Traseu Vlad Tepes - Comana - Vlad Tepes

Giurgiu
Incepatori
 • Nivel – începători/avansați
 • Urcare verticală totală – 1469 m
 • Durată – 1 zi
 • Distanță – 34 km
 • Suprafață – pavat, rutieră
 • Tip bicicletă – cursieră/MTB

            Se pleacă din satul Vlad Țepeș și pedalăm de-a lungul Parcului Natural Comana spre sud, pe un drum fără nume, până la intersecția cu DN41 care străbate parcul natural oferindu-ne un frumos traseu prin pădure până ajungem în satul Prundu. De aici urcăm spre nord spre Comana pe DJ412 până la intersecția cu DJ411, care traversează Parcul Natural Comana pentru a ne duce în comuna cu același nume. Ne putem odihni puțin în Comana, iar apoi pornim către punctul de plecare Vlad Țepeș, pe DJ603 care trece prin parcul natural, iar apoi ieșim pe DC87 care la fel trece prin pădure, și ne duce în Vlad Țepeș.

Obiective turistice din zonă

Casa Memorială Gellu Naum, Comana

Situată în Comana, Casa Memorială "Gellu Naum" este de fapt casa de vară a marelui poet suprarealist, care se păstrează așa cum a fost, pe vremea când Gellu Naum își petrecea verile aici.

            Acest loc a fost pentru scriitor un loc în care se retragea în propriul său univers al creației,  un loc de izolare de contextul social și politic extern al erei (1968). În ziua de azi, casa a intrat în anonimitate. Totuși, în interior, puteți vedea lumea autorului, reminiscențe evidențiate prin colecția de obiecte mici și organizarea spațiilor.

            Ansamblul construit cuprinde două părți: spațiul de fundație culturală și camere pentru cazare.

Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana este un edificiu religios inclus în lista monumentelor istorice din România, construită de Vlad Țepeș în 1461, cu rolul de mănăstire-fortăreață (ruinată până la sfârșitul secolului al XVI-lea).

            Biserica mănăstirii Comana, dedicată Sf. Nicolae, a fost reconstruită în secolul al XIX-lea, iar în 1971 aceste lucrări au condus la descoperirea unui fragment de inscripție de piatră funerară, indicând mormântul de piatră al lui Ancuța, fiica lui Radu Șerban.

            În 1908, întregul ansamblu arhitectural de la Comana a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice pentru a se dărăpăna din nou, mai ales după cel de-al doilea război mondial.

            Penultimele lucrări - restaurarea extensivă a cultului a avut loc între anii 1970-1977 și au fost întrerupte în 1978 când a fost desființat Departamentul pentru Monumente Istorice. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 și 1986, a fost pe deplin consolidată în perioada 1988-1990.

            În anul 2008, cu ajutorul Diocezei de la Giurgiu, au fost restaurate și interioarele, precum și pivnița regală și biblioteca.

Casa Comana - Hotel – Restaurant

Adresă: Strada Gelu Naum, 607, Comana 087055

Telefon: 0743 079 934

Taverna Marelui Paharnic Comana

Adresă: Comana

Telefon: 0743 079 934

Parcul Natural Comana

Parcul Natural Comana este situat în zona de sud a României, la distanță aproximativ egală între București și Giurgiu.

Decizia de constituire a parcului a fost adoptată în 2004 în baza documentației tehnice și știintifice elaborate încă din anul 1954 de către Academia Română, în vederea delimitării și protejării a două arii de importanță floristică deosebită, respectiv Rezervația Oloaga Grădinari, desemnată pentru protecția ghimpelui (Ruscus aculeatus) și Rezervația Padina Tătarului, desemnată pentru protecția bujorului românesc de pădure (Paeonia peregrina, ssp. romanica).  Aceste două rezervații, alături de Balta Comana - arie de interes avifaunistic - au fost incluse în zona de protecție integrală a parcului.

În prezent, parcul este recunoscut ca zonă umedă de interes internațional conform Convenției de la Ramsar (Iran, 2 februarie 1971) și parte a rețelei europene de arii protejate Natura 2000, ca sit de protecție avifaunistică (SPA) și sit de importanță comunitară (SCI).

Parcul are 25.000 ha și adăpostește un număr de 1.153 de specii de plante, 212 specii de păsări, 37 de specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii reptile, 141 de specii de nevertebrate și 8 specii amfibieni.

O tură cu bicla în zona Parcului Comana oferă, pe lângă priveliștea deltaică, o varietate de oportunități de petrecere a timpului liber atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, deopotrivă.

Parcul de Aventură Comana (aparține de Casa Comana, strada Gelu Naum) este un spațiu mărișor, cu copaci și verdeață. Poți face diverse activități recreative precum: tir cu arcul, tiroliană (mai mult pentru copii), plimbare cu trenulețul (părinți cu copii), plimbare cu trăsura sau ambarcațiuni de la caiac și canoe la bărci cu vâsle.

Ce ne place aici în mod deosebit este ideea de a face picnic pe iarbă. :)

În vecinătatea parcului se află numeroase obiective de interes istoric, cultural și turistic, astfel:

 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Adunații-Copăceni, construcție din  1875, monument istoric
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Băneasa, construcție din anii 1908-1910, monument istoric
 • Biserica „Sf. Gheorghe” din Brăniștari, construcție de la sfțrșitul sec. al XIX-lea, monument istoric
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Budeni, construcție din 1882, monument istoric
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, „Sf. Nicolae” din Călugăreni, construcție din 1865, monument istoric
 • Biserica „Sf. Nicolae” din Comana, construcție din sec. XVI -XVIII, monument istoric
 • Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Dărăști-Vlașca, construcție din 1873, monument istoric
 • Biserica „Sf. Nicolae” din Dărăști-Vlașca, construcție din 1880, monument istoric
 • Biserica „Sf. Nicolae” din Frasinu, construcție din 1858, monument istoric
 • Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Gostinari, construcție din 1857, monument istoric
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Grădiștea, construcție din 1657, monument istoric
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Pietrele, construcție din 1865, monument istoric
 • Conacul Marmorosch - Blank din satul Adunații-Copăceni, construcție din 1897, monument istoric
 • Situl Ostrovu Lung - Gostinu, arie de protecție specială avifaunistică.

Surse: comanaparc.ro | wikipedia.org

UE RO GOV INTERREG