Traseu Veliko Tarnovo - Manastirea Kilifarevski - Retur

Veliko Tarnovo
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 220 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 48 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – MTB

 

Ruta traseului este Veliko Tărnovo – Debeleț – Plakovo – Golemanite – Mănăstirea Kilifarevski și retur

 

Traseul de începători de 45 de km pleacă din Zona Industrială de Vest din Veliko Tărnovo și o ia spre sud, traversând râul Yantra. Pedalăm de-a lungul râului Belitza și coborâm înspre orașul Debeleț și de aici urmăm drumul județean 551, coborând și mai mult spre sud și trecem pe lângă Centrul Acvatic Plakovo din satul cu același nume.

            De aici părăsim drumul județean și pornim spre vest înspre satul Goleanți, pedalăm apoi spre satul Natovți, iar de aici o luăm în jos spre sud pentru a ajunge la Mănăstirea Kilifarevski, punctul de finiș al traseului.

            Drumul până la Mănăstire este pavat și păstrat în condiții bune, chiar dacă se iese de pe șoseaua principală.

            Aici ne vom reculege și ne vom odihni puțin. În zonă se găsesc și câteva localuri unde putem mânca și servi ceva de băut înainte să începem drumul înapoi la Veliko Tărnovo.

Obiective turistice din zonă

Mânăstirea Kilifarevski

Arhitectura sa confortabilă din secolul al XIX-lea cu verande din lemn este înșelătoare. În trecutul său medieval, mănăstirea Kilifarevski era o instituție mare.

            A fost fondată în 1348 de Teodosie din Tărnovo, una dintre cele mai strălucite minți ale Bulgariei, care a promovat Hesychasmul, o învățătură mistică care vizează mântuirea prin meditație. În acest context, mănăstirea Kilifarevski a devenit un centru religios major, cu un scriptoriu ocupat și o școală care se mândrește cu studenți ca Evtimiy, care urma să devină ultimul patriarh al Bulgariei înainte de căderea otomanilor și viitorul mitropolit al Kievului. Toți trei au devenit mai târziu sfinți.

            Când au venit otomanii, mănăstirea a fost considerată atât de importantă încât regele însuși a donat bani pentru fortificațiile sale, fără nici un folos. Mănăstirea a revenit la viață în secolul al XV-lea și a fost din nou distrusă când a adăpostit rebelii bulgari în 1596.

Biserica Sf. Dimitrie din Thessaloniki, Veliko Tărnovo

Biserica Sf. Dimitrie din Thessaloniki (Sveti Dimitar Solunski) este o biserică ortodoxă bulgară medievală din orașul Veliko Tărnovo. Este situat la poalele din partea de nord-est a dealurilor Trapezitsa și Tsarevets, pe malul drept al râului Yantra, în exteriorul fortificațiilor medievale ale orașului (la granițele cartierului Asenov din orașul Veliko Tărnovo de azi). În trecut, biserica făcea parte dintr-o mănăstire mare.

            Biserica a fost distrusă în mai multe rânduri (în secolul XIII, în secolul al XIX-lea), dar a fost restaurată din nou. Ultima reconstrucție este din perioada 1977-1985 iar fundația sunt rămășițele arhitecturale disponibile și exemplul bisericilor Bulgaria din aceeași perioadă care s-au păstrat mai bine.

Muzeul Închisoare, Veliko Tărnovo

Muzeul Închisoare din Veliko Tărnovo se află în Piața Saedinenie, din apropierea Muzeului Renașterii Bulgare și Adunării Constitutive și Muzeului de Istorie Contemporană.

Clădirea muzeului datează din secolul al XIX-lea și a fost folosită ca închisoare până în 1954.

            Construcția este realizată din pietră și are un parter, două etaje superioare, două curți interioare înconjurate de ziduri înalte și câteva clădiri de serviciu.

            Expoziția muzeului se află la parter și la etajul 1 și reproduce atmosfera adevărată a închisorii cu celulele restaurate, unde mulți revoluționari celebri au fost închiși și torturați.

            Sunt afișate și instrumentele de tortură.

 

Muzeul arheologic, Veliko Tărnovo

Muzeul arheologic din Veliko Tărnovo găzduiește expoziția "Veliko Tărnovo - capitala Bulgariei între sec XII - XIV", unde este expusă istoria și cultura veche de o mie de ani a regiunii Tărnovo, accentul punându-se însă pe perioada celui de-al doilea regat bulgar.

            Expoziția a fost creată la 16 noiembrie 1985 și a avut legătură cu aniversarea de 800 de ani de la revolta lui Assen și Petru.

            Adresa Muzeului Arheologic Veliko Tărnovo este Str. Ivanka Boteva nr. 2, Veliko Tărnovo.

Spectacolul audio-vizual de Sunet și Lumini, Veliko Tărnovo

Show-ul "Tsarevgrad Turnov - Sound and Light" este un spectacol audiovizual fascinant desfășurat într-o seară de vară în orașul Veliko Tărnovo. Văzute din zona de intrare în oraș, clădirile și zidurile castelului din Tsarevets sunt scăldate în culori vibrante, iar schimbările culorilor sunt însoțite de muzică. Se folosesc trei lasere, lumini multicolore, muzică dramatică și clopote bisericești pentru a spune povestea căderii orașului Tărnovo sub dominație otomană, precum și alte momente cheie din istoria Bulgariei.

            Întregul spectacol durează aproximativ 20 de minute. Se organizează în Tsarevets încă din anul 1985, când a fost sărbătorită aniversarea a 800 de ani de la revolta lui Asen și a lui Petru. A fost proiectat și planificat de o echipă mixtă bulgaro-cehoslovacă condusă de Valo Radev și Jaromir Hnik.

Turnul Baldwin, Veliko Tărnovo

Turnul Baldwin este situat în cadrul Muzeul de Arhitectură Tsarevets din orașul Veliko Tărnovo. Numele de Turnul Baldwin este asociat cu legenda, conform căreia aici a fost închis și apoi a murit împăratul latin Baldwin (Baudouin) din Flandra, capturat de țarul bulgar Kaloyan după lupta de la Adrianopole din 1205.

            Turnul Baldwin se înalță în partea de sud-est a cetății Tsarevets din Veliko Tărnovo, aproape de poarta Frenkhisarska. Complexul are o conexiune cu singura sursă de apă din afara zidurilor orașului. Lângă intrare, turnul medieval păzea rezervoarele de apă. Lângă turn se află scara sudică care coboară într-o groapă de filtrare. Scara avea o lățime de 1,75 m și a fost închisă între doi pereți paraleli.

            Turnul modern care poate fi vizitat azi a fost reconstruit în anul 1933 după designul arhitectului Alexander Rashenov, păstrând asemănarea cu turnul conservat, în apropiere de orașul Ruse, în cetatea Cherven.

Hotel Premier

Adresa: ul. "Sava Penchev" 1, 5000 Veliko Tarnovo Center, Veliko Tărnovo

Telefon: +359 62 615 555

RESTAURANT PREMIER, Veliko Tarnovo

Adresa: ul. "Sava Penchev" 1, 5000 Veliko Tarnovo Center, Veliko Tarnovo

Telefon: +359 62 615 555

Hotel Play

Adresa: 2 Rafael Mihailov , "Rafael Mihaylov" 2, 5000 Veliko Tarnovo Center

Telefon: +359 88 280 9000

Hotel Crown

Adresa: 5030 Debeleț

Daskala Tavern

Adresa: 5030 Debeleț, Bulgaria

Telefon:+359 61 173 079

UE RO GOV INTERREG