Traseu Vrata Ledenika

Vrata
Avansati
  • Nivel – avansați
  • Urcare verticală totală – 1280 m
  • Durată – 1 zi
  • Distanță – 31 km
  • Suprafață – pavată/drum de munte
  • Tip bicicletă – MTB

            Este un traseu foarte frumos de 1 zi, și deși distanța parcursă este de doar 31 km, această rută de bicicletă este pentru bicicliștii avansați deoarece presupune o urcare totală verticală de 1280m, ceea ce presupune un efort mai mare.

Ruta traseului este Vrața – Cascada Skaklya – Zgorigrad – Peștera Ledenika

            Este un traseu “verde” foarte frumos, care traversează Rezervația Naturală Vrața Balcanică. Traseul până la Peștera Ledenika este unul dintre cele mai pitorești trasee din regiunea Vrața.

            Traseul pornește din Vrața, și este de fapt o potecă pitorească și destul de îngustă de munte. Ruta de bicicletă ne duce în satul Zgorigrad unde se află Telescaunul Ledenika Vrața. De aici, traseul spre Peștera Ledenika este unul presărat cu serpentine, o adevărată provocare pentru biciclist, însă peisajul natural oferit este unul pe măsura efortului depus.

            Traseul prin Parcul Natural Vrața Balcanică ne oferă fenomene naturale excepțional de frumoase, precum cascada Skaklya, cea mai înaltă din Bulgaria, cu o înălțime de 142 m. Din păcate cascada Skaklya nu este permanentă, ea depinzând foarte mult de ploile care cad primăvara și toamna. Vara, sub căldura toridă, cascada seacă.

Obiective turistice din zonă

Dealul Mogilanska, Vrața

Dealul Mogilanska este situat în centrul vechi al orașului Vrața. În perioada 1965-1966 s-a întreprins o cercetare arheologică în urma căreia au fost descoperite trei morminte. Din păcate, unul dintre morminte a fost jefuit în antichitate, dar celelalte două sunt conservate relativ bine. Descoperirile bogate găsite aici de arheologi sugerează că acesta este un mormânt regal al membrilor tribului trac Triballi (secolul al IV-lea î.Hr.).

            Într-unul dintre morminte s-au găsit scheletul aparținând unei fete tinere (înălțimea de 145-150 cm), cu o coroană din aur sub formă de crengi de laur cu o greutate de 250 de grame, cercei din aur de mari dimensiuni și alte obiecte din aur. În mâna stângă a fetei era o oglindă. Lângă rămășițele fetei au fost descoperite rămășițe ale unui bărbat - un războinic cu armura sa, un car cu doi cai, uciși ritual în timpul funeraliilor, accesorii din argint (frâu din argint, ornamente din argint și părți din decorațiunile hamurilor cailor), o sabie, o cască de bronz și alte obiecte.

            În cel de-al treilea mormânt (jefuit parțial în antichitate) s-au găsit scheletele unui bărbat și al unei femei, obiecte din aur și argint, bijuterii din aur, obiecte de lut, săgeți din fier și altele.

            Descoperirile de la mormântul Mogilanska sunt păstrate și expuse în cadrul Muzeului de Istorie Regională din Vrața.

Cheile Vratsata, Vrața

Cheile Vrața sunt situate în Munții Stara Planina - lanțul muntos Balcani din regiunea Vrața - în imediata apropiere a pitorescului oraș Vrața, la aproximativ 300-400 m deasupra nivelului mării. Zona este ușor accesibilă pornind din Vrața - aproximativ 5 minute cu mașina sau 10-15 minute cu bicicleta - iar orașul Vrața se află la aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina de capitala Sofia.

Calcarul Peretelui Central Vrața și celelalte roci oferă posibilități unice de alpinism și cățărare.

Cascada Skaklya, Vrața

Aceasta este cea mai înaltă cascadă din Bulgaria, al cărei fir subțire de apă cade în gol de la 141 de metri, la doar 1,5 km distanță de orașul Vrața.

            Cascada Skaklya nu este activă pe tot parcursul anului, întrucât sub căldura toridă a verii, debitul de apă al râului care o alimentează scade foarte mult, iar cascada seacă. Astfel, cel mai bun moment pentru a vizita cascada Skaklya este în primăvară sau după ploi abundente.

            Cascada se poate vedea din oraș, sau puteți să faceți o drumeție până la ea pentru a vă bucura de priveliștile minunate din vârful cascadei.

Rezervația Naturală “Vrața Balcanică”

Rezervația naturală Vrața Balcanică a fost declarată parc național în 1989 iar apoi prin Decretul nr. 987 din 13 noiembrie 2003, a fost desemnată rezervație naturală.

            Parcul se întinde pe un teritoriu extins în nord-estul Bulgariei, incluzând aproape în întregime regiunea Vrața a lanțului Munților Balcani (Stara Planina).

            În lunile mai și iunie, în parc se pot vedea mai mult de 170 de cascade, 17 dintre acestea fiind active pe tot parcursul anului.

O cascadă interesantă este cascada Pine Rock Falls, care își trage numele de la un pin negru din apropiere. Această cascadă are o înălțime de 63 de metri și este situată în apropierea satului Zgorigrad.

            Datorită diversității sale topografice, apropierii de orașul Vrața și numeroaselor sale zone populate, Rezervația Naturală "Vrața Balcanică" este o destinație preferată pentru turismul ecologic și alpin.

            În apropierea satului Lyutibrod se află Circuitul de cart, patru pereți de stâncă aliniați unul după altul. Locuitorii au dat nume formațiunilor, deoarece acestea poartă o asemănare ciudată cu o căruță cu boi; datorită formei lor crestate, dau de asemenea impresia unei fortărețe în ruină.

            Există 16 rute turistice de-a lungul Parcului Natural Vrața Balcanică, care traversează o varietate de peisaje și repere naturale. Dintre acestea, 8 trasee turistice sunt dezvoltate, cu indicatoare informative care explică natura fiecărui traseu: "Lumea ecologiei"; "Munții pentru începători"; "Un traseu forestier de poveste"; "Defileul răscoalei - Cascada Skaklya - Vrața; "Diversitate biologică și carstică"; "Pădurea - locul unde viața este binevenită"; "Pe urmele revoluționarilor lui Botev"; și "Vrața antică și medievală".

            Parcul oferă de asemenea, trei trasee pentru bicicliști, de dificultate variată.

 

Trecătoarea “Vratsata”, Vrachanski Balkan

Denumită "Vratița" în timpurile medievale, trecătoarea este o emblemă a orașului Vrața și este legată de numele orașului.

            Este declarată un reper natural și acoperă o suprafață de 2 hectare. Trecătoarea este străbătută de drumul care duce la peștera Ledenika, de satul Zgorigrad, de complexul turistic cu același nume și de cabana Parshevița.

            Trecătoarea este un defileu peste râul Leva. Defileul oferă peisaje extrem de frumoase și este "păzit" de un masiv stâncos impresionant. Stâncile verticale ale munților "Vratsata" sunt cele mai înalte de pe peninsula balcanică - peste 400 m și sunt cel mai popular obiectiv alpin din Bulgaria.            

            Există peste 140 trasee alpine cu diferite categorii de dificultate, dintre care unele sunt emblematice pentru alpinismul bulgar - precum "Oglinzi", "Al doilea Congres", "Vinkela", "Colții câinelui", etc. În defileu sunt conservate rămășițele antice ale cetății medievale "Vratița" din sec X-XII.

Eco-Traseul Vrața “Borov Kamak”, Zgorigrad

Traseul începe la ieșirea din satul Zgorigrad și urmărește canionul râului Leva. Un sistem de cățărare format din poduri și scări pe ambii versanți ai râului, după un drum de două ore, duce turistul la cascada "Borov Kamak", care se ridică la aproximativ 63 de metri. Până la cascada mare, veți întâlni în cale numeroase alte cascade mai mici, care pot fi la fel de impresionante, mai ales dacă ajungeți în această zonă primăvara sau toamna când precipitațiile sunt abundente.

            Partea cea mai interesantă a traseului este faptul în sine că se trece pe sub cascadă, ceea ce poate fi foarte revigorant în anotimpul cald, dar nu este recomandat atunci când sunt temperaturi scăzute. În unele locuri, traseul poate fi destul de abrupt.

            Traseul continuă înspre locul de pornire al cascadei. De aici te poți întoarce înapoi sau poți continua către o cabană din apropiere. Deasupra cascadei veți găsi pajiști verzi frumoase cu adăpost și zonă de grătar.

            Drumul înapoi este același și mai durează încă vreo oră și ceva.

Peștera Ledenika

Peștera Ledenika este situată la o distanță de 16 km de orașul Vrața, pe teritoriul Parcului Natural Balcanic Vrachanski. Peștera este situată la 830 m deasupra nivelului mării, în secțiunea nord-vestică Stresherski a munților Vrața.

            Ledenika a fost deschisă vizitatorilor în 1961, iar în 2005 infrastructura sa a fost complet renovată.  

            În interiorul ei trăiesc 53 de specii, printre care se numără și insecta svetlomrazets "cea care urăște lumina", care s-a adaptat atât de bine la întuneric, încât dacă iese la lumină, moare.

            Numele său, Ledenika, provine de la stalagmitele, stalactitele și coloanele glaciare care se formează în timpul iernii în partea de început a peșterii, aproape de intrare.

            Există aici un lac mic superficial, care conform unei legende, îndeplinește dorința oricui își bagă mâna în apele sale.

            Turul de vizitare al peșterii durează o oră, iar traseul acoperă 350 m din galeriile peșterii.

            Peștera Ledenika este de asemenea inclusă în cele 100 de Situri turistice naționale.

            Există o parcare în fața acesteia, iar materiale informative și suveniruri sunt vândute lângă intrare.

Hotel Body M

Adresa: Bdul. "Ilinden" 57 А, 3000 Western Industrial Zone, Vrața

Telefon: +359 88 777 8779

Restaurant Remus

Adresa: Bdul. "Stefanaki Savov" 6, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

Hemus hotel

Adresa: bul. "Hristo Botev" 1, 3000 Vratsa Center, Vrața

Telefon: +359 92 624 150

UE RO GOV INTERREG