Traseu Vidin - Vrashka chuka

Vidin
Incepatori
  • Nivel – începători
  • Urcare verticală totală – 320 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 56 km
  • Suprafață – pavată/nepavat
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

            Plecarea se face din regiunea Vidin, mai exact de la punctul de trecere România-Bulgaria de la Calafat, pe Podul “Noua Europă” Calafat-Vidin.

            Ne îndreptăm spre vest și trecem prin satele Novoselți, Bela Roda, Voinița și apoi ajungem în orașul Kula, care este și cel mai apropiat de Vf. Vrashka Chuka în partea de nord. De aici din oraș continuăm traseul pe drumul județean 14 până la granița sârbo-bulgară Vraska Chuka, situată în Trecătoarea Vrashka Chuka , din partea de nord a Vf. Montan care îi poartă numele.

Vf. Vrashka Chuka este situat în munții Balcani, la granița dintre Serbia și Bulgaria. Are o înălțime de 692 m și este cel mai nord-vestic vârf din munții Balcani.

Obiective turistice din zonă

Muzeul Regional de Istorie, Vidin

Muzeul Regional de Istorie din Vidin este una dintre cele mai vechi instituții științifice și culturale din oraș. Începutul activității muzeului în regiunea Vidin este undeva în jurul anului 1910, când a fost înființată Societatea Arheologică și a fost amenajată prima colecție muzeală.

            Muzeul este structurat în mai multe secțiuni:

- Arheologie (departamentele de Pre-Istorie, Antichitate și Evu-Mediu) - expoziția bogată a secțiunii este situată în clădirea restaurată Konaka (1977).

- Numismatică - peste 30 mii de monede.

- Etnografie - expoziția a fost amplasată în Krastata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din 1969.

- Ținuturile bulgare sec XV-XIX-lea - expoziția se află în muzeul Konaka (Vechea stația de poliție turcă).

- Istorie modernă

- Istorie recentă

- Relații publice

            Adresa Muzeului de Istorie Regională Vidin este Str. Tsar Simeon Veliki nr. 13, 3700 Vidin.

Muzeul Krastata kazarma, Vidin

Krastatata Kazarma ("barăcile în formă de cruce") din Vidin a fost construită în 1801 pentru nevoile armatei otomane din Vidin. Mai târziu, după Eliberare, este utilizată de armata bulgară.

            Clădirea este construită pe 2 etaje, cu o suprafață totală construită de 1260 m pătrați. Are forma unei cruci de unde își are originea și numele.

            În perioada 1965 - 1967 clădirea a fost restaurată și transformată într-un muzeu care astăzi face parte din Muzeul Istoric Regional Vidin. Expoziția prezintă viața economică a regiunii Vidin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.

            Adresa muzeului Krastata kazarma este Str. Knyaz Boris I nr. 26, cartierul Kaleto, Vidin.

Vârful Vrashka Chuka

Vârful Vrashka este retras în nord-vestul Bulgariei în prim planul Vestului, între Vidin și Serbia.

            Înălțimea vârfului izolat Vrashka se ridică în partea de vest a părții frontale și se află la granița cu Serbia între punctele de trecere a frontierei 403 și 410. De la nord la sud a frontierei de stat, înălțimea sa este împărțită în două părți: cea mai mare parte se duce către sud-est, în timp ce partea cea mai mică intră pe teritoriul bulgar. Partea inferioară, care este mai mare, se află pe teritoriul sârbesc.

            Vârful este alcătuit în principal din calcar din perioada jurasică. Este caracterizat de pante abrupte în toate direcțiile, spre sud printr-o șa mică (450 m) asociată cu Babin Nas și la nord șaua Vrashka (367 de metri) separă vârful de bazinul plat Baci. Lungimea vârfului de la nord-vest la sud-est este de 3 km și lățimea de 1-1,2 km. Înălțimea maximă este Muntele Vrashka (692 de metri), care se ridică peste 300 de metri deasupra zonelor plate din jur. Dealul este acoperit cu tufișuri și păduri joase, iar vârfurile cele mai înalte sunt goale, iar în partea de jos este teren agricol.

            La nord de vârf, în șaua Vrashka la punctul de control "Vrashka" există un drum secundar II-14 din Vidin în Kula, către orașul sârb Zajecar, situat la 11 km vest de șa.

În partea de nord-vest a vârfului, pe teritoriul sârbesc, se află un depozit de cărbune.

Hotel Impuls Palace, Vidin

Adresă: Complex Impuls Palace, Yuzhna Promishlena Zona, 3700 Vidin, Bulgaria

Telefon: +359 88 375 6575

Vida Family Hotel, Vidin

Adresă: str. Tsar Ivan Stratsimir nr. 9

Evergreen Restaurant, Vidin

Adresă: Vidin, Vitosha St 4, Bulgaria

Telefon: +359 94 600 342

UE RO GOV INTERREG