Traseu Vidin - Belogradchik - Retur

Vidin
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 700 m
  • Durată – 2 zile
  • Distanță – 130 km
  • Suprafață – pavată
  • Tip bicicletă – cursieră

Ruta traseului este Vidin – Dunavți – Țar Simeonovo – Botevo – Arcear - Mali Drenoveț – Izvor – Dimovo – Granitovo -  Belogradcik.

            Este un traseu dus-întors destinat avansaților, în care vom pedala în jur de 130 km, cu o noapte de cazare în Belogradcik.

            Se pleacă din Vidin și se pedalează de-a lungul Dunării trecând pe rând prin Dunavți, Țar Simeonovo, Botevo și Arcear, de unde ne vom îndepărta de Dunăre, pornind înspre vest.

            Continuăm traseul pe drumul județean 1102 până ajungem în comuna Dimovo, trecând în drum prin satele Mali Drenoveț și Izvor.

            Din Dimovo începem să coborâm spre sud înspre Belogradcik, trecând prin satul Granitovo. 

            Suntem la jumătatea traseului, astfel că ne vom odihni peste noapte în Belogradcik, pentru ca a doua zi să pornim cu forțe proaspete și cu chef de pedalat înapoi pe același traseu înspre Vidin.

            Belogradcik este un oraș micuț, construit la baza cetății cu același nume, și este o destinație turistică foarte populară datorită stâncilor sale cu forme care de care mai ciudate, Stâncile Belogradcik care oferă unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din Europa.

Obiective turistice din zonă

Fortăreața Belogradchik, Belogradchik

Cetatea Belogradchik (întâlnită și sub denumirea de Kaleto) este situată la sud-vest de orașul Belogradchik, lângă faimoasele stânci Belogradchik.

            A fost construită printre stâncile de piatră când a fost înființat statul bulgar. Era natural inaccesibilă, pentru că cele două laturi erau înconjurate de pietre și astfel au fost construiți doar doi pereți.

            Ulterior, cuceritorii otomani au extins fortăreața. În 1850, cetatea a jucat un rol negativ în Revolta din Belogradchik. După ce rebeli au fost zdrobiți, unii dintre cei mai proeminenți oameni ai orașului au fost scoși din cetate printr-un tunel și au fost decapitați. În același loc al execuției a fost construit un monument în memoria acelor oameni.

Cetatea a fost folosită ultima dată în timpul războiului sârbo-bulgar din 1885.

În zilele noastre, cetatea a fost restaurată și organizată ca muzeu în aer liber.

 

Muzeul Regional de Istorie, Vidin

Muzeul Regional de Istorie din Vidin este una dintre cele mai vechi instituții științifice și culturale din oraș. Începutul activității muzeului în regiunea Vidin este undeva în jurul anului 1910, când a fost înființată Societatea Arheologică și a fost amenajată prima colecție muzeală.

            Muzeul este structurat în mai multe secțiuni:

- Arheologie (departamentele de Pre-Istorie, Antichitate și Evu-Mediu) - expoziția bogată a secțiunii este situată în clădirea restaurată Konaka (1977).

- Numismatică - peste 30 mii de monede.

- Etnografie - expoziția a fost amplasată în Krastata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din 1969.

- Ținuturile bulgare sec XV-XIX-lea - expoziția se află în muzeul Konaka (Vechea stația de poliție turcă).

- Istorie modernă

- Istorie recentă

- Relații publice

            Adresa Muzeului de Istorie Regională Vidin este Str. Tsar Simeon Veliki nr. 13, 3700 Vidin.

Muzeul Krastata kazarma, Vidin

Krastatata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din Vidin a fost construită în 1801 pentru nevoile armatei otomane din Vidin. Mai târziu, după Eliberare, este utilizată de armata bulgară.

            Clădirea este construită pe 2 etaje, cu o suprafață totală construită de 1260 m pătrați. Are forma unei cruci de unde își are originea și numele.

            În perioada 1965 - 1967 clădirea a fost restaurată și transformată într-un muzeu care astăzi face parte din Muzeul Istoric Regional Vidin. Expoziția prezintă viața economică a regiunii Vidin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.

            Adresa muzeului Krastata kazarma este Str. Knyaz Boris I nr. 26, cartierul Kaleto, Vidin.

Zona „Planinița, Burgas”, din apropiere de Belogradchik

Zona "Planina Burgas" include un deal la marginea satului, și o parte din rocile Belogradchik pe care este construit turnul televiziunii. 

            În bolovanii de gresie roșie și albă vechi de milioane de ani, se văd sute de pietre pline de piese de metal ruginite care par că fortifică stânca. Evident că metalele sunt de natură technogenică. Metalul creează impresia că s-a dizolvat printre stânci în timpul interacțiunilor lor atunci când metalul era fluid, pentru ca apoi să se întărească prea repede. Găurile sunt adânci. Unele au o adâncime mai adâncă de câțiva metri. Aparte sunt două găuri vizibile apărute în stâncă prin care se poate vedea ca printr-un telescop. Există și plăci metalice, de acum 20-30 de ani, precum cele realizate în fabricile de azi.

            Teste realizate pe mostre au arătat existența unui conținut de 80-90% fier. Fier vechi de zeci de milioane de ani, poate un produs al unei civilizații umane necunoscute. Atlantida? Sau poate înainte de Atlantida? Fier unic conservat prin oxidare și proprietăți magnetice - în apropierea unui magnet, fragmentele se lipesc de magnet - și asta în ciuda faptului că probabil în ultimii 1-2 milioane de ani a fost expus la vreme rea. Nu exagerăm deloc atunci când spunem că studierea fenomenului de la "Planina Burgas" poate conduce la descoperirea de noi tehnologii pentru producția, prelucrarea și aplicațiile industriale ale acestui material; "Se presupune" că a fost folosit de omul modern în forma sa simplă acum 3.200 de ani.

            "Kozarnika", "Măgura" și "Planinița, Burgas" - trei monumente fenomenale de importanță mondială, toate sub același capriciu al naturii, aproape în același loc în nord-vestul Bulgariei. Aceste fenomene pot schimba viziunea științifică dominantă în acest moment asupra originii pământului, originii vieții și evoluției omului.

Vârful Vrashka Chuka

Vârful Vrashka este retras în nord-vestul Bulgariei în prim planul Vestului, între Vidin și Serbia.

            Înălțimea vârfului izolat Vrashka se ridică în partea de vest a părții frontale și se află la granița cu Serbia între punctele de trecere a frontierei 403 și 410. De la nord la sud a frontierei de stat, înălțimea sa este împărțită în două părți: cea mai mare parte se duce către sud-est, în timp ce partea cea mai mică intră pe teritoriul bulgar. Partea inferioară, care este mai mare, se află pe teritoriul sârbesc.

            Vârful este alcătuit în principal din calcar din perioada jurasică. Este caracterizat de pante abrupte în toate direcțiile, spre sud printr-o șa mică (450 m) asociată cu Babin Nas și la nord șaua Vrashka (367 de metri) separă vârful de bazinul plat Baci. Lungimea vârfului de la nord-vest la sud-est este de 3 km și lățimea de 1-1,2 km. Înălțimea maximă este Muntele Vrashka (692 de metri), care se ridică peste 300 de metri deasupra zonelor plate din jur. Dealul este acoperit cu tufișuri și păduri joase, iar vârfurile cele mai înalte sunt goale, iar în partea de jos este teren agricol.

            La nord de vârf, în șaua Vrashka la punctul de control "Vrashka" există un drum secundar II-14 din Vidin în Kula, către orașul sârb Zajecar, situat la 11 km vest de șa.

În partea de nord-vest a vârfului, pe teritoriul sârbesc, se află un depozit de cărbune.

Hotel Impuls Palace, Vidin

Adresă: Complex Impuls Palace, Yuzhna Promishlena Zona, 3700 Vidin, Bulgaria

Telefon: +359 88 375 6575

Vida Family Hotel, Vidin

Adresă: str. Tsar Ivan Stratsimir nr. 9

Family Hotel Restaurant The Rocks

Adresa: Hadji Dimitar 1, 3900 Tsentar, Belogradchik

Telefon: +359 89 873 3818

Evergreen Restaurant, Vidin

Adresă: Vidin, Vitosha St 4, Bulgaria

Telefon: +359 94 600 342

Guesthouse Bedrock

Adresa: Hadji Dimitar 13, 3900 Tsentar, Belogradcik

Telefon: +359 87 946 6143

Taverna Markashnitsa

Adresa: Belogradchik, Str. Vasil Levski, 2307 Tsentar, Pernik

Guesthouse Djaia

Adresa: Peyo Yavorov 12, 3900 Tsentar, Belogradchik

Telefon: +359 88 963 0716

UE RO GOV INTERREG