Traseu Vlad Tepes - Comana - Vlad Tepes

Giurgiu
Incepatori
  • Nivel – începători/avansați
  • Urcare verticală totală – 1469 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 34 km
  • Suprafață – pavat, rutieră
  • Tip bicicletă – cursieră/MTB

            Se pleacă din satul Vlad Țepeș și pedalăm de-a lungul Parcului Natural Comana spre sud, pe un drum fără nume, până la intersecția cu DN41 care străbate parcul natural oferindu-ne un frumos traseu prin pădure până ajungem în satul Prundu. De aici urcăm spre nord spre Comana pe DJ412 până la intersecția cu DJ411, care traversează Parcul Natural Comana pentru a ne duce în comuna cu același nume. Ne putem odihni puțin în Comana, iar apoi pornim către punctul de plecare Vlad Țepeș, pe DJ603 care trece prin parcul natural, iar apoi ieșim pe DC87 care la fel trece prin pădure, și ne duce în Vlad Țepeș.

Obiective turistice din zonă

Casa Memorială Gellu Naum, Comana

Situată în Comana, Casa Memorială "Gellu Naum" este de fapt casa de vară a marelui poet suprarealist, care se păstrează așa cum a fost, pe vremea când Gellu Naum își petrecea verile aici.

            Acest loc a fost pentru scriitor un loc în care se retragea în propriul său univers al creației,  un loc de izolare de contextul social și politic extern al erei (1968). În ziua de azi, casa a intrat în anonimitate. Totuși, în interior, puteți vedea lumea autorului, reminiscențe evidențiate prin colecția de obiecte mici și organizarea spațiilor.

            Ansamblul construit cuprinde două părți: spațiul de fundație culturală și camere pentru cazare.

Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana este un edificiu religios inclus în lista monumentelor istorice din România, construită de Vlad Țepeș în 1461, cu rolul de mănăstire-fortăreață (ruinată până la sfârșitul secolului al XVI-lea).

            Biserica mănăstirii Comana, dedicată Sf. Nicolae, a fost reconstruită în secolul al XIX-lea, iar în 1971 aceste lucrări au condus la descoperirea unui fragment de inscripție de piatră funerară, indicând mormântul de piatră al lui Ancuța, fiica lui Radu Șerban.

            În 1908, întregul ansamblu arhitectural de la Comana a fost restaurat de Comisia Monumentelor Istorice pentru a se dărăpăna din nou, mai ales după cel de-al doilea război mondial.

            Penultimele lucrări - restaurarea extensivă a cultului a avut loc între anii 1970-1977 și au fost întrerupte în 1978 când a fost desființat Departamentul pentru Monumente Istorice. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 și 1986, a fost pe deplin consolidată în perioada 1988-1990.

            În anul 2008, cu ajutorul Diocezei de la Giurgiu, au fost restaurate și interioarele, precum și pivnița regală și biblioteca.

Casa Comana - Hotel – Restaurant

Adresă: Strada Gelu Naum, 607, Comana 087055

Telefon: 0743 079 934

Taverna Marelui Paharnic Comana

Adresă: Comana

Telefon: 0743 079 934

UE RO GOV INTERREG