultima reconstrucție este din perioada 1977-1985 iar fundația sunt rămășițele arhitecturale disponibile și exemplul bisericilor Bulgaria din aceeași perioadă care s-au păstrat mai bine.

Muzeul Închisoare, Veliko Tărnovo

Muzeul Închisoare din Veliko Tărnovo se află în Piața Saedinenie, din apropierea Muzeului Renașterii Bulgare și Adunării Constitutive și Muzeului de Istorie Contemporană.

Clădirea muzeului datează din secolul al XIX-lea și a fost folosită ca închisoare până în 1954.

            Construcția este realizată din pietră și are un parter, două etaje superioare, două curți interioare înconjurate de ziduri înalte și câteva clădiri de serviciu.

            Expoziția muzeului se află la parter și la etajul 1 și reproduce atmosfera adevărată a închisorii cu celulele restaurate, unde mulți revoluționari celebri au fost închiși și torturați.

            Sunt afișate și instrumentele de tortură.

 

Muzeul arheologic, Veliko Tărnovo

Muzeul arheologic din Veliko Tărnovo găzduiește expoziția "Veliko Tărnovo - capitala Bulgariei între sec XII - XIV", unde este expusă istoria și cultura veche de o mie de ani a regiunii Tărnovo, accentul punându-se însă pe perioada celui de-al doilea regat bulgar.

            Expoziția a fost creată la 16 noiembrie 1985 și a avut legătură cu aniversarea de 800 de ani de la revolta lui Assen și Petru.

            Adresa Muzeului Arheologic Veliko Tărnovo este Str. Ivanka Boteva nr. 2, Veliko Tărnovo.

Spectacolul audio-vizual de Sunet și Lumini, Veliko Tărnovo

Show-ul "Tsarevgrad Turnov - Sound and Light" este un spectacol audiovizual fascinant desfășurat într-o seară de vară în orașul Veliko Tărnovo. Văzute din zona de intrare în oraș, clădirile și zidurile castelului din Tsarevets sunt scăldate în culori vibrante, iar schimbările culorilor sunt însoțite de muzică. Se folosesc trei lasere, lumini multicolore, muzică dramatică și clopote bisericești pentru a spune povestea căderii orașului Tărnovo sub dominație otomană, precum și alte momente cheie din istoria Bulgariei.

            Întregul spectacol durează aproximativ 20 de minute. Se organizează în Tsarevets încă din anul 1985, când a fost sărbătorită aniversarea a 800 de ani de la revolta lui Asen și a lui Petru. A fost proiectat și planificat de o echipă mixtă bulgaro-cehoslovacă condusă de Valo Radev și Jaromir Hnik.

Turnul Baldwin, Veliko Tărnovo

Turnul Baldwin este situat în cadrul Muzeul de Arhitectură Tsarevets din orașul Veliko Tărnovo. Numele de Turnul Baldwin este asociat cu legenda, conform căreia aici a fost închis și apoi a murit împăratul latin Baldwin (Baudouin) din Flandra, capturat de țarul bulgar Kaloyan după lupta de la Adrianopole din 1205.

            Turnul Baldwin se înalță în partea de sud-est a cetății Tsarevets din Veliko Tărnovo, aproape de poarta Frenkhisarska. Complexul are o conexiune cu singura sursă de apă din afara zidurilor orașului. Lângă intrare, turnul medieval păzea rezervoarele de apă. Lângă turn se află scara sudică care coboară într-o groapă de filtrare. Scara avea o lățime de 1,75 m și a fost închisă între doi pereți paraleli.

            Turnul modern care poate fi vizitat azi a fost reconstruit în anul 1933 după designul arhitectului Alexander Rashenov, păstrând asemănarea cu turnul conservat, în apropiere de orașul Ruse, în cetatea Cherven.

Park Hotel Dryanovo

Adresă: Stadium Square, Dryanovo 5370

Telefon: +359 67 672 245

Pizza Neapoletana

Adresă: Stefan Stambolov 36, 5370 Dryanovo

Telefon:+359 88 247 6091

Hotel Premier

Adresa: ul. "Sava Penchev" 1, 5000 Veliko Tarnovo Center, Veliko Tărnovo

Telefon: +359 62 615 555

RESTAURANT PREMIER, Veliko Tarnovo

Adresa: ul. "Sava Penchev" 1, 5000 Veliko Tarnovo Center, Veliko Tarnovo

Telefon: +359 62 615 555

Hotel Play

Adresa: 2 Rafael Mihailov , "Rafael Mihaylov" 2, 5000 Veliko Tarnovo Center

Telefon: +359 88 280 9000

UE RO GOV INTERREG